Klanten laten betalen met de kaart? Uiteraard!

Als zelfstandige bied je het best Bancontact aan. Ontdek wat het kost en hoe je het doet.

Klanten laten betalen met de kaart? Uiteraard!

Als zelfstandige bied je het best Bancontact aan. Ontdek wat het kost en hoe je het doet.

Als ondernemer met een winkel of een horecazaak zul je ongetwijfeld de vraag krijgen om met Bancontact te kunnen betalen. Als je je klanten niet de mogelijkheid aanbiedt om met de kaart te betalen, dan moeten ze ergens anders geld zoeken en kan het zijn dat je ze niet meer terugziet.

Hoe werkt elektronisch betalen?

Op Worldline kun je een goed uitgewerkt filmpje bekijken waarin ze heel eenvoudig het systeem van online betalen uitleggen. Hier even de stappen:

 • De klant voert zijn kaart in en die wordt door de terminal gelezen.
 • Als de pincode klopt, maakt de terminal een beveiligde verbinding met het datacenter van Worldline.
 • Worldline vraagt een autorisatie op bij de bank die de kaart uitgegeven heeft (rekening van de klant) en stuurt die via het datacenter terug naar de terminal.
 • Bij het opvragen van de autorisatie controleert Worldline ook of er voldoende saldo op de rekening staat.
 • De transactie wordt goedgekeurd.
 • De transactie wordt doorgestuurd naar Clearing House.
 • Clearing House brengt het bedrag bij de klant in mindering en voegt het toe aan de rekening van de onderneming waar de aankoop gebeurt.

En dat alles in een paar seconden …

Voordelen van Bancontact voor ondernemers

 • Geen klanten meer kwijt door het ontbreken van een terminal.
 • Geen gedoe met wisselgeld.
 • Minder cash in het bedrijf betekent meer veiligheid.
 • Geen tijdverlies om geld naar de bank te brengen of wisselgeld op te vragen.
 • Geen tijdverlies bij het natellen en teruggeven van geld.
 • Je bent zeker dat het bedrag volledig en snel op je rekening komt.
 • Klanten geven doorgaans meer uit met een kaart omdat ze niet gebonden zijn aan de cash die ze bijhebben. Vaak letten ze er ook minder op hoeveel ze in totaal uitgeven, waardoor ze al eens meer durven kopen
Ook de klant wint erbij dat jij de mogelijkheid aanbiedt om met Bancontact te betalen. Het is voor hem gemakkelijker, sneller en veiliger. Dankzij dit comfort dat jij hem aanbiedt, zal hij liever terugkomen naar jouw zaak.

Wat kost het?

Het verwerken van elektronische transacties kost je iets als ondernemer, maar dat valt goed mee, vergeleken met de voordelen.

1) Een terminal kun je aankopen of huren. Meestal start een ondernemer met huren, maar hij zal al vrij snel een terminal kopen, wanneer hij het gemak van elektronisch betalen ondervindt. Bij KBC krijg je een mooie korting op de aankoop of de huurprijs.

2) Daarnaast betaal je een abonnement aan Worldline en een vergoeding per transactie. Worldline biedt daarvoor volgende formules aan.

 • Horizon: Voor wie gemiddeld meer dan 140 transacties per maand doet. Hogere abonnementskosten dan de andere formules, maar lagere transactiekosten.
 • Intro: Voor wie gemiddeld minder dan 140 transacties per maand doet. Lagere abonnementskosten dan de andere formules, maar hogere transactiekosten.

Wat met kleine transacties?

Je hebt het misschien zelf al meegemaakt dat een winkelier extra aanrekent als je een bedrag onder de 10 euro met Bancontact wilt betalen. Sinds kort zijn de tarieven daarvoor volledig veranderd, waardoor dat niet meer nodig is. Bij elk van de drie abonnementformules zijn de tarieven voor kleine transacties dezelfde: 0,0253 euro per transactie en 0,50% op het transactiebedrag. 

Waar kun je terecht voor elektronisch betalen?

Je kunt eens bij KBC langskomen om hierover te praten. Wij kunnen je begeleiden in het aanvraagproces. Via ons krijg je bovendien een korting op de huurprijs en de aankoopprijs.

En dan is er nog Pay Me: een handige betaaloplossing

Met KBC Pay Me voer je betalingen uit via een applicatie op je smartphone of tablet. Met de kaartlezer (Xengo) lees je de betaalkaart in en kan je klant op een veilige manier zijn pincode intoetsen bij een betaling. De kaartlezer staat in verbinding met je smartphone of tablet via een Bluetooth-verbinding. De betalingen worden verstuurd via de bestaande netwerkverbinding (GPRS of wifi) op je toestel.

Voordelen van KBC Pay Me voor ondernemers

 • Licht en draagbaar: je gebruikt je smartphone of tablet als betaalterminal. Je hoeft dus geen groot toestel mee te nemen op verplaatsing: met de kaartlezer ontvang je gemakkelijk betalingen waar en wanneer je maar wilt.
  Je bezorgt de klant een bevestiging van de betaling per mail of sms. 
 • Eenvoudig en even veilig: met KBC Pay Me start je de verkooptransactie op de applicatie op je smartphone of tablet. Je voert het bedrag in, eventueel met een vrij te kiezen referentie. De klant bevestigt het bedrag en toetst zijn pincode in op de kaartlezer, die via Bluetooth communiceert met de applicatie. Dankzij de kaartlezer zijn die betalingen even veilig als betalingen op een traditionele betaalterminal. 
 • Overzicht van je inkomsten: in de KBC Pay Me-applicatie raadpleeg je een overzicht van de laatste transacties. Je kunt dagelijks een rapportering van je transacties opvragen en versturen naar je mailbox. Zo hou je een overzicht van de inkomsten via je KBC Pay Me. En maak je geen zorgen: de inkomsten komen snel op de rekening. 
 • Voordelig: je bespaart jaarlijks 15 euro op de kosten van je KBC-Business Compact of KBC-Business Comfort, als de omzet van je betaalterminal op een KBC-rekening wordt gecrediteerd. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Welk type bankkaart kan ik als ondernemer best gebruiken?

Welk type bankkaart kan ik als ondernemer best gebruiken?

KBC Bank & Verzekering

Als ondernemer regel je dagelijks je bankzaken. Dat vraagt natuurlijk om een betaal- of kredietkaart om snel betalingen te doen. Of om je voorraad contant geld te beheren. Of je rekeningen. Maar welke betaal- of kredietkaarten zijn er voor ondernemers? Welke gebruik je best? Een overzicht.

Mobiel betalen in een webshop? Het kan!

Mobiel betalen in een webshop? Het kan!

Na de kaartbetalingen komen de smartphonebetalingen. Blijf dus niet achter en ontdek de mogelijkheden.

Hoe je klanten laten betalen?

Hoe je klanten laten betalen?

Kaartbetalingen mogelijk maken? Zorg voor een betaalterminal in je winkel en een virtuele kassa in je webshop.

Mijn klanten betalen contant, kan ik dit geld nadien op mijn rekening storten?

Mijn klanten betalen contant, kan ik dit geld nadien op mijn rekening storten?

Paul Bruyndonckx

Waar kan je als ondernemer naartoe met kleingeld (munten) en/of biljetten? Stort het door naar je zakelijke rekening! Ontdek hier hoe je dat kan doen.