Hoe beheer je een Starters-BVBA?

Hoe beheer je een Starters-BVBA?

Een starters-bvba maakt het je gemakkelijk om je eigen vennootschap op te richten. Houd er wel rekening mee dat je je onderneming net zoals een gewone bvba moet beheren. Onderschat niet wat daarbij komt kijken. Een overzicht.

Opstart

 • Je moet samen met een professional een financieel plan opstellen. Dat brengt kosten met zich mee.
 • Je moet geen bankattest voorleggen als bewijs van storting van je startkapitaal.
 • Je moet een notariële akte neerleggen bij de griffie van de rechtbank van koophandel. Je onderneming wordt dan ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).
 • Daarna moet je je bedrijf ook laten inschrijven bij een ondernemingsloket.

Beheer

Als zaakvoerder van een s-bvba heb je dezelfde administratieve verplichtingen als voor een gewone bvba. Je moet:
 
 • een bewijs van  basiskennis bedrijfsbeheer voorleggen. Bijvoorbeeld een diploma of attest, een bewijs dat je al enkele jaren werkervaring hebt als leidinggevende of een getuigschrift van de Centrale Examencommissie.
 • elk jaar een algemene vergadering houden om onder meer de jaarrekening goed te keuren. Een algemene vergadering organiseren doe je volgens vastgelegde regels. Je boekhouder kan je hierbij helpen.
 • een dubbele boekhouding bijhouden.
  • Naast de facturen die je verstuurt en krijgt, moet je ook de betalingen of ontvangsten boeken die daaraan vasthangen. Je registreert elk bedrag dus twee keer. Zo kan de fiscus je boekhouding heel goed controleren.
  • Je kunt altijd een boekhoudprogramma kopen en opleidingen volgen. Een boekhouder onder de arm nemen blijft een goed idee.
 • op alle documenten van je bedrijf ‘starter’ en als rechtsvorm ‘s-bvba’ vermelden.

Stopzetting van een S-bvba

Zet je je zaak stop of vraag je het faillissement aan? Dan gelden dezelfde formaliteiten als voor een gewone bvba.

Vrijwillige ontbinding

 • Tijdens de algemene vergadering kun je beslissen om je s-bvba te ontbinden.
 • Je hebt een notaris nodig om de ontbinding te regelen.
 • Je notaris stelt een aantal vereffenaars aan, die je nog openstaande schulden proberen af te lossen.
 • Na de sluiting van de vereffening blijft je s-bvba nog 5 jaar bestaan. Heb je nog schuldeisers? Dan kunnen die al die tijd nog bij de vereffenaars aankloppen.

Gerechtelijke ontbinding

Heb je vennoten? Die kunnen de rechtbank vragen om je s-bvba te ontbinden. Bijvoorbeeld omdat je de oprichtingsakte niet in authentieke vorm liet opmaken, omdat ze ernstig met jou van mening verschillen over de bedrijfsvoering, ...

Faillissement

 • Verklaart de rechtbank van koophandel je s-bvba failliet? Dan geniet je beperkte aansprakelijkheid en blijft je privévermogen buiten schot.
 • Let op: soms ben je toch 100% aansprakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je s-bvba binnen 3 jaar failliet gaat en je bij de oprichting te weinig geld en middelen voorzag.
 • Vraag je een krediet aan? Houd er dan rekening mee dat de bank je kan vragen om je persoonlijk borg te stellen, omdat je te weinig startkapitaal hebt. Dat kan je bij een faillissement zuur opbreken.

Meer weten over een starters-bvba? Ontdek de voor- en nadelen, en de voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Is een s-bvba iets voor jou? Maak meteen een afspraak met een kmo-adviseur.

Nog niet gevonden wat je zoekt? Bekijk de andere vennootschapsvormen.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Wat is een commanditaire vennootschap?

Een commanditaire vennootschap heeft naast beherende vennoten ook stille vennoten. Die laatsten zijn de geldschieters, maar zij hebben geen beherende taken.
Wat is een commanditaire vennootschap?

Wat is een VOF?

Een Vennootschap Onder Firma is een eenvoudige vennootschapsvorm met hoofdelijk aansprakelijke vennoten. Een interessante samenwerkingsvorm voor bijvoorbeeld personen met een vrij beroep.
Wat is een VOF?

Bescherm je bedrijf tegen inkomensverlies na zware materiële schade

Met een bedrijfsschadeverzekering bescherm je je bedrijf tegen inkomensverlies door schade. Zo garandeer je dat je bedrijf een zware materiële schade te boven komt.
Bescherm je bedrijf tegen inkomensverlies na zware materiële schade

Wat is een coöperatieve vennootschap?

Een coöperatieve vennootschap is een bijzondere vorm van vennootschap, omdat het aantal vennoten en het kapitaal erg variabel zijn. Er zijn twee mogelijke vormen: de cvba en de cvoa.
Wat is een coöperatieve vennootschap?