166672553
166672553

Wat is een starters-bvba?

Wat is een starters-bvba?

Vanaf 1 mei 2019 is het nieuwe vennootschapsrecht van kracht voor nieuwe vennootschappen. Heb je al een vennootschap? Dan val je tot 1 januari 2020 onder het oude vennootschapsrecht. Tenzij je vroeger kiest voor een ‘opt-in’.

We zijn volop bezig om de informatie op onze website aan te passen aan de nieuwe wetgeving. De informatie op deze pagina is dus mogelijk niet up-to-date.

> Ontdek meer over het nieuwe vennootschapsrecht

Ben je een startende ondernemer? Of heb je een eenmanszaak? De starters-bvba maakt het je gemakkelijk om als natuurlijke persoon met heel weinig kapitaal een vennootschap op te richten. Het mooie eraan? Net zoals bij een bvba ben je beperkt aansprakelijk én is je privévermogen beschermd. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. En natuurlijk zijn er voor- en nadelen.

Wat houdt een starters-bvba precies in?

Je kunt een starters-bvba vergelijken met een bvba.

 • Je bent maar beperkt aansprakelijk. Dat betekent dat je alleen aansprakelijk bent tegenover schuldeisers voor het deel dat je zelf inbracht. Stel: je investeert 500 euro. Dan ben je alleen voor die 500 euro aansprakelijk. Ook je privévermogen en dat van je partner zijn beschermd.
 • Je hebt maar 1 euro nodig om een starters-bvba op te richten. Dat is het minimum. Je mag altijd meer investeren, tot maximaal 18.549 euro. Want doe je daar nog één euro bij? Dan val je onder de regeling van een gewone (e)bvba.
 • Wil je een starters-bvba oprichten met een of meer partners? Dat kan, zolang geen van hen rechtspersoonlijkheid wil. Je mag ook een onbeperkt aantal werknemers in dienst nemen.

Voorwaarden om een starters-bvba te mogen oprichten

starters bvba oprichten
 • Je beginkapitaal bepaal je zelf: minimaal 1 euro, maximaal 18.549 euro.
 • Je moet een financieel plan opstellen samen met een boekhouder, een accountant, een bedrijfsrevisor of een erkende instelling of organisatie (zoals UNIZO). Houd hier rekening mee, want het gaat om aanzienlijke extra kosten.
 • Je mag geen kapitaalvermindering doorvoeren.
 • Je moet een starters-bvba als natuurlijke persoon oprichten. Een rechtspersoon – een vennootschap – kan pas instappen als je het kapitaal verhoogt tot 18.550 euro. Maar dan vorm je je s-bvba automatisch om tot een (e)bvba.
 • Je mag een rechtspersoon ook niet als bestuurder aanduiden.
 • Je mag niet meer dan 5% van de aandelen van een andere vennootschap met beperkte aansprakelijkheid hebben. Is dat wel zo? Dan ben je hoofdelijk aansprakelijk tegenover alle belanghebbenden binnen je starters-bvba.
 • Richt je een nieuwe starters-bvba op terwijl je al een starters-bvba hebt die je nog niet omvormde tot een (e)bvba? Of is voor je bestaande s-bvba de procedure tot ontbinding ingezet? Voor je nieuwe starters-bvba ben je dan wel volledig aansprakelijk.

Voordelen van een starters-bvba

starters bvba
 • Je moet maar 1 euro startkapitaal investeren.
 • Je bent beperkt aansprakelijk. Loopt het fout? Dan is je privévermogen beschermd. Net zoals het vermogen van je partner. Let wel: ga je failliet binnen drie jaar? Dan krijg je net zoals bij een (e)bvba controle. Blijkt dan dat je op basis van je financiële plan duidelijk voor te weinig eigen vermogen en ondergeschikte middelen zorgde? Dan ben je toch voor 100% persoonlijk aansprakelijk.
 • Je kunt een starters-bvba helemaal alleen oprichten.
 • Je mag je hele leven in een starters-bvba blijven ondernemen.
 • Je mag zoveel personeelsleden in dienst nemen als je maar wilt.

Nadelen van een starters-bvba

 • Je moet je financiële plan opstellen in samenwerking met een financieel expert.
 • Je klanten, leveranciers en andere relaties moeten weten dat ze zakendoen met een starters-bvba. Daarom ben je verplicht om op al je officiële documenten en communicatie ‘s-bvba’ toe te voegen. De belastingdienst kijkt daar streng op toe.
 • Je moet elk jaar minimaal 25% van je nettowinst opzijzetten tot je reserve 18.550 euro bedraagt. Bij een (e)bvba is dat maar 5% van de nettowinst tot je de wettelijke reserve van 10% van het kapitaal van je onderneming bereikt.
 • Om het verlaagde tarief voor vennootschapsbelastingen te genieten, mag je niet meer dan 13% van het startkapitaal uitbetalen als dividend. Had je een startkapitaal van maar 1 euro? Dan kun je dus niets aan je vennoten uitbetalen. Ofwel keer je geen winst uit, ofwel kom je niet in aanmerking voor het verlaagde tarief.
 • Wil je je starters-bvba omvormen tot een (e)bvba? Dan moet je opnieuw langs bij je notaris.
Je ziet een starters-bvba wel zitten? Maar hoe start je die op? En wat als je ermee stopt?
Kom alles te weten over hoe je een starters-bvba beheert.


Laatst gepubliceerd op: 05-08-2019

Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?

In tegenstelling tot een vennootschap heeft een eenmanszaak of handelszaak geen aparte rechtspersoonlijkheid. Dat heeft zowel enkele voordelen als nadelen tot gevolg. Zo is er bijvoorbeeld geen duidelijke splitsing tussen het privévermogen van de handelaar en het vermogen van de zaak.
Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?

Wat zijn de voor- en nadelen van een VOF?

De Vennootschap Onder Firma is de meest eenvoudige vennootschapsvorm, aangezien het een zuivere personenvennootschap is.
Wat zijn de voor- en nadelen van een VOF?

Welke ondernemingsvorm kies ik?

 • Eenmanszaak of vennootschap?
 • Welke vennootschapsvormen bestaan er?
 • Wie kan je helpen bij je keuze?
Welke ondernemingsvorm kies ik?

Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap?

In België kun je bij het starten van een onderneming kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap. Aan beide opties zijn enkele voor- en nadelen verbonden. Het is belangrijk om daarvan op de hoogte te zijn vooraleer je je bedrijf start, want uiteindelijk zet je een structuur op waarbinnen je meerdere jaren zult moeten werken.
Wat zijn de voor- en nadelen van een vennootschap?