Ecophos bouwt fabriek in Bulgarije

Ecophos bouwt fabriek in Bulgarije

Ecophos verzet de bakens voor de fosfaatindustrie. Zijn fabrieken in Bulgarije en Frankrijk kwamen tot stand met steun van KBC.

De 'phos' in Ecophos staat voor fosfaten, het centrale element in de twee hoofdactiviteiten van de onderneming, licht Sebastiaan Van Dooren toe, financieel directeur van Ecophos. De ‘eco’ staat zowel voor economie als voor ecologie. De procedés die Ecophos ontwikkelde valoriseren weinig kwalitatieve gesteenten die voorheen nauwelijks geëxploiteerd werden en afvalstromen van waterzuiveringsinstallaties. Ze doen productiekosten en energieverbruik aanzienlijk dalen. Het duurzaam karakter van die oplossingen is een van de redenen waarom KBC het bedrijf graag ondersteunt. Dat Ecophos zijn hoofdkwartier in de schaduw van de universiteit van Louvain-La-Neuve neerzette is ook geen toeval: het bedrijf draait op vernieuwing en technologie.

De divisies technologie- en projectservices van Ecophos bieden een productieproces aan dat fosfaatgrondstoffen omzet in kwalitatieve fosfaatproducten: wat verkocht wordt, is een licentie om dat proces te gebruiken, het ontwerp (op maat) van de fabriek die de klant nodig heeft en een deel van de installaties. Elk project is anders, want de klanten zijn actief in uiteenlopende segmenten van de fosfaatindustrie, wereldwijd: Kazachstan, Peru, Egypte, Namibië, Pakistan. Die locaties liggen allemaal in de buurt van fosfaatmijnen.

In Bulgarije kon het hele investeringsdossier lokaal voorbereid worden. Makkelijk.

Sebastiaan Van Dooren, Financieel Directeur Ecophos

Een geval apart is de fabriek die Ecophos voor zichzelf liet bouwen in Bulgarije. ‘In 2013 zijn we begonnen met de bouw van een Excellence Center, eigenlijk een forse R&D-vestiging waar we de technologie die hier ontwikkeld en gefinetuned wordt, kunnen valideren en aan de klanten demonstreren.’ De fabriek is operationeel sinds september.

Bulgarije is een KBC-thuismarkt

De keuze voor Bulgarije heeft te maken met activiteiten die Ecophos er eerder al had. Maar Bulgarije is toevallig wel een van de andere thuismarkten van KBC. KBC heeft er met andere woorden niet alleen een vestiging, maar een hele bank. En het spreekt vanzelf dat de verschillende banken in de groep elkaars thuisklanten graag ondersteunen. ‘Ons kwam dat zeker goed uit. Wij wilden toch zo’n 10 miljoen euro in die pilot plant investeren en een belangrijk deel van dat bedrag is ons op lange termijn geleend door UBB, de Bulgaarse dochter van KBC.’

Behalve met de projectdivisie is Ecophos ook actief in de markt van de veevoederfosfaten, met eigen producten onder het merk Aliphos. Die worden geproduceerd in twee fabrieken die Ecophos kocht in Bulgarije en Nederland. Momenteel investeert het bedrijf in extra fabrieken in Egypte, India en Frankrijk. ‘In het Franse Duinkerke kunnen we dat met KBC doen, want daar hebben ze een vestiging. Omdat het toch om een investering van 75 miljoen euro gaat, hebben ze een clubdeal gestructureerd met twee andere Belgische banken. Een gesyndiceerd krediet dus: één contract waarin drie banken samenwerken, onder leiding van één administrateur-beheerder, hier KBC. Dat is makkelijk werken voor ons: het gaat om één kredietovereenkomst, met voor alle drie de banken dezelfde waarborgstructuur. Samen lenen ze ons zowel een bedrag voor de langetermijninvestering als het werkkapitaal.’

Als een gids welkom is

In Frankrijk was Ecophos nog niet actief en de hulp van KBC France was dan ook heel welkom. ‘Ze hebben mensen in Rijsel, twee uurtjes hiervandaan. Die hebben we verschillende keren gezien, ons business-developmentteam en ikzelf, bijvoorbeeld om waarborgstructuren voor fabrieken in Frankrijk te bekijken. Of om topics te identificeren waarvoor we externe advocatenkantoren moesten inschakelen. Eigenlijk hebben ze ons in een voor ons nog onbekend land geholpen om tijdens de structureringsfase de juiste keuzes te maken.’

Ze hielpen ons om tijdens de structureringsfase de juiste keuzes te maken, in een land dat we nog niet kenden.

Sebastiaan Van Dooren, Financieel Directeur Ecophos

Ook in Bulgarije had Ecophos volgens Van Dooren veel baat bij de aanwezigheid van KBC. ‘Daar was het nog makkelijker, omdat wij daar ook al actief waren. We hebben ons lokaal team samen gezet met de mensen van UBB en die hebben het dossier onder elkaar helemaal voorbereid. Nadien heb ik zelf met mensen van KBC hier nog gesproken om extra achtergrond te geven en om het strategisch belang van de fabriek voor de groep toe te lichten. De beslissing werd op het niveau van KBC Group genomen, maar doordat het dossier in Bulgarije was voorbereid, was het werk hier heel eenvoudig, zowel aan onze kant als aan die van KBC.’

Oplossingen structureren

Ecophos werkt eigenlijk altijd met KBC, als die actief is in het land waar Ecophos noden heeft. Dat komt omdat Ecophos nog altijd in een groeifase zit, zegt Van Dooren. Er wordt dus veel geïnvesteerd en er kan een hele poos overheen gaan voor die investeringen ook renderen. ‘Voor Duinkerke bijvoorbeeld is het contract getekend eind 2015, terwijl de fabriek pas eind 2017 operationeel zal zijn.’ De vlotte relatie met KBC steunt dus op een zeer degelijke kennis van Ecophos en zijn strategie. ‘KBC is een goede bankier voor ons omdat er continuïteit zit in de relatie, omdat ze vertrouwen hebben in ons businessplan en in ons management. En omdat ze oplossingsgericht meedenken: wij hebben van onze bankier vooral veel toegevoegde waarde nodig in het begin van een project, als de financiële kant gestructureerd moet worden.’

Take-Aways
 
  • Zolang een bedrijf in de groeifase zit, heeft het een bankier nodig die gelooft in langetermijnrelaties, want zo’n bedrijf investeert veel en er gaat veel tijd over vooraleer die investeringen renderen.
  • In een land waar u nog niet actief bent, kan de bank een goede gids zijn. Om de fabriek in Duinkerke te plannen, haalde Ecophos veel voordeel uit de kennis van de mensen van KBC France.
  • Behalve in de landen waar KBC Corporate Banking een eigen vestiging heeft, krijgen KBC-cliënten uiteraard ook een volledige service in de landen die KBC als thuismarkt beschouwt.

Meer weten?

Contacteer je relatiebeheerder

Machinebouwer LVD Group verkozen tot Belgium’s ‘Best Managed Company 2018’

Machinebouwer LVD Group verkozen tot Belgium’s ‘Best Managed Company 2018’

we.trade: vlot en veilig handelen in Europa

we.trade is een online platform op basis van blockchain-technologie waarmee je vlot en veilig handelt in Europa. Ontdek meer.
we.trade: vlot en veilig handelen in Europa

De financiële uitdagingen van IBA

Wie dure kapitaalgoederen naar afgelegen en minder bekende markten exporteert, kan niet zonder solide financiële partners.
De financiële uitdagingen van IBA

Vanerum

Groeien is veranderen. Zo moest Vanerum een nieuw businessmodel bedenken en in Azië neerstrijken.
Vanerum
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.