Mama zijn en een eigen zaak runnen, hoe combineer je dat?

Mama zijn en een eigen zaak runnen, hoe combineer je dat?

Een eigen business runnen is al een kunst op zich. Dat alles combineren met een gezin is nog eens een extra uitdaging. Hoe doen vrouwelijke ondernemers dat?

Een toverformule is er helaas niet, maar vrouwelijke ondernemers hebben wel één ding gemeen: ze maken op een creatieve manier gebruik van de vrijheid die je als eigen baas hebt. Enkele tips die de combinatie gezin-eigen zaak werkbaar maken. 

Stop met multi-tasken.

Werk je van thuis uit, dan is de grote valkuil om privé en werk niet gescheiden te houden. Snel even de afwas doen is verleidelijk, maar eigenlijk geeft het je alleen maar meer stress omdat je ondertussen aan je werk denkt. Beter is om je altijd 100% te focussen: overdag is je huis je kantoor en doe je niets anders dan werken. En zo is het ook omgekeerd: klap je laptop dicht als de kinderen thuis zijn en focus op hen. Het zal je veel meer rust geven.

Wees voorbereid.

Kinderen worden ziek, hebben plots dringend schoolgerief nodig, of vergaten te vertellen dat ze de volgende dag naar een verjaardagsfeestje moeten en dus een cadeautje moeten hebben... Als vrouwelijke ondernemer is improviseren dagelijkse kost, maar je kan op veel zaken voorbereid zijn. Een paar kleine en grote tips die wat kopzorgen wegnemen:

  • Zet ’s avonds de ontbijttafel klaar. Een kleine moeite die ’s ochtends tijd bespaart. Extra voordeel: als je kind al om 5uur wakker is, kan het in zijn eentje gaan ontbijten terwijl jij nog even slaapt. 
  • Leg je kleren voor de volgende dag klaar en vraag aan de kinderen hetzelfde. Resultaat: minder stress en geen discussies ’s morgens.
  • Maak een weekmenu in het weekend en doe al zoveel mogelijk inkopen voor de week. Zo hoef je nooit meer na te denken over wat je ’s avonds gaat eten. 
  • Sta zelf een beetje vroeger op zodat je klaar bent voor iedereen. Daarna kun je focussen op de rest van het gezin.
  • Heb back-up in huis: pizza’s in de diepvriezer voor noodgevallen, kleine cadeautjes voor vergeten verjaardagspartijtjes, nieuwe dvd’s om een zieke kleine bezig te houden.

Gooi je to-do-lijst in de vuilnisbak of hou die extreem kort.

Vaak wordt gezegd dat je als zelfstandige moeder een strikte to-do-lijst moet hanteren, liefst met ook de huishoudelijke taken, zelfs je vrijetijdsplanning, en een quotering van hoogdringendheid. Voor sommigen werkt dat inderdaad, maar wist je dat het net rust kan brengen om dat to-do-lijstje gewoon buiten te keilen? In je hoofd weet je maar al te goed wat er moet gebeuren, dus waarom vertrouw je daar niet op? Je zal merken dat je werk toch gedaan is en het huishouden nog steeds blijft draaien. En je hoeft je ’s avonds niet schuldig te voelen omdat je niet alles hebt kunnen afvinken. 

Koop tijd.

Veel vrouwelijke ondernemers willen alles doen: hard werken, een piekfijn huis, tijd voor de kinderen, een dagelijkse work-out. Beseffen dat de combinatie van dat alles kortweg onmogelijk is omdat een dag maar 24 uur heeft, kan al heel wat rust brengen. Laat je huishouden dus over aan de poetsvrouw, breng je was naar de strijkdienst, en laat de babysit je kinderen eens entertainen. En vooral: zie dat alles als een evidentie in plaats van iets om je schuldig over te voelen.

Wees creatief en zoek wat het best past bij jou.

Een anekdote: een tandarts heeft een dochter van 9 jaar, die absoluut niet in de naschoolse opvang wil blijven. Moeder weet dat haar dochter zichzelf best wel kan bezighouden en besluit haar praktijk zo in te richten dat haar kind gewoon thuis kan zijn terwijl zij werkt. Terwijl de tandarts zich bezig houdt met haar patiënten, zit de dochter in de poppenhoek te spelen in dezelfde ruimte. Weet dat zoiets kan en mag. Kijk gewoon naar wat je kind zelf aankan en wat werkt voor jullie. 

Een huizenhoog cliché, maar zo belangrijk: denk aan jezelf.

Laat af en toe de boel de boel en vergeet niet te zorgen voor jezelf. Een gelukkige vrouw is beter voor je bedrijf èn voor je gezin.

Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

Je wilt een zaak overnemen, maar zit nog met een heleboel vragen? Dat is niet meer dan normaal. Gelukkig sta je er niet alleen voor. KBC biedt (startende) ondernemers de kans om gratis een beroep te doen op een uitgebreid netwerk van juridische, financiële en fiscale experts. Met hun ervaring en knowhow kunnen zij je advies op jouw maat verlenen. Zo start je correct én met het nodige zelfvertrouwen aan het overnameproces.
Waar vind ik juridische, fiscale en financiële informatie over een overname?

De groei van je bedrijf de baas blijven

Je bedrijf groeit? Dan is het tijd om enkele afwegingen te maken. Wat brengt de nabije én verre toekomst voor jouw zaak, en welke doelen stel je daarbij voorop?
De groei van je bedrijf de baas blijven

Hoe behoud ik een goede balans tussen werk en gezinsleven? Heb ik als zelfstandige nog vrije tijd?

Als ondernemer kom je gemakkelijk in de verleiding volledig op te gaan in je nieuwe onderneming. Het werk stopt in principe nooit en naast je hoofdactiviteit komt er altijd een berg extra taken bij, zoals administratie en zelfs schoonmaken, voor wie geen poetsvrouw in dienst neemt. Hoe waak je over een gezonde balans tussen je werk, jezelf en je gezin?
Hoe behoud ik een goede balans tussen werk en gezinsleven? Heb ik als zelfstandige nog vrije tijd?

Een bestaand bedrijf overnemen: hoe begin ik?

  • Welke overnamestructuur kiezen?
  • Wat met de schulden en het personeel?
  • Volg het stappenplan voor een vliegende start
     
Een bestaand bedrijf overnemen: hoe begin ik?