Hoe kan ik beleggen binnen mijn vennootschap?

Hoe kan ik beleggen binnen mijn vennootschap?

Je hebt als ondernemer een geldreserve opgebouwd binnen je vennootschap en je wilt die zo nuttig mogelijk inzetten. Je wilt er met andere woorden een rendement uit halen. Misschien heb je dan al aan beleggen gedacht en dat is zeker het overwegen waard. Maar beleggen als rechtspersoon, hoe pak je dat concreet aan?

Met welk budget ga je beleggen?

beleggen vennootschap vermogen

Beleggen met vennootschapsgelden doe je nooit met middelen die je nodig hebt om de goede werking van je bedrijf te garanderen. Beleggen levert namelijk doorgaans het beste resultaat op lange termijn (minstens 3 jaar). Daarom doe je het met een deel van je roerend vermogen dat je verschillende jaren kunt missen. Welk deel is dat dan precies?

De middelen van een onderneming kunnen we in 3 lagen verdelen:

  1. Werkgelden voor geplande uitgaven, zoals lonen, betalingen van leveranciers of de afbetaling van een krediet.
  2. Korte-termijnreserves voor onverwachte kosten en investeringen die je op korte termijn wilt doen, zoals een nieuwe machine of wagen.
  3. Lange-termijnreserves of structurele overschotten die je nog niet uit je vennootschap wilt halen, maar die je ook niet nodig hebt om je werking te garanderen of geplande investeringen te financieren.

De werkgelden van je onderneming zullen op een zichtrekening staan. Je korte-termijnreserves houd je apart. Je bewaart ze tijdelijk op bijvoorbeeld een termijnrekening of een combinatie van een spaarrekening en termijnbelegging.

Zoals je waarschijnlijk al kon raden, zijn je lange-termijnreserves het meest geschikt om te beleggen. Je kunt ze op lange termijn investeren. En natuurlijk laat je ze liever niet slapen op een spaarrekening, waar ze vatbaar zijn voor inflatie. Door ze te beleggen, laat je ze potentieel beter renderen. 

Hoe ga je beleggen?

Hoe beleggen als ondernemer

Bij KBC kun je op verschillende manieren beleggen als een niet-natuurlijke persoon. Je relatiebeheerder helpt je na te gaan welke formule het beste bij je past.

  • Wil je zelf aan de slag? Dan zorgen we ervoor dat dat zo gemakkelijk mogelijk verloopt.
  • Reken je liever op de ondersteuning van onze experts? Dat kan! Zij hebben een grondige kennis van de ondernemerswereld én zijn gespecialiseerd in beleggingen. Kortom, ze zijn ideaal geplaatst om je te adviseren en je beleggingen op te volgen.
  • Laat je ook de dagelijkse beleggingskeuzes graag over aan specialisten? Dan kun je gemakkelijk beleggen in een fonds waarbinnen gespecialiseerde beheerders de beleggingsbeslissingen nemen. Ben je niet zeker in welk fonds je wilt beleggen? Ook daarbij kan je relatiebeheerder helpen.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen