Mag ik samenwerken met leveranciers of klanten zonder een geschreven contract?

Mag ik samenwerken met leveranciers of klanten zonder een geschreven contract?

Je werkt vlot samen met klanten en leveranciers. Mag dat ook zonder contract? Het antwoord is niet eenduidig…

Freelancen

Een contract hoeft niet altijd. Zo zijn er freelancers die al jarenlang prima werken volgens mondelinge afspraken waarbij er niets op papier staat. Zolang er voor beide partijen geen discussie ontstaat, is dat geen probleem. Al merk je: bij een groot project of samenwerking op lange termijn willen ook zij liever toch een samenwerkingsovereenkomst op papier. Het biedt meer zekerheid en voorkomt misverstanden, of het nu gaat over de inhoud, de duur van de samenwerking, de vergoeding…

Ter plekke freelancen? Contract!

Een contract is trouwens verplicht als je ter plaatse werkt bij een opdrachtgever. Je hebt dan een schriftelijke overeenkomst nodig die de relatie tussen jou en je opdrachtgever omschrijft. Om zo zwartwerk uit te sluiten als er een inspecteur opdaagt.

Wat je ook beslist: goede afspraken maken goede vrienden. Een contract voorkomt nu eenmaal misverstanden en stelt de verwachtingen scherp. Bovendien kan het gaan om een heel eenvoudige, korte overeenkomst die toch een paar zaken duidelijk stelt.

Wat met vrije beroepers?

Bij veel vrije beroepers zoals een advocaat of een architect, heb je voortdurend samenwerkingen. Een glashelder contract is voor hen een must. Al was het maar dat de overeenkomst zegt hoe zij samenwerken. Denk maar aan twee zelfstandigen die een groepspraktijk vormen. Zij zijn zeker gebaat bij een duidelijke overeenkomst.  

Samenwerking tussen bedrijven

Soms staan bedrijven sterker als ze de handen in elkaar slaan. Een strategische alliantie biedt dan soelaas. Dankzij dit partnerschap weken ondernemingen een betere prijs los door gezamenlijk goederen aan te kopen in bulk. Ze kunnen ook samen zoeken naar klanten, waarbij elk bedrijf zijn deel van het product of dienst levert. Gevolg: minder riscio, meer impact.

Evident: zo’n hechte samenwerking wordt in een duidelijke overeenkomst gegoten. Want het doel van een strategische alliantie is om sterker te staan op de markt door kennis en capaciteiten te delen. Om uiteindelijk een optimaal projectresultaat te behalen.

Hoe worden personeelsleden vergoed tijdens ziekte?

Als werkgever houd je er rekening mee dat personeelsleden ziek kunnen worden. Maar wat met hun loon? En mag je een ziek personeelslid tijdelijk vervangen?
Hoe worden personeelsleden vergoed tijdens ziekte?