Hoe financier ik de aankoop van een (bijkomend) pand?

Hoe financier ik de aankoop van een (bijkomend) pand?

Als ondernemer duikt vaak de vraag op: ‘op de zaak of privé?’ Dat is niet anders met onroerend goed. Maak je middelen vrij om het privé te kopen, of financiert de vennootschap het? Wat zijn voor- en nadelen? Hoe zit het fiscaal?

Op de zaak

Een pand aankopen op de zaak heeft uiteraard heel wat voordelen. Zo schrijft de vennootschap het gebouw af: kosten dus die je jarenlang fiscaal voordeel opleveren. De grond kan daarbij overigens niet afgeschreven worden.

Naast de aankoop zijn er nog tal van kosten aftrekbaar: bijvoorbeeld onderhoud, herstellingen, onroerende voorheffing, intresten van je lening… allemaal volledig aftrekbaar en dus fiscaal erg interessant.

Een nadeel is dan weer dat je het pand niet zomaar ‘gratis’ privé kan bewonen. Woon je in een huis waarvan de vennootschap eigenaar is, dan zal dat gezien worden als een voordeel van alle aard. Je zal er dus op belast worden (op basis van het kadastraal inkomen) en meer sociale zekerheidsbijdragen moeten betalen.

Verhuur je het pand? Dan komen de huurinkomsten bij je belastbare winst.

Nog een punt om rekening mee te houden: als de vennootschap het pand later verkoopt met winst, dan wordt die winst belast. 

Privé

Koop je het pand privé, dan zijn daar ook voordelen aan verbonden, zoals de woonbonus (vanaf 2016 geldt die voor elke eigen woning, het criterium ‘enige’ woning valt weg).

Een andere mogelijke constructie is dat je het pand privé aankoopt, en vervolgens verhuurt aan de vennootschap. Dat kan interessant zijn, maar hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Zo gelden er richtlijnen voor de huursom. Oordeelt de fiscus dat die te hoog is (volgens een formule met het kadastraal inkomen), dan worden de huurinkomsten gezien als loon, en niet langer als onroerende inkomsten.

Privé en op de zaak

Koop je het pand voor zowel privé-gebruik als voor handelsdoeleinden? Dan is het wellicht interessant de financiering te splitsen. Voor het privégedeelte kun je dan een beroep doen op de woonbonus, voor het zakelijk gedeelte kun je de kosten van een investeringkrediet inbrengen. Als je privé en zakelijk gebruik combineert, zal je een verhouding moeten opstellen die weergeeft hoeveel procent van de woning privé gebruikt wordt en hoeveel voor de zaak. Dat kan gedaan worden bij een schatting. Het geeft je dan ook meteen een idee hoeveel je investeringskrediet zal moeten bedragen.

Let wel op: investeer je met eigen middelen in een gebouw dat zowel voor privé als zakelijk gebruikt wordt, dan zal de fiscus het gedeelte dat je met eigen middelen financierde, sowieso beschouwen als privé-gedeelte.

Het is duidelijk dat het aankopen van een pand – privé of zakelijk – op korte en lange termijn diverse voor- en nadelen heeft. Om de beste aanpak te bepalen voor jouw zaak, bekijk je best uitgebreid je mogelijkheden en je financiële situatie met je boekhouder of een adviseur bij de bank. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe verloopt een kredietaanvraag?

Hoe verloopt een kredietaanvraag?

Je gaat een bedrijf oprichten? Of wil je je huidige onderneming uitbreiden? Of misschien heb je gewoon nood aan extra financiële middelen om een periode te overbruggen. Eén ding is zeker: een goede voorbereiding is alles. Maar wat gebeurt er zodra je met je kredietaanvraag naar de bank stapt? Een blik op de vijf fasen van het proces.
Wat is het verschil tussen leasing en renting?

Wat is het verschil tussen leasing en renting?

Bij de woorden 'leasing' of 'renting' denken de meeste ondernemers meteen aan bedrijfswagens. Maar met leasing en renting beschik je eveneens over de mogelijkheid om roerende goederen te gebruiken zonder dat je daarvan eigenaar hoeft te zijn.
Hoe kan ik een innovatie financieren?

Hoe kan ik een innovatie financieren?

De Belgische economie steunt voor een groot deel op kennis. Dat betekent dat er ruimte moet blijven om te innoveren en die kennis verder uit te bouwen. Daarom zijn er heel wat mogelijkheden om innovatie te financieren.
Welke rentevoet kan ik krijgen?

Welke rentevoet kan ik krijgen?

Als een bank jou als ondernemer een krediet of financiering geeft, dan zal ze daar een vergoeding voor vragen in de vorm van een rente of interest. Die rente is bedoeld als compensatie voor het risico dat de bank loopt en voor de tijd die ze in het dossier investeert.