Zwartwerk in beeld gebracht
Wat is zwartwerk?
Werk je in het zwart, dan betaal je als opdrachtgever of opdrachtnemer geen sociale bijdragen en belastingen op het uitgevoerde werk. Gevolg: je bent niet aangegeven bij de sociale zekerheid. Je geniet dus ook geen bescherming.
Wanneer spreken we over zwartwerk?
- Als je een sociale uitkering krijgt en tegelijk al dan niet legaal werkt, zonder dit aan te geven bij je uitbetalingsinstelling
- Wanneer je domiciliefraude pleegt: bijvoorbeeld het niet aangeven van wettelijk of feitelijk samenwonen
- Indien je niet alle prestaties aangeeft: denk aan opdrachten zonder factuur, overuren of extra prestaties binnen een deeltijds contract die niet in het uurrooster worden vermeld
- Zodra je voor eigen rekening bijklust zonder het statuut van zelfstandige (in hoofd- of bijberoep) te hebben
- In geval van een vals statuut: zoals schijnzelfstandigen en valse stagiairs
- Wanneer een van je medewerkers niet is aangegeven, of illegaal in het land verblijft
Hoe rondkomen zonder zwartwerk als starter of eenmanszaak
Er zijn starters die tijdens de eerste maand van hun zelfstandig beroep op eieren lopen. Sommigen onder hen doen zwartwerk om de kost van belastingen en sociale bijdragen te vermijden. Een risico, want de boetes en straffen zijn niet mals. Pak het slim aan en zorg voor financiële stabiliteit zonder zwartwerk te moeten doen.
Bespaar op je belastingen
Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, heb je een reeks vaste kosten. Deze uitgaven zijn beroepskosten die je maakt om je werk uit te oefenen. Zo hebben bijvoorbeeld illustrators zeker een goede laptop nodig, terwijl freelance vertegenwoordigers dan weer op zoek moeten naar een degelijke auto. Breng al je fiscaal aftrekbare kosten in via je boekhouding. Resultaat: je belastbaar inkomen daalt, wat je vaak een mooie belastingbesparing oplevert.
Weet dat er nog meer manieren zijn om minder belastingen te betalen. Doe je bijvoorbeeld aan pensioensparen, kun je de premies ingeven op je belastingaangifte. En zo mogelijk ook minder sociale bijdragen betalen. Tip: KBC staat voor je klaar met hulp en advies.
Informeer naar de steunmaatregelen
Ondernemen hoeft niet duur te zijn. Misschien kom je zelfs in aanmerking voor bepaalde subsidies voor starters. Die reikt de overheid uit om jou als ondernemer te steunen.
Vraag hulp van familie en vrienden
Niemand zegt dat je er als kleine zelfstandige alleen voor staat. Durf hulp te vragen: praat erover met familie en vrienden, en vraag advies. Zo heb je als startende ondernemer meteen een klankbord binnen handbereik. Eventueel kun je hen vragen je ondernemerschap ook financieel te steunen.
Kijk hoe andere ondernemers het doen
Voor een startende ondernemer is een goed netwerk veel waard. Ontmoet andere ondernemers, wissel ervaringen uit en leer bij.
Hoe overleven zonder zwartwerk als zaakvoerder in een bedrijf
Kies alternatieve manieren om samen te werken
Extra mankracht in huis nemen kan op verschillende manieren. Misschien hoef je die jonge enthousiasteling niet in het zwart te laten werken en kun je hem een tijdelijk contract aanbieden. In functie van pieken en dalen is het zelfs mogelijk je medewerker gedurende bepaalde periodes wel of niet in te zetten. De dynamische arbeidsmarkt maakt dat we steeds flexibeler kunnen omgaan met ons menselijk kapitaal. Is het voor jou financieel niet haalbaar om werkkrachten vast aan te werven? Dan kun je uitkijken naar freelancers of zelfs stagiairs.
Informeer naar de steunmaatregelen voor werkgevers
Als zaakvoerder is er een manier om minder belastingen en sociale bijdragen te betalen. Neem je bijvoorbeeld iemand aan met een mentale of fysieke functiebeperking, kun je in aanmerking komen voor de Vlaamse Ondersteuningspremie en mogelijk een tegemoetkoming krijgen in de kosten van een arbeidspostaanpassing.
(Her)verdeel het werk
Werp een kritische blik op al je bedrijfsactiviteiten. Maak een overzicht van de dagelijkse to-do’s. Zijn er taken die je zelf kunt doen? Misschien hoef je geen nieuwe parttime vacature online te gooien voor administratieve hulp. Is er misschien bij een andere medewerker ruimte voor eventuele extra taken?
Laat af en toe familie of vrienden helpen
Als zelfstandige mag je onder bepaalde voorwaarden de hulp inschakelen van je partner, familieleden, vrienden en kennissen. De wet beschouwt hen niet als personeel, wel als:
- (Toevallige) helper
- Meewerkende echtgenoot of echtgenote
Vraag financieel advies aan een vertrouwenspersoon
Nood aan meer begeleiding? Zodat je zonder zorgen en correct kunt ondernemen? Je KBC-ondernemingsagent staat voor je klaar. Hij fungeert als vertrouwenspersoon die je begeleidt van a tot z.