YUBA BIKES - KBC AUTOLEASE

Voormalig professioneel kajakker Benjamin Sarrazin richtte in 2007 Yuba Bikes op vanuit zijn passie voor het kajakken. De Fransman trok voor de ontwikkeling van longtails naar Californië, Verenigde Staten, en keerde een aantal jaren geleden terug naar zijn roots in Annecy. Daar heeft Yuba Bikes, dat zich na bijna 20 jaar nog altijd enkel focust op longtails en zich dus een specialist ter zake mag noemen, zijn hoofdkwartier. Met vooral zijn bestseller Spicy Curry wil het zijn concept nu ook strategisch verder uitrollen in de Benelux.

Mobiliteitsoplossingen 

Nieuw in de Benelux is Yuba Bikes niet, want het heeft al zo’n 50 verdeelpunten in België. Maar die bevinden zich voor het grootste deel in Wallonië. De tijd voor verdere uitbreiding is gekomen. Meer dan de zogenaamde bakfietsen biedt Yuba echte mobiliteitsoplossingen zodat gebruikers hun dagelijks leven opnieuw kunnen inrichten met een aangenamere fietsmobiliteit. Zo maakt Yuba milieuvriendelijke en praktische transportoplossingen mogelijk voor stedelijk woon-werkverkeer. De samenwerking met Yuba Bikes stelt KBC Autolease-klanten in staat te profiteren van hun longtails. Qua prijszetting zitten alle fietsen overigens tussen 999 en 5.199 euro, wat best prijsvriendelijk is. 

Modellen

De longtails van Yuba Bikes schommelen rond de 30 kg, en je kunt er tot 250 kg gewicht mee verplaatsen. 2 volwassen personen achterop zijn dus mogelijk. Yuba Bikes heeft in het gamma ook 2 niet met motor ondersteunde modellen, maar mikt hoofdzakelijk op de Compact Cargo en de Fullsize Cargo, beide met elektrische ondersteuning. De bestseller van Yuba Bikes zit met de Spicy Curry en Spicy Curry+ in die laatste categorie. Deze beide fietsen zijn aangedreven met een Bosch-motor. De Mundo EP8 is het andere model binnen de Fullsize Cargo en bestaat uit een stalen kader, in tegenstelling tot de Spicy Curry en Spicy Curry+, die een aluminium kader hebben. 

De Fastrack (aluminium kader) en Kombi E5 en Kombi E6 (beiden stalen kader met makkelijke instap) zijn de modellen binnen de Compact Cargo. Deze zijn allebei uitgerust met een Shimano Steps-motor. Deze compacte longtails bieden achterop toch nog plaats voor 2 kinderen en een totaalgewicht van 200 kg.

Accessoires 

Alle mogelijke toevoegingen om je longtail op jouw maat te maken, voor alle mogelijke plannen die je ermee hebt, lijken te bestaan. Tot set-ups voor ski’s en een surfplank. Wat dan weer verwijst naar de background van Yuba Bikes in de Franse Alpen. Voor de nieuwe Spicy Curry bijvoorbeeld kun je kiezen uit meer dan 20 accessoires om passagiers en vracht te combineren. Van schoolritten tot weekendavonturen, de Spicy Curry kan het allemaal aan. 

De meeste vraag in België is er naar het ‘Familiepakket’, waardoor je meteen een uitgeruste fiets hebt op jouw maat. Aanvullend is de full basket vooraan een veelgenomen optie. Goed om te weten is dat alle accessoires mogelijk zijn op alle longtails. Hier krijg je alvast een idee van het hele assortiment.

Getest 

De veelbelovende presentatie van de mensen van Yuba Bikes bij KBC in Leuven vraagt uiteraard ook een persoonlijk welbevinden. Longtails hebben nog te vaak de naam log en zwaar te zijn. Wanneer je de fiets aanneemt met 1 hand, dan lijkt het wel een lichtgewicht. Je moet dus zeker geen moeite doen om hem te hanteren zoals bij speedpedelecs bijvoorbeeld wel vaker het geval is. Vertrekken vraagt geen enkele moeite en optrekken is dankzij de krachtige motor van Shimano Steps of Bosch – Yuba Bikes werkt uitsluitend met deze 2 giganten – een fluitje van een cent. Je hoeft niet eerst 100 meter te rijden om op toerental te geraken. Het gaat meteen en vanzelf. 

Tijdens het testfietsen hebben we op geen enkel ogenblik het gevoel dat we met een ‘bijzondere’ fiets op pad zijn. Je voelt het achterste gedeelte niet, noch bij een compacte noch bij een fullsize longtail. Het lijkt een promopraatje, maar dat is het dus niet. Ook bochten nemen gaat zeer vloeiend, je kunt zelfs redelijk diep gaan zonder enige controle over de fiets te verliezen. Achterop zitten blijkt best comfortabel en voor de piloot in de mate van het mogelijke best aangenaam. Longtails kunnen vooraan een mandje hebben en in tegenstelling tot bij de oude getrouwe fietsen zit deze bij Yuba Bikes los van het stuur. Het mandje heeft dus een vaste plek en dat maakt het sturen een pak vlotter.

Ontdek meer over Yuba Bikes op hun website of ga voor alle mogelijkheden langs bij je contactpersoon bij KBC Autolease.