Aan de slag met de wensen van de Vlaamse land- en tuinbouwer

De land- en tuinbouwer van vandaag is gedreven bezig met zijn/haar bedrijf. Voor de gedreven land- en tuinbouwer van vandaag zijn managing skills een absolute must.

Aan de slag met de wensen van de Vlaamse land- en tuinbouwer

De land- en tuinbouwer van vandaag is gedreven bezig met zijn/haar bedrijf. Voor de gedreven land- en tuinbouwer van vandaag zijn managing skills een absolute must.

De land- en tuinbouwwereld is de jongste jaren behoorlijk veranderd. In 2000 telde Vlaanderen nog 40 000 land- en tuinbouwbedrijven, vandaag zijn het er minder dan 20 000. Gelukkig hoeft dat niet per se slecht nieuws te zijn. Want door die veranderingen is ‘de hedendaagse landbouwer’ ook meer dan ooit een manager geworden voor alle aspecten van zijn/haar bedrijf.

Hét land- en tuinbouwbedrijf, pure nostalgie?

land- en tuinbouw

Het wordt wel eens gefluisterd: hét land- en tuinbouwbedrijf bestaat niet meer. Of het beantwoordt alleszins niet meer aan het nostalgische beeld dat die term oproept. Vele landbouwbedrijven zetten de jongste jaren in op schaalvergroting en vaak op zeer doorgedreven specialisatie(s). Andere bedrijven kiezen voor een andere richting en gaan bewust voor kleinschaligheid, al dan niet met diversificatie. Soms zetten ze daarbij in op rechtstreekse verkoop aan consumenten of spelen ze in op nieuwe trends zoals ‘hoevetoerisme’.

Maar … de land- en tuinbouwer van vandaag is wél nog altijd zeer gedreven en gepassioneerd bezig met zijn/haar bedrijf. En dat is noodzakelijk, want een land- en tuinbouwbedrijf runnen is dezer dagen meer dan alleen op het land staan. Voor de gedreven land- en tuinbouwer van vandaag zijn managing skills een absolute must.

De wensen van een land- en tuinbouwer

Doordat ze inzetten op verregaande specialisaties of lokale activiteiten, hebben Vlaamse land- en tuinbouwers vandaag ook heel wat nieuwe noden en wensen. En dat zien we ook bij KBC.

Uit klantenbevraging blijkt o.a. dat land- en tuinbouwbedrijven in ons land duidelijke wensen hebben als het om hun financiële partner gaat:

  • De financiële partner moet een grote expertise hebben van de betrokken sector en moet in de gesprekken verder gaan dan de puur financiële aspecten. Een zeer grondige kennis van de productiecyclus is een must.
  • De financiële partner moet snel en vlot beschikbaar en bereikbaar zijn en geldt als uniek aanspreekpunt voor het bedrijf.
  • De financiële partner moet snel kunnen inspelen op de noden inzake kredietverlening: de financiële instelling moet komen met oplossingen voor de grote uitdagingen waarmee landbouwbedrijven vandaag geconfronteerd worden.
  • De financiële partner moet de nodige ondersteuning ter beschikking stellen en informeren over subsidiemogelijkheden.
  • Heel wat bedrijfsleiders maken zich zorgen over een mogelijke overdracht van het bedrijf naar een volgende generatie: de financiële partner moet ook daarmee bezig zijn.

KBC, jouw financiële partner in de land- en tuinbouwsector

KBC is zeer actief binnen de land- en tuinbouwsector. En gaat dus gretig met de wensen van land- en tuinbouwers aan de slag. Want op noden moet worden ingegaan met een aanbod. Daarom wil KBC land- en tuinbouwers op een persoonlijke manier benaderen. 

KBC weet maar al te goed hoe druk het leven van een land- en tuinbouwer is. Daarom komen de relatiebeheerders nog altijd even graag naar je toe. Naar jou in het bedrijf of op afspraak in een dichtbij gelegen KBC-kantoor.

Een land- en tuinbouwkantoor in elke Vlaamse provincie

In elke Vlaamse provincie vind je een KBC-Land- en tuinbouwkantoor met een toegewijd team van relatiebeheerder en experts die mee aan tafel schuiven om snel tot een beslissing te komen. Hier kan je terecht met al je vragen.

Antwerpen
Hoogstraatsebaan 14
2960 Brecht
Tel: 03 317 10 30
E-mail: agro.antwerpen@kbc.be
Limburg
Gouv. Verwilgensingel 100
3500 Hasselt
Tel: 011 28 77 50
E-mail: agro.limburg@kbc.be
Vlaams-Brabant
Prof. R. Van Overstraetenplein 2
3000 Leuven
Tel: 016 24 41 90
E-mail: agro.vlaams-brabant@kbc.be
Oost-Vlaanderen
Kortrijksesteenweg 1100
9051 Gent
Tel: 09 240 98 60
E-mail: agro.oost-vlaanderen@kbc.be
West-Vlaanderen
Kwadestraat 151A bus 21/22
8800 Roeselare
Tel: 051 26 11 15
E-mail: agro.west-vlaanderen@kbc.be
 

Thomas: “Ik veranderde van koers en schoot in een digitale versnelling.”

en vond zo een nieuwe koers
Thomas: “Ik veranderde van koers en schoot in een digitale versnelling.”

Ona en Arne: “Onze fysieke beleving vertaalden we met succes in een online alternatief”

een verplichte sluiting de deuren wijd open
Ona en Arne: “Onze fysieke beleving vertaalden we met succes in een online alternatief”

Aardbeien De Guffroy: “Innovatie is cruciaal in de aardbeienteelt”

Innovatie en uitbreiding staan centraal bij Aardbeien De Guffroy uit Oostkamp. Kris en Joke De Guffroy introduceerden in 2015 als pioniers in België een innovatieve productiemethode voor de teelt van aardbeiplanten: een trayveld op een halve meter van de grond. 

Aardbeien De Guffroy: “Innovatie is cruciaal in de aardbeienteelt”

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”

Een melkveebedrijf runnen met aandacht voor milieu, dierenwelzijn én arbeidsvreugde. De familie Adams uit Merksplas bewijst hoe dat werkt. Vader Raf en zoon Steven schuwen hiervoor geen grote investeringen en zijn ware pioniers inzake innovatie. KBC is al jarenlang vaste partner voor al hun projecten, met een biogasinstallatie als recentste voorbeeld.

Melkveebedrijf Adams LV: “Duurzame boeren zijn een must”