Overlijden

Je financiële zaken goed en eenvoudig regelen

Overlijden

Je financiële zaken goed en eenvoudig regelen

Het overlijden van iemand die ons dierbaar is, is altijd een moeilijk moment in ons leven. Tijdens die emotionele periode moet er heel wat geregeld worden en zit je waarschijnlijk met veel vragen. Daarom willen we je helpen waar we kunnen. In onderstaand filmpje wordt kort samengevat hoe we dat kunnen doen.

Je expert Nalatenschappen

Zodra je een overlijden aan ons meldt, nemen wij heel wat administratie van je over. Bij KBC kun je bij het overlijden van een naaste rekenen op een expert Nalatenschappen. Hij of zij staat je op elk moment bij in het afhandelen van de bank- en verzekeringszaken en geeft je advies over bijvoorbeeld de woning en het voertuig van de overledene. Je expert Nalatenschappen is je unieke aanspreekpunt voor al je vragen of zorgen.

Wat te doen bij overlijden?

overlijden

Je hebt iemand dierbaar verloren. Als nabestaande moet je op vrij korte termijn een aantal administratieve formaliteiten in orde brengen. Met andere zaken kun je nog even wachten. Weet je niet waar te beginnen? Met een checklist helpen we je een eind op weg.

Nuttige info voor de eerste dagen na het overlijden vind je in de brochure “U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu…?"

Eerst het overlijden melden

Om de bankzaken na een overlijden goed en eenvoudig te regelen, start je met het melden van een overlijden. Dat kan ook perfect online. Je ontvangt dan een brochure met de eerste nuttige informatie. Kort nadat je het overlijden hebt gemeld, neemt je persoonlijke expert contact met je op. Hij of zij informeert je over wat er in de verschillende stappen geregeld moet worden.

Registreer je als nabestaande

Om verdere informatie op je persoonlijke adres te kunnen ontvangen, is het belangrijk dat je jezelf als nabestaande registreert. Zo blijf je altijd op de hoogte en verloopt de afhandeling van de nalatenschap een stuk vlotter. Je kunt jezelf en andere nabestaanden perfect online registreren.

Hoe blijf je de rekeningen verder betalen?

Om de rechten van de erfgenamen veilig te stellen, verplicht de wet KBC om tijdelijk de rekeningen en kluizen van zowel de overledene als de huwelijkspartner te blokkeren. Dat gebeurt zodra we op de hoogte zijn van het overlijden. Je persoonlijke expert zorgt ervoor dat je de rekeningen kunt blijven betalen:

  • Hij of zij neemt onmiddellijk de nodige stappen om ervoor te zorgen dat je als langstlevende echtgenoot of wettelijk samenwonende partner een bedrag ontvangt op een niet-geblokkeerde rekening, waarmee je de boodschappen kunt blijven doen en de betalingen verder kunt blijven uitvoeren.
  • Bepaalde facturen kun je nog betalen vanuit de geblokkeerde rekeningen. Bezorg ze als nabestaande of erfgenaam aan je persoonlijke expert en hij of zij kijkt na of aan alle voorwaarden voldaan is en zorgt voor de betaling.

Successieplanning

Successierechten kunnen hoog oplopen voor je kinderen en/of kleinkinderen. Een degelijke voorbereiding van je vermogensoverdracht bespaart je erfgenamen later heel wat kopzorgen. Wij helpen je ervoor te zorgen dat je vermogen overgedragen wordt zoals jij dat wenst, onder de best mogelijke financiële, juridische en fiscale voorwaarden.

Bescherm je nabestaanden

Een overlijden kan grote financiële gevolgen hebben voor je nabestaanden. Je kunt op voorhand een aantal maatregelen treffen om je naasten te beschermen bij je overlijden.

Successierechten of erfbelasting

Wat zijn successierechten en wat is erfbelasting? Wie betaalt ze en welke tarieven zijn van toepassing? 

 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen