Hoe bind ik klanten aan mijn bedrijf?

Hoe bind ik klanten aan mijn bedrijf?

Met trouwe klanten laat je op korte en lange termijn je bedrijf groeien. Hoe je nu juist aan efficiënte klantenbinding doet? Met deze tips ben je goed op weg.

Onderhoud je klantenbestand

Heb je een klantenbestand? Mooi! Weet wel dat je dit best op regelmatige basis bijwerkt. Te tijdrovend? Beschouw deze handeling als een opportuniteit: je kunt er veel gerichter mee communiceren. Een up-to-date klantenbestand is goud waard. 

Ken je klant

En vooral: weet in welke fase van de customer journey hij zich bevindt. Probeer te achterhalen wat die klant wil en waar zijn verwachtingen liggen. Nieuwe klanten hebben andere noden dan klanten die al jaar en dag over de vloer komen. Mogelijk wijzigen die behoeften doorheen de jaren nog. Mensen worden ouder, krijgen andere voorkeuren en oefenen misschien een nieuwe job uit. Allemaal factoren waarmee je best rekening houdt. 

Voorbeeld? Stef is zaakvoerder in een keukenbedrijf. Jan kocht er enkele maanden geleden een nieuwe keuken. Vandaag verstuurt Stef naar een groot deel van zijn klanten een promotiemailing voor nieuwe keukens. Maar niet naar Jan: die krijgt een leuke mail met onderhoudstips.  

Laat van je horen

Een andere goede manier om klanten aan je bedrijf te binden? Laat van je horen. Contacteer je bestaande afnemers zodra je iemand hebt aangeworven. Vertel het hen wanneer je je assortiment hebt uitgebreid. En de beste tip: wens hen een gelukkige verjaardag. Van persoonlijke dienstverlening gesproken.

Voorbeeld: Karen werkt in een grafisch bureau en nam gisteren voor het eerst een copywriter aan. Ze herinnert zich dat een van haar klanten onlangs nood had aan krachtige teksten. Karen besluit het erop te wagen: ze belt de klant op. Ze vertelt hem dat ze naast grafisch ontwerp nu ook copywriting aanbiedt. Je raadt het al: de klant tekent in bij Karen voor een copywriting-pakket. 

Spoor hen aan om terug te komen

Klantenkaarten

De meest gekende manier om je klant te laten terugkomen in je fysieke shop: de klantenkaart. Met een volle kaart bemachtigt hij 20% korting. Ja, deze klassieker kent een blijvend succes.  

Wedstrijden

Ook gekend maar daarom niet minder succesvol: wedstrijden. Laat je klanten weten dat ze een mooie prijs kunnen winnen bij deelname aan een bepaalde wedstrijd. Ideaal om slapende klanten wakker te schudden.  

Gebruik creatieve verpakking

Heb je een winkel, kun je nu en dan eens speciale verpakking gebruiken. Een leuke manier om je klanten te verrassen! Zijn je producten uitsluitend verkrijgbaar via je webshop? Of verkoop je enkel diensten? Dan is het een kwestie van de boodschap te verpakken. Stuur je klant een originele mailing waarin je hem bedankt voor zijn bestelling. 

Maak je klanten op voorhand warm

Een speciale actie gepland? Maak je klanten warm! Vertel hen wat je precies in petto hebt en maak duidelijk dat deze promotie tijdelijk is. Het gevoel van ‘dringendheid’ laat klanten sneller ingaan op je acties. Vooral in webshops heeft dit een sterk effect. 

Communiceer met je klanten via social media

Social media voor je onderneming geeft je een hoop opportuniteiten:  

Deel je expertise

Deel verschillende tips en tricks die indirect gelinkt zijn aan je business. Laat huidige én potentiële kopers weten dat je kennis van zaken hebt.   

Ga gesprekken aan

Publiceren je klanten een beoordeling op je Facebook-, Twittter- of LinkedIn-pagina? Delen ze een interessant artikel met je? Reageer, bedank hen en ga een gesprek aan. Toon interesse, dat waarderen ze. Als er onvoldoende gecommuniceerd wordt op je pagina, is het een kwestie van zelf interactie te genereren. Met een speciale promotie, bijvoorbeeld. Of door vragen te stellen aan je fans op Facebook of volgers op Twitter. 

Voorbeeld? Lieven is een kleine zelfstandige en verkoopt T-shirts. Op 15 mei was hij jarig. Dus publiceerde hij een speciale actie op Facebook: de eerste 10 reacties zouden 50% korting krijgen op hun volgende bestelling. Resultaat: 6 van deze 10 kwamen terug voor een tweede aankoop. 

Wees slimmer dan de concurrent

Een voldane klant is leuk, hoewel dit je niet garandeert dat hij naar jou terugkomt. Kijk naar je concurrenten, en denk na over hoe jij het beter kunt doen: 

Doe iets wat je klant absoluut niet verwacht

Krijgt een van je kopers een speciale behandeling? En dat op het moment wanneer hij dit niet verwacht? Dan mag je rekenen op een nieuwe trouwe klant. 

Voorbeeld? Marijke schuift aan bij de klassa, klaar om een mooie vaas te kopen. Plots glipt de vaas uit haar handen. De zaakvoerder staat achter de kassa en stelt voor dat ze er nog eentje haalt. Ze moet de gebroken vaas niet betalen. Dat zal ze nog lang onthouden en waarschijnlijk vertellen aan vrienden. 

Behandel eventuele klachten op de juiste manier

Klachten zijn nooit leuk. Hoewel je ze het liefst van al uit de weg gaat, is het verstandiger om hierop gepast te reageren.  

Voorbeeld? Luc werkt als technieker bij een garage. Hij krijgt een boze telefoon van een klant: ondanks de onderhoudsbeurt ondervindt de klant problemen met zijn wagen. Wat doet Luc? Hij voert een tweede check-up uit en belt een weekje later zelf terug. Om te vragen of de auto weer vlotjes rijdt.  

Vraag de mening van je klanten

Je klanten willen het gevoel krijgen dat je hen belangrijk vindt. Vraag hen gerust om feedback over een bepaald product, dienst of event. Dat zullen ze zeker appreciëren. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Wie zijn mijn leveranciers?

Wie zijn mijn leveranciers?

Michiel Verhamme
Er zit meer in een leverancier dan je denkt. Elke leverancier heeft zijn voor- en nadelen. Daarom raden we je aan om even de tijd te nemen om de markt te verkennen.
Hoe verwerk ik branding en imago in mijn marketingplan?

Hoe verwerk ik branding en imago in mijn marketingplan?

Hannes D'Hulster
Het imago van je bedrijf bepaalt voor een groot deel de slaagkans. Branding is het mechanisme waarmee je dat imago een vorm geeft. En dat mechanisme kadert in een marketingplan. Hoe begin je eraan vóór het opstarten van je onderneming? En hoe blijf je ermee bezig als het bedrijf opgestart is?
Wat kan ik verwachten van de markt?

Wat kan ik verwachten van de markt?

Bart De Waele
Als startende ondernemer weet je niet altijd wat je kunt verwachten van de markt. Zullen er wel klanten komen? Zal ik snel kunnen groeien en eventueel mensen aanwerven? Enkele tips & tricks.
Hoe verander je je brandname?

Hoe verander je je brandname?

Je brandname veranderen? Het kan. Maar hoe pak je dat aan? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? KBC serveert je vijf rake tips.