Mag ik samenwerken met leveranciers of klanten zonder een geschreven contract?

Mag ik samenwerken met leveranciers of klanten zonder een geschreven contract?

Je werkt vlot samen met klanten en leveranciers. Mag dat ook zonder contract? Het antwoord is niet eenduidig…

Freelancen

Een contract hoeft niet altijd. Zo zijn er freelancers die al jarenlang prima werken volgens mondelinge afspraken waarbij er niets op papier staat. Zolang er voor beide partijen geen discussie ontstaat, is dat geen probleem. Al merk je: bij een groot project of samenwerking op lange termijn willen ook zij liever toch een samenwerkingsovereenkomst op papier. Het biedt meer zekerheid en voorkomt misverstanden, of het nu gaat over de inhoud, de duur van de samenwerking, de vergoeding…

Ter plekke freelancen? Contract!

Een contract is trouwens verplicht als je ter plaatse werkt bij een opdrachtgever. Je hebt dan een schriftelijke overeenkomst nodig die de relatie tussen jou en je opdrachtgever omschrijft. Om zo zwartwerk uit te sluiten als er een inspecteur opdaagt.

Wat je ook beslist: goede afspraken maken goede vrienden. Een contract voorkomt nu eenmaal misverstanden en stelt de verwachtingen scherp. Bovendien kan het gaan om een heel eenvoudige, korte overeenkomst die toch een paar zaken duidelijk stelt.

Wat met vrije beroepers?

Bij veel vrije beroepers zoals een advocaat of een architect, heb je voortdurend samenwerkingen. Een glashelder contract is voor hen een must. Al was het maar dat de overeenkomst zegt hoe zij samenwerken. Denk maar aan twee zelfstandigen die een groepspraktijk vormen. Zij zijn zeker gebaat bij een duidelijke overeenkomst.  

Samenwerking tussen bedrijven

Soms staan bedrijven sterker als ze de handen in elkaar slaan. Een strategische alliantie biedt dan soelaas. Dankzij dit partnerschap weken ondernemingen een betere prijs los door gezamenlijk goederen aan te kopen in bulk. Ze kunnen ook samen zoeken naar klanten, waarbij elk bedrijf zijn deel van het product of dienst levert. Gevolg: minder riscio, meer impact.

Evident: zo’n hechte samenwerking wordt in een duidelijke overeenkomst gegoten. Want het doel van een strategische alliantie is om sterker te staan op de markt door kennis en capaciteiten te delen. Om uiteindelijk een optimaal projectresultaat te behalen.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Hoe je pand(en) verzekeren?

Hoe je pand(en) verzekeren?

De overlevingskansen van je onderneming hangen deels af van het pand waarin je onderneming is gevestigd. Dat patrimonium wil je dan ook zo goed mogelijk beschermen en verzekeren voor het geval dat het toch fout zou lopen.
Welke verzekeringen heb ik nodig als starter?

Welke verzekeringen heb ik nodig als starter?

Wanneer je een eigen zaak start, is het van belang dat je de juiste verzekeringen sluit. Maar er bestaat niet zoiets als een standaardpakket verzekeringen die van toepassing zijn voor elke starter. Want elke starter is anders, net zoals de risico’s die hij of zij loopt als (beginnende) ondernemer.
Collectieve hospitalisatieverzekering

Collectieve hospitalisatieverzekering

Een extralegaal voordeel dat je werknemers op prijs stellen. Ze moeten de verzekering niet zelf aangaan en hun ziekenhuiskosten worden terugbetaald. Jij betaalt geen RSZ-bijdragen op de premies.
Pensioenplannen op mypension.be

Pensioenplannen op mypension.be

Als werknemer, zelfstandige of ambtenaar kun je in mypension.be de gegevens en de cijfers van je aanvullend pensioen raadplegen. In één oogopslag krijg je daar zicht op al je pensioenreserves. Tegelijk wordt ook de pensioencommunicatie afgestemd op die nieuwe raadplegingsmogelijkheden.