Machinebouwer LVD Group verkozen tot Belgium’s ‘Best Managed Company 2018’

“Succesvol dankzij een open blik en een gedreven team”

Onbekend betekent niet altijd onbemind. Bij het grote publiek doet het West-Vlaamse LVD niet meteen een belletje rinkelen, maar in de luchtvaartsector en bij producenten van medische apparatuur, landbouwmachines, kranenbouwers en bij toeleveranciers in plaatwerk, heeft het bedrijf een uitstekende reputatie. 

“Prof. Dr. Simon benoemde LVD recent in een selectie voor VOKA als Vlaamse ‘Hidden Champion’. We geraken niet makkelijk in de huiskamer binnen. Net daarom is de erkenning als Best Managed Company zo belangrijk, want het toont waar we voor staan en motiveert mensen om bij ons aan de slag te gaan”, zegt CEO Carl Dewulf.

LVD ontwikkelt plaatbewerkingsmachines zoals CNC-afkantpersen, ponsmachines en lasersnijmachines met de juiste software om hen klaar te stomen voor Industrie 4.0. De installaties worden wereldwijd vervaardigd en gebruikt in allerhande sectoren. De meest tot verbeelding sprekende bestelling kwam in maart binnen. “Het Japanse technologiebedrijf Kawasaki zocht op maat gemaakte afkantpersen met speciale plooitechnologie. Die zullen ze gebruiken om grote panelen te plooien voor de romp van de nieuwe Boeiing 777x.”

Het is niet toevallig dat bedrijven uit het Verre Oosten bij LVD aankloppen, want het bedrijf telt ook een belangrijk productiefiliaal in Azië, met meer dan 1.000 medewerkers. De lokale activiteiten kunnen fluctuerende wisselkoersen opvangen. “Dat is niet het enige voordeel. In China en Amerika woedt een storm van protectionisme. Door lokaal te produceren, wegen die beschermende maatregelen minder zwaar door.” 

KBC als stabiele partner voor familiebedrijven

Hoewel LVD een wereldwijde speler geworden is, wil het sterk verankerd blijven in het thuisland. Hier vindt het ook de juiste partners waarop het kan vertrouwen.

Kort na ons ontstaan, in 1953, bood KBC, toen nog de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen, de financiële steun die nodig was om LVD groot te maken. Doorheen de jaren hebben we een sterke en goede relatie uitgebouwd. De relatie steunt op vertrouwen binnen een transparante rapporteringsomgeving.”

Carl Dewulf, CEO LVD

LVD is als producent van gereedschapsmachines afhankelijk van het investeerdersvertrouwen en de conjunctuurcycli. In tijden van economische recessie durven de zaken ook wel eens minder gaan. “Net daarom is het belangrijk dat er in België een financiële instelling is met lokale beslissingsmacht die met ons een langetermijnvisie ontwikkelt en waar we in goede, maar vooral in kwade tijden op kunnen rekenen.”

Dat langetermijndenken typeert het familiebedrijf en dat schept mogelijkheden. “LVD heeft jaar na jaar in R&D en moeilijke technologische plooi- en snijtoepassingen geïnvesteerd. Dat is het voordeel van een onderneming met familiale aandeelhouders. Dit is ook bij andere topspelers het geval. Mochten we door een managementteam geleid worden dat enkel oog heeft voor de resultaten van het volgend kwartaal, dan zouden we nooit zo sterk investeren in de technologie van morgen. Dat doen wij wel en met succes, maar daar heb je dus wel een lange adem voor nodig”, beklemtoont de CEO.

Coaching als interne toetssteen

Het runnen van een familiebedrijf is een constante evenwichtsoefening, waarbij de familiale belangen op de visie van experts en managers afgestemd moeten worden. “De verhoudingen zitten goed bij ons. Dat hebben ook de initiatiefnemers van Belgium’s Best Managed Companies, Deloitte Private en Econopolis, met als juryvoorzitter niemand minder dan Françoise Chombar, CEO van Melixis, bevestigd”, vervolgt Carl Dewulf. “Tijdens het coachingstraject screenden ze onze processen, aanpak en methodes. Ook de toewijding van de medewerkers namen ze onder de loep.”

LVD kwam dus als één van de beste leerlingen van de klas uit de audit en mag zich samen met CE+T, EASI, E.D.&A., Protime, Vanbreda Risk & Benefits en Vandersanden Group tot de happy few rekenen. “De erkenning was geen complete verrassing, want we vormen al jaren een goed op elkaar afgestemd team. We zetten onze medewerkers efficiënt in en benutten elk talent om innovatieve toptechnologie te ontwikkelen, steeds rekening houdend met de wensen van onze klanten. Die aanpak onderscheidt ons van de concurrenten”, stelt Carl Dewulf trots.

De blik vooruit

De spiegel die LVD voorgeschoven kreeg inspireerde Carl en zijn team. “De ideeën willen we verder naar onze medewerkers overbrengen. Als een onderneming die innovatie en wendbaarheid hoog in het vaandel voert, moet je mensen prikkelen en kansen bieden zodat ze verwonderd blijven en toegevoegde waarde creëren.”

Het management volgt ondertussen nauwgezet de evoluties in de sector op en kijkt ook met belangstelling naar startups en kleinere nichespelers in plaat- en buistoepassingen. “Zij durven verrassend en met interessante toepassingen uit de hoek komen, maar weten vaak niet hoe ze die dan op de markt moeten brengen. LVD kan ze sterker maken, door de producten op punt te zetten en er een globaal publiek voor te zoeken. Zo integreren we frisse ideeën in onze core business.”

LVD kan door dergelijke strategische acquisities verder groeien. Ook nu, na 65 jaar samenwerking met LVD Company, blijft KBC een cruciale rol spelen. “Er komen ontzettend veel uitdagingen op ons af, maar enkel met een bankinstelling die lange termijngaranties biedt en met ons meedenkt, kunnen we belangrijke stappen vooruit zetten” , aldus Carl Dewulf.

Gerelateerde artikels