Microsoft fraude

Microsoft fraude

Hoe gaat Microsoft fraude in zijn werk?

Microsoft fraude valse werknemer


Stap 1
: De zogenaamde Engelstalige Microsoft medewerkers bellen je op met de smoes dat er (beveiligings)problemen zijn met je computer en ze bieden aan om deze op te lossen vanop afstand. Hierbij wordt gevraagd om naar een website te surfen en software te downloaden waarmee de oplichters je computer kunnen overnemen. 

Microsoft fraude computer overnemen


Stap 2
: De oplichters zullen dan enkele technische schermen tonen op je computer om je te overtuigen dat er wel degelijk problemen zijn. Ook wordt er aangeboden om bijkomende software aan te kopen om de computer beter te beveiligen. Echter gaat het hier om kwaadaardige software (malware) waarmee ze op een later tijdstip nog toegang kunnen krijgen en zo je persoonlijke gegevens raadplegen.

Microsoft fraude rekening


Stap 3
: De oplichters begeleiden je dan door enkele betalingsschermen waarbij je debetkaartnummer en codes die je berekent met de kaartlezer worden gevraagd. Door deze codes kan de oplichter in je naam overschrijvingen uitvoeren via diverse kanalen (bijvoorbeeld Western Union, buitenlandse transacties, etc.). Het bedrag van deze overschrijving is veel groter dan het bedrag dat mondeling wordt afgesproken. 

Hoe kan ik mij beschermen tegen Microsoft fraude?

  • Geef nooit je kaartnummer en codes van de kaartlezer door aan derden. Deze zijn persoonlijk en geven rechtstreeks toegang tot je rekening(en).
  • Lees wat er op het scherm van je kaartlezer verschijnt. Deze geven de context mee waarvoor je codes aan het genereren bent. Het bedrag dat je ingeeft op je kaartlezer is ook het bedrag dat zal worden overgeschreven, ook al proberen oplichters je vaak iets anders wijs te maken.
  • Ga nooit in op telefonische verzoeken om software te installeren die je computer vanop afstand kan laten overnemen.
  • Word je gebeld door iemand die zegt van Windows of Microsoft te zijn, hang dan op! De softwaregigant zal nooit ongevraagd bellen.

Heb je iets verdacht opgemerkt?

Stuur een e-mail naar secure4u@kbc.be

Phishing via een telefoongesprek

Je krijgt telefoon van iemand die zich voordoet als een medewerker van KBC. De oplichter probeert je vertrouwen te winnen om je gegevens te stelen. Lees hoe

KBC-Antiviruspakket

Bescherm je computers, tablets en smartphones tegen virussen en onveilige websites.