Leasure Pools: “Corona was uitdagend. En dat is vandaag niet anders.”

Een zwembad in de eigen tuin, steeds meer mensen maken die droom waar. Dat heeft ook Leisure Pools gemerkt. De kmo uit Aarschot groeide in twaalf jaar tijd uit tot één van de grootste zwembadbouwers van de Benelux.

Filip De Weer heeft als ondernemer al enige jaren op de teller staan. Nadat hij zijn vorige bedrijf had verkocht, ging hij in 2010 op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ik had wel wat kennis van burgerlijke bouwkunde en wou het idee verkennen om kwalitatieve zwembaden in België te importeren en te verdelen. Na een grondige marktstudie ben ik terecht- gekomen bij Explore Industries uit Australië, dat de grootste zwembadproducent ter wereld is.”

Explore Industries is een familiale groep, die een wereldwijd dealer- netwerk heeft om zijn zwembaden te verdelen. “Het contact met David Pain, die eigenaar en voorzitter is van
deze familiale groep, was erg hartelijk. We bouwden snel een wederzijds vertrouwen uit”, vertelt Filip. Het betekende de start voor Leisure Pools als verdeler voor de Benelux, met het idee om van hieruit ook de Europese markt verder aan te boren.

Van start-up tot hechte familiale kmo

Het bedrijf mikte op de juiste niche op het juiste moment. “We gingen als startup aan de slag met een team van 8 mensen. Zij stonden zowel in voor de invoer en verdeling van zwem- baden naar B2B-klanten in de bouw- sector als voor het leveren, plaatsen en onderhouden van zwembaden aan particulieren. De beginjaren waren hectisch en we kwamen snel handen te kort. Intussen zijn we geëvolueerd naar een 35-tal medewerkers, georganiseerd in gespecialiseerde teams. Zo beschikken we vandaag over een specifieke dienst die zich enkel en alleen op onderhoud toelegt.”

Filips echtgenote Evelien Coppenrath werkt mee in het bedrijf en legde zich toe op de marketing. Intussen zijn ook drie van de vier kinderen actief. “De kinderen zijn mee opgegroeid met het bedrijf. Blijkbaar spraken onze verhalen hen aan en zo zijn ze er beetje bij beetje in gerold”, vertelt ze daarover.
 “Onze tweelingdochters Ellen en Marit verzorgen nu de marketing. Daardoor hebben we hoe langer hoe minder externe partners nodig. Onze oudste zoon Lennart heeft een eigen bedrijf, dat zich toelegt op de vervangmarkt van rolluiksystemen en warmtepompen. We zijn dus gaandeweg uitgegroeid tot een echt familiebedrijf”, stelt Evelien trots.

Alle hens aan dek

Tijdens de coronaperiode was het alle hens aan dek bij de zwembadbouwers, en dus ook voor Leisure Pools. Het aantal orders groeide spectaculair. “Het was een uitdagende periode omdat we plots heel snel moesten opschalen om de marktvraag te kunnen volgen”, aldus Evelien. “Bovendien heeft die steile groei ook een keerzijde. Door de energiecrisis en de rentestijgingen is de vraag sinds vorig jaar fors teruggelopen. We moesten noodgedwongen onze organisatie weer aanpassen. Reculer pour mieux sauter, zeg maar.”
Sinds de start kan de kmo rekenen op KBC Commercial Banking als partner voor haar groei.

We kregen een relatiebeheerder toegewezen, die onze zaken behartigt. Voor mij is dat echt een proactieve partner, die ons ondersteunt met financieel advies maar ook bij strategische keuzes voor de toekomst. Ik denk dan bijvoorbeeld aan hoe we de familiale opvolging kunnen regelen of hoe we kunnen verduurzamen.

Filip De Weer - CEO Leisure Pools

Daarnaast heeft KBC een digitaal platform waarmee we gemakkelijk en snel zelf een financiering voor rollend materieel kunnen regelen. Dat is een echte meerwaarde.”

Kristof Janssen is de relatiebeheerder van Leisure Pools bij KBC Commercial Banking. Hij prijst de weerbaarheid van de kmo: “Het managementteam van Leisure Pools is continu bezig om zijn strategie aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Dat is geen evidentie. Ze durven ook moedige beslissingen te nemen in moeilijke situaties. Die werden dan wel vooraf grondig afgetoetst bij externe adviseurs, zoals KBC. Het bedrijf blijft niet steken in een tunnelvisie, gebaseerd op beslissingen uit het verleden. Ik ben er zeker van dat de familie De Weer een mooie toekomst wacht.

Bekijk het verhaal van Leisure Pools

https://www.youtube.com/watch?v=g9GfGPlndBM
Ontdek meer inspirerende getuigenissen

Disclaimer:
Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, heeft alle informatie die u hier raadpleegt of verkrijgt een vrijblijvende en zuiver informatieve waarde. Ze wordt naar best vermogen en op regelmatige tijdstippen bijgewerkt. KBC Bank NV geeft echter geen garanties wat betreft de actualiteit, accuraatheid, correctheid, volledigheid of geschiktheid voor een bepaald doel van deze informatie. De hier verstrekte informatie vormt geen advies of verkoopaanbod van producten of diensten en is niet bestemd voor commercieel gebruik. U blijft zelf volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik dat u van deze informatie maakt. De intellectuele eigendomsrechten op de informatie, publicaties en gegevens die hier verstrekt worden, komen toe aan KBC Bank NV of aan derden en u moet zich onthouden van elke inbreuk hierop. Behoudens de uitdrukkelijk voorafgaande en schriftelijke toestemming van KBC Bank NV is elke overdracht, verkoop, verspreiding of reproductie van deze informatie verboden.