Wat doe ik na mijn studies?

Het einde van je studiecarrière markeert het begin van veel nieuwe dingen. Je krijgt andere verantwoordelijkheden, plichten of rechten. Welke zaken moet je regelen en hoe begin je eraan? 

Je carrière starten

Inschrijven bij de VDAB

VDAB helpt je bij je zoektocht naar een eerste job. Ook al doe je geen beroep op haar diensten: hoe dan ook schrijf je je best in als werkzoekende. Zo start je wachttijd voor een uitkering of je beroepsinschakelingstijd. Je recht op een inschakelingsuitkering is wel verbonden aan een aantal voorwaarden. Informeer ernaar bij de VDAB.

Solliciteren

Wat doe ik na mijn studies

Met of zonder diploma op zak naar werk zoeken, het is een hele uitdaging. Volgende leidraad helpt je een beetje op weg.

1. Stel jezelf een aantal vragen

Om gericht op zoek te gaan naar je droomjob, kun je jezelf enkele vragen stellen:

  • Waar ben je goed in?
  • Wat wil je bereiken?
  • Welke zaken moeten zeker aanwezig zijn in een jobomgeving?

En ten slotte: welke job helpt je in die richting vooruit? Leg eventueel carrièretesten af: je krijgt meteen een beter beeld van je competentieprofiel. Wil je zelfstandige worden? Neem dan contact op met het ondernemingsloket.

2. Maak een cv

Neem tijd om een goed curriculum vitae op te stellen. Vermeld je contactgegevens, algemene informatie, ervaring en je vaardigheden. Wees eerlijk over wat je kunt: anders val je later toch door de mand.

Probeer een persoonlijke toets in je cv te verwerken. Vermeld je je grafisch talent als een van je belangrijkste vaardigheden? Laat dat dan ook merken. Giet je cv in een originele vormgeving. Een potentiële werkgever ziet in één oogopslag wat je te bieden hebt.

3. Ga op zoek naar een job

Je kunt een job zoeken via verschillende kanalen.

  • Online jobdatabank: stepstone.be, vacature.com, jobat.be en de website van VDAB geven een overzicht van openstaande vacatures. Kijk alvast of er niets tussen zit voor jou. Je wilt starten in de creatieve branche? Dan ben je op websites als creativeskills.be en bloovi.be aan het juiste adres.
  • Websites van bedrijven: niet elk bedrijf plaatst zijn vacatures op een jobsite. Neem daarom ook een kijkje rechtstreeks op bedrijfswebsites. Wil je bijvoorbeeld graag meewerken aan de uitdagingen van morgen bij KBC? Ga dan naar onze jobsite en versterk ons team van makers.
  • Sociale media: steeds meer mensen vinden hun job via sociale media. Reageer op berichten en zorg dat je wordt opgemerkt. Bij voorkeur ga je op zoek via LinkedIn, waar tegenwoordig bijna elke professional een profiel heeft.
  • Uitzend- en selectiekantoren: bij interim- of uitzendkantoren kun je voornamelijk terecht voor tijdelijke jobs. Ideaal om ervaring op te doen. Kom je bij een selectiekantoor terecht? Dan gaat het om vaste aanwervingen.
  • Je school of universiteit: informeer eens bij de plaatsingsdienst van je school of je een zoekertje op het prikbord mag hangen. Of contacteer docenten van wie je les kreeg: misschien hebben zij interessante contacten?
  • Evenementen en beurzen: ook evenementen en beurzen gericht op werkzoekenden zijn een goed kanaal om werk te vinden. Je netwerk vergroten levert je misschien een mooie eerste job op.

Wat nog in orde brengen?

Ziekenfonds

Een aansluiting bij het ziekenfonds is verplicht.Word je ziek of krijg je een ongeval, dan betaalt die verzekering de geneesmiddelen en je doktersbezoek gedeeltelijk terug. Je inschrijving bij het ziekenfonds geeft je trouwens ook recht op bepaalde uitkeringen.

In eigen naam of niet?

Je wilt nog een stage volgen of verder studeren en je bent jonger dan 25 jaar? Bovendien ben je ingeschreven als werkzoekende en loopt je wachttijd nog? Dan ben je nog verzekerd via de verzekering van je ouders.

Ben je al aan het werk als loontrekkende of zelfstandige? Of is je wachttijd als werkzoekende bij de VDAB of een andere tewerkstellingsdienst afgelopen? Dan moet je je wél inschrijven in eigen naam. Dat geldt trouwens ook voor studenten vanaf 25 jaar oud.  

Hospitalisatie

Als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, is de vergoeding van het ziekenfonds begrensd. Een deel is dus voor eigen rekening. Daarom is het een goed idee een hospitalisatieverzekering te nemen.

Wat dekt de hospitalisatieverzekering precies?

Dringende medische kosten gemaakt voor en na de ziekenhuisopname worden gedekt door een hospitalisatieverzekering. Soms biedt de verzekering ook hulp bij de voorbereiding van je hospitalisatie. De dekking geldt vooral in het binnenland. Toch worden ook in het buitenland bepaalde kosten vergoed. De precieze regeling kan wel verschillen per land.

Hoeveel kost dat?

Hoe jonger je bent, hoe meer voordelen je geniet. De kans is klein dat je extra premies moet betalen: je hebt immers een korter medisch verleden. Als je dat wilt, kun je je aansluiting bij de verzekering levenslang behouden. Hoe vaak je ook in het ziekenhuis belandt. 

Onderdeel van

Gerelateerde artikels