Hoe kan ik lowbudget ondernemen?

Hoe kan ik lowbudget ondernemen?

Je start een bedrijf, fantastisch! Wist je dat je ook lowbudget kunt ondernemen? Maximale winst aan minimale investeringen? Hieronder volgt een budgetvriendelijk antwoord op je ondernemersvragen.

Waar oefen ik mijn bedrijfsactiviteiten uit?

Thuiswerken en coworking

Wie enkel zijn laptop nodig heeft, kan altijd aan thuiswerken doen. Of wat dacht je van een coworkingspace? Innovatieve start-ups, strategen, designers, IT-specialisten en copywriters: ze zitten er allemaal. Vooral handig indien je in de creatieve sector werkt: veel coworkers leggen er contact met elkaar. Sommige kienen zo samen een straf business-idee uit. 

TIP: Start je eigen zaak via Start it@KBC. Word je geselecteerd, krijg je een eigen gratis werkplek!

Fysieke of online winkel

Verkoop je producten? Ga van start met een webshop, de vaste kosten liggen veel lager dan bij een fysieke winkel. Een tweede voordeel: je kunt aan een relatief lage prijs nagaan welke producten beter werken dan andere. Bij bepaalde concepten, zoals online boekenwinkels, hoef je zelfs geen voorraad aan te kopen. Je werkt dan met een leverancier tegen commissie.

TIP: Toch liever een bedrijfspand? Wie weet biedt je stad voordelige regelingen rond tijdelijke handelsruimten of pop-up stores. 

Via welke media kan ik lowbudget reclame voeren?

Online

Je hebt een eigen website? Mooi, dan kun je er producten in de kijker zetten. Met eventueel een link naar je webshop. Zorg ook dat je aanwezig bent op social media. Niet om er zomaar reclame te voeren, wel om potentiële kopers warm te maken. En bestaande klanten warm te houden. Deel regelmatig je kennis: overtuig hen nog sneller om bij jou te kopen.

Offline

De beste publiciteit is nog altijd mond-tot-mondreclame. Een tevreden klant is goud waard, en hij zal met veel plezier zijn netwerk hiervan op de hoogte brengen. 

Ook kun je aan sampling doen: laat een selecte groep klanten kennismaken met je nieuwe product. Vraag hun mening en stuur meteen bij waar nodig. 

Hoe bespaar ik op kantoorinrichting- en benodigdheden?

Kantoorinrichting

Kantoorinrichting hoeft niet duur te zijn. Neem nu een degelijke bureau: die kun je gewoon halen bij een tweedehands meubelzaak. 

Apparatuur

Werk je in een coworking-kantoor? Daar deel je naast de werkruimte allerhande apparatuur zoals printers en kopieerapparaten. Mooi meegenomen! Voor jou geen optie? Kies dan voor duurzame kantoorapparatuur met energielabels. Akkoord, deze investering ligt iets hoger. Op lange termijn bespaar je heel wat op de energiefactuur. 

Andere benodigdheden

Notitieblokken, printpapier en pennen: bepaalde artikelen heb je waarschijnlijk constant nodig. Wist je dat het voordelig kan zijn grote hoeveelheden in te kopen? Sommige groothandels kennen kortingen toe bij bulkinkopen. Doe eventueel de aankopen met bevriende ondernemers.

Op welke manier beperk ik mijn vaste kosten?

Communicatie

De meeste ondernemers communiceren quasi elke dag. Dankzij gratis Skype-gesprekken – of andere VoIP-oplossingen - kun je voorkomen dat die telefoonrekening de pan uitrijst. 

Energie

Heb je al eens nagedacht over een groepsaankoop voor gas en elektriciteit? Teken je samen met andere ondernemers in, profiteer je van een voordeligere energiefactuur. Extra tip: schakel na een werkdag alle apparatuur uit. Dat maakt al een groot verschil.

IT

Ben je van plan meteen complexe (web)software aan te kopen? Heb je die geavanceerde technologieën echt nodig? Kun je je website niet zelf in elkaar knutselen met WordPress? En je webwinkel niet op een goedkopere manier bouwen? Ga gerust ten rade bij IT-specialisten in je vriendengroep. Stel eventueel een ruildienst voor.

Verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn verplicht, terwijl andere optioneel zijn. Bekijk welke verzekeringen het meest relevant zijn voor je bedrijf. En praat erover met je KBC-adviseur.

Boekhouder

Een boekhouder heb je nodig. Samen met jou leidt hij je financiën in goede banen. Ook neemt hij je papierenwerk voor zijn rekening.  TIP: Probeer zelf je administratie te doen. Dan spaar je maandelijks een aanzienlijke kost uit. Of bekijk de optie om met een boekhouder van Unizo te werken aan een voordelig tarief voor starters.

Hoe werk ik met extra mankracht zonder een hoop kosten?

Freelancers

Verschillende websites zoals ikbeneenfreelancer.com barsten van enthousiaste zelfstandigen die met jou in zee willen gaan. Geen personeelskosten, wél flexibiliteit. 

Informeel samenwerken

Er zijn genoeg start-ups die samen timmeren aan de weg naar succes. Ga naar netwerkevenementen, deel ervaringen en krijg advies.

Met welke middelen druk ik mijn productiekosten?

Volg de markt

In de ondernemerswereld worden veel beslissingen gemaakt op basis van intuïtie. Zeker wanneer het aankomt op samenwerkingen met leveranciers. Doeltreffend, maar met risico’s. Weet wat er leeft bij je leveranciers en kijk naar de marktontwikkelingen. Het loont de moeite na verloop van tijd opnieuw offertes te vragen bij verschillende leveranciers. Laat ze desnoods tegen elkaar opbieden.

Kies moderne boven manuele apparatuur

Je werkt met productietoestellen? Overweeg dan innovatieve machines. Manuele toestellen zijn redelijk van prijs, maar vereisen meer mankracht.  Moderne apparatuur is iets duurder in aankoop en maakt komaf met handwerk. Wist je dat ze meestal ook sneller, stiller én zuiniger werken? 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Wat kan ik verwachten van de markt?

Bart De Waele
Als startende ondernemer weet je niet altijd wat je kunt verwachten van de markt. Zullen er wel klanten komen? Zal ik snel kunnen groeien en eventueel mensen aanwerven? Enkele tips & tricks.
Wat kan ik verwachten van de markt?

Je rechten als zelfstandige moeder

Geniet van moederschapsrust en -uitkering, kinderbijslag, Sodexo dienstencheques voor poetshulp en meer.
Je rechten als zelfstandige moeder

Wat is de ideale locatie voor het pand van mijn onderneming?

Bart De Waele
Je wilt een bedrijf starten, je weet wat, maar je weet nog niet waar. De locatie is van onnoemelijk belang voor de slaagkansen van je onderneming. En er zijn heel wat factoren die helpen bepalen welk soort pand en vooral waar je dat het best zoekt. Ook de wetgeving en ruimtelijke ordening spelen daarbij een rol.
Wat is de ideale locatie voor het pand van mijn onderneming?

Studeren en ondernemen?

Evelyne Verhovert
Meer en meer studenten vinden hun weg naar de ondernemerswereld. Vroeg begonnen is half gewonnen? Zo denken wij er bij KBC ook over. Kom hier te weten hoe je als student een eigen zaak start.
Studeren en ondernemen?