Aardbeien De Guffroy

“Innovatie is cruciaal in de aardbeienteelt”

Aardbeien De Guffroy

“Innovatie is cruciaal in de aardbeienteelt”

De West-Vlaamse aardbeientelers Kris en Joke De Guffroy investeerden in een vernuftig verhoogd trayveld voor de teelt van aardbeiplanten. Zij doen al jaren een beroep op de expertise van KBC, en zo ook voor deze opmerkelijke innovatie. Want land- en tuinbouwers zijn bij KBC Agro aan het juiste adres, niet enkel voor het financiële luik, maar ook voor advies en ondersteuning bij hun innovatieve projecten.

Innovatie en uitbreiding, de sleutel tot succes van Aardbeien De Guffroy in Oostkamp. Wat 25 jaar geleden begon met 4.000 m² serres, groeide uit tot een performante onderneming met een oppervlakte van 36.000 m². “Toen we in 2015 voor een grote uitdaging rond waterrecuperatie stonden, hadden we de keuze: onze systemen aanpassen of investeren in een nieuwe techniek”, legt zaakvoerder Kris De Guffroy uit. Hij koos het laatste. “Na een grondige analyse introduceerden we, als pionier in België, een innovatieve productiemethode voor de teelt van aardbeiplanten: een trayveld op een halve meter van de grond.”

“Toen we in 2015 voor een grote uitdaging rond waterrecuperatie stonden, hadden we de keuze: onze systemen aanpassen of investeren in een nieuwe techniek. We kozen het laatste.”
Aardbeienteler Kris De Guffroy

Verhoogd trayveld bespaart oppervlakte en mankracht

Meerdere overwegingen liggen aan de basis. “We moesten voor onze aardbeienteelt meer planten produceren maar tegelijk plaats besparen, we hadden nood aan een systeem voor opvang en hergebruik van water en we wilden ziekten bij de planten voorkomen. Kijken we naar de plaatsbesparing: de plantdichtheid bedraagt 70 planten per m², dubbel zoveel als op een traditioneel veld, goed voor 1,5 miljoen plantjes. Dit dankzij een systeem van speciaal ontwikkelde trays, die schuiven op rails, zodat alle planten op de juiste afstand van elkaar staan. We sparen ook arbeidsuren uit. Voordien liepen medewerkers tussen de planten door, terwijl nu mechanisch wordt ontrankt en gemaaid. Alles gebeurt van op een platform dat boven de planten rijdt op een railsysteem.”

Kwalitatief plantgoed voor andere telers

Dit verhoogde veld heeft grote voordelen inzake ergonomie, en een ander pluspunt is de goede kwaliteit van het plantmateriaal. “Op een traditioneel trayveld kunnen de planten vervuild geraken met aarde en opspattend water, een risico dat we niet lopen met de verhoogde trays”, verduidelijkt Kris. “En het gesloten watersysteem is duurzaam en meststofreducerend. Onder de teeltbakken vangt een collector het overtollige irrigatiewater op, dat wordt ontsmet en volledig hergebruikt.”
Deze innovatie heeft flink wat voordelen, maar is er ook een nadeel? “Het prijskaartje”, beseft Kris. “Dat is, vermoed ik, de reden waarom voorlopig geen collega’s volgen. De grote investering was gespreid over twee fasen: de eerste in 2015 en de tweede in 2018 met een verdubbeling tot 2 ha. Dit trayveld was pas rendabel als het groot genoeg kon worden gebouwd. Het lenigt dus niet enkel de plantbehoeften van ons bedrijf, maar we verkopen de helft aan andere telers. Bedrijven worden steeds groter en het eerste dat ze moeten laten vallen, is vaak de eigen opkweek van plantmateriaal. De kwaliteit van het plantgoed is evenwel van groot belang, zeker nu de wetgeving steeds meer gewasbeschermingsmiddelen bant.”

“Wij beperken ons lang niet tot puur financiële aspecten. Zo toetsen we ook op voorhand af of je project economisch haalbaar is, we ondersteunen met raad en daad en zoeken mee naar oplossingen.”
Rudi Dewitte, land- en tuinbouwadviseur bij KBC

Hulp van KBC op tal van vlakken

Kris ontving voor het trayveld VLIF-projectsteun voor innovaties. “Eerst dreigde ik uit de boot te vallen omdat de VLIF-reglementering toen net een wijziging onderging. Maar KBC, al sinds de opstart van ons bedrijf een trouwe partner, heeft samen met Inagro een grote rol gespeeld bij de indiening van dit gloednieuwe project en alles in het werk gesteld om de erkenning te verkrijgen.”
Rudi Dewitte, expert Agro bij KBC: “Wij beperken ons niet alleen tot puur financiële aspecten. Zo toetsen we ook op voorhand af of je project economisch haalbaar is, we ondersteunen met raad en daad en zoeken mee naar oplossingen.” Kris vindt in Rudi een prima gesprekspartner in elk stadium van zijn plannen. “Hij beschikt over de nodige tools om goed te kunnen inschatten of een investering verantwoord is. KBC heeft een streepje voor inzake agro, want is van oudsher actief in de agrarische sector. De sterke cel van experten herbergt heel wat knowhow. Ik zou andere land- en tuinbouwers zeker aanraden om met KBC in zee te gaan.”

Uitbreiding opnieuw aan de orde

Collega-aardbeientelers zijn een toename van de plantenteelt bij Aardbeien De Guffroy genegen. “Die zijn dermate tevreden dat ze vragende partij zijn naar meer”, vertelt Kris. “Uitbreiding is dus opnieuw aan de orde. Ook zoeken we volop naar verbetering. Het stekken gebeurt nog manueel, in lastige ergonomische omstandigheden. Automatisch stekken is nu een hot item. Mechanisering en automatisering zijn cruciaal in onze sector.”

De toekomst van het bedrijf staat in de startblokken. “Recent stapte onze zoon Cederic mee in. We willen voor hem een tweede bedrijf uitbouwen met de nieuwste technieken. Ofwel breiden we ons plantgoed uit, ofwel investeren we in belichte serres met als doel het hele jaar door aardbeien te kunnen oogsten. We kregen al een vergunning voor een WKK-installatie.” En zo blijft Aardbeien De Guffroy innoveren. Met de steun van KBC, dat spreekt.

https://www.youtube.com/watch?v=BSDpbbgXimk
Antwerpen
Hoogstraatsebaan 14
2960 Brecht
Tel: 03 317 10 30
E-mail: ltb.antwerpen@kbc.be
Limburg
Gouv. Verwilgensingel 100
3500 Hasselt
Tel: 011 28 77 50
E-mail: ltb.limburg@kbc.be
Vlaams-Brabant
Prof. R. Van Overstraetenplein 2
3000 Leuven
Tel: 016 24 41 90
E-mail: ltb.vlaams-brabant@kbc.be
Oost-Vlaanderen
Kortrijksesteenweg 1100
9051 Gent
Tel: 09 240 98 60
E-mail: ltb.oost-vlaanderen@kbc.be
West-Vlaanderen
Pr. Kennedypark 31
8500 Kortrijk
Tel: 056 24 01 40
E-mail: ltb.west-vlaanderen@kbc.be
 

Verzekering productieverlies

Wil je je financiële risico’s beperken? Bij KBC bieden we een ruime verzekering aan voor je dieren en/of teelten onder glas. Zo ben je zeker van een snelle doorstart van je bedrijf na een schadegeval.

Brochure over de pachtwet

Wat zijn je rechten en plichten als pachter? In deze brochure vind je een gedetailleerd overzicht van de pachtwet.

Aan de slag met de wensen van de Vlaamse land- en tuinbouwer

De land- en tuinbouwwereld is de jongste jaren behoorlijk veranderd. In 2000 telde Vlaanderen nog 40 000 land- en tuinbouwbedrijven, vandaag zijn het er minder dan 20 000. Gelukkig hoeft dat niet per se slecht nieuws te zijn. Want door die veranderingen is ‘de hedendaagse landbouwer’ ook meer dan ooit een manager geworden voor alle aspecten van zijn/haar bedrijf.

Het Agroflexkrediet

Kies met het KBC-Agroflexkrediet voor een flexibele financiering van investeringen in land- en tuinbouw.