Voorafbetaling van belastingen, is dat belangrijk?

Vermijd belastingvermeerdering en krijg belastingvermindering als beloning

Voorafbetaling van belastingen, is dat belangrijk?

Vermijd belastingvermeerdering en krijg belastingvermindering als beloning

Ben je wettelijk verplicht om als ondernemer voorafbetalingen van de belasting te doen? Nee, al doe je dat beter wel.
Waarom? Dat lees je hier.

Waarom moet ik als ondernemer belastingen voorafbetalen?

voorafbetaling belastingen

De fiscus moedigt ondernemers aan om belastingen op het bedrijfsinkomen niet in het aanslagjaar maar wel in het inkomstenjaar te betalen. Dat gebeurt via een belastingvermeerdering. Die vermijd je door in het jaar van de inkomsten je belastingen van dat jaar vooraf te betalen.

Een tweede voordeel is de bonificatie of belastingvermindering voor zelfstandigen en vrije beroepen. Betaal je 106% van de belastingen die je verschuldigd bent vooruit? Dan krijg je van de fiscus een belastingvermindering. Ontdek hoe hij die belastingvermindering berekent.

Hoe vermijd ik een belastingvermeerdering?

Als ondernemer betaal je een belastingvermeerdering wanneer je niet tijdig stort. De fiscus verwacht in totaal 4 voorafbetalingen:

  • voor 10 april
  • voor 10 juli
  • voor 10 oktober
  • voor 20 december

of op de eerstvolgende werkdag wanneer die dag op een zaterdag, zondag of feestdag valt. Per keer betaal je het beste 1/4de van je totaal verschuldigde belasting. 

Hoeveel moet ik vooruitbetalen?

voorafbetaling belastingen

Het bedrag dat je voorafbetaalt, bepaal je eigenlijk volledig zelf. We geven je enkele tips.

  • Schat je verwachte inkomsten op basis van je resultaten van vorig jaar. Bereken aan de hand van dat cijfer de belastingen die je verwacht te betalen.
  • Betaal liever te veel vooraf. De fiscus stort alles wat je teveel betaalt terug. Betaal je te weinig? Dan is alle moeite voor niets en betaal je toch een belastingvermeerdering.
  • Ben je starter? Breng een bezoekje aan je boekhouder. Hij maakt je wegwijs. 

Hoe bereken ik mijn belastingvermeerdering?

Vergeet je toch op tijd te storten en vraag je je af hoeveel belastingvermeerdering je moet betalen?

De overheid berekent de belastingvermeerdering op basis van de belasting op nettobedragen:

  • De winsten/baten van je onderneming (omzet/ontvangsten na aftrek van de kosten)
  • De lonen die je uitkeert aan de bedrijfsleiders
  • De lonen die je uitkeert aan meewerkende echtgenoten

De overheid berekent eerst de belasting op de nettobedragen en past hierop het vermeerderingspercentage toe. De fiscus legt die percentages elk jaar opnieuw vast. Je vindt hier de berekening en de percentages voor zelfstandigen en vrije beroepen en voor vennootschappen.

Zelfstandigen en natuurlijke personen betalen niet de volledige vermeerdering, maar 90%. 

Ben ik een uitzondering op de wet rond voorafbetalingen?

Is het de eerste keer dat je als zelfstandige in hoofdberoep een onderneming opricht? Goed nieuws: je bent 3 jaar vrijgesteld van voorafbetalingen. De fiscus rekent je 3 jaar lang geen belastingvermeerdering aan.

Als oprichter van een nieuwe vennootschap die volgens het vennootschapsrecht voldoet aan de definitie van een kmo geniet je dat fiscale voordeel ook.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoeveel belastingen moet ik betalen in het stelsel van de personenbelasting?

Kristof Willekens
Hoeveel belastingen betaal ik nu als zaakvoerder van een eenmanszaak? Dat is een vraag die heel wat startende ondernemers hebben. Als zaakvoerder van een eenmanszaak val je onder het stelsel van de personenbelasting. Maar wat betekent dat nu concreet en hoeveel betaal je?
Hoeveel belastingen moet ik betalen in het stelsel van de personenbelasting?

Welke soort belastingen zijn er?

Er is geen ontkomen aan: in België moet je als ondernemer heel wat belastingen betalen. Weten welke belastingen en hoeveel je moet betalen, is dus niet altijd zo eenvoudig. Daarom lichten we de verschillende soorten belastingen waar je mee te maken kunt krijgen even toe:
Welke soort belastingen zijn er?

Moet je belastingen betalen als meewerkende echtgeno(o)t(e)?

Kristof Willekens
Wist je dat je het statuut van ‘meewerkende echtgenoot’ kunt aannemen als je je zelfstandige partner in zijn zaak helpt? Als je zelf geen evenwaardig sociaal statuut hebt, ben je daartoe zelfs verplicht. Het statuut biedt heel wat voordelen. Maar moet je als meewerkende echtgenoot ook belastingen betalen?
Moet je belastingen betalen als meewerkende echtgeno(o)t(e)?

Welke btw-administratie moet ik voeren?

Kristof Willekens
De btw-administratie is iets waar zowel beginnende als meer ervaren ondernemers al eens stuk op lopen. Aan welke verplichtingen je onderhevig bent, hangt af van je omzet exclusief btw. Dat is dus niet voor iedere onderneming hetzelfde. Welke btw-aangiftes jij moet doen en aan welke verplichtingen je onderhevig bent, ontdek je hier.
Welke btw-administratie moet ik voeren?