Studeren en ondernemen?

Studeren en ondernemen?

Wat hebben bedrijven zoals Virgin, Ikea, Microsoft en Apple met elkaar gemeen? Wel, ze werden een voor een opgestart door piepjonge ondernemers. Richard Branson was amper 16 jaar, Ingvar Kamprad was er 17, Bill Gates was 20 en Steve Jobs was 22 jaar. Ook in Vlaanderen kennen we ondernemers die niet kunnen wachten met ondernemen tot ze hun diploma behaald hebben. Denk aan Pascal Vyncke van Seniorennet - 20 jaar, Toon Coppens van Netlog - 22 jaar of Marc Coucke van OmegaPharma - 22 jaar. Zit jij nog met je voeten onder de schoolbanken maar krioelt het in je hoofd nu al van toffe ondernemersideeën?

Vroeg begonnen, is half gewonnen!

zelfstandige en studeren

Jong starten heeft tal van voordelen. Als student denk je eerst en vooral nog niet als een ervaren beroepsuitoefenaar en dat levert vaak creatieve invalshoeken op. Kansen die ervaren ondernemers vaak niet meteen zien. Ten tweede bruis je op die leeftijd van energie en heb je de kracht om te vallen en op te staan. Tot slot ben je financieel niet afhankelijk van een onderneming en kun je het je veroorloven om iets meer risico te nemen. Je grootste investering in ondernemen als jonge persoon is je eigen tijd, maar die is nagenoeg gratis.

Grijp je kans wanneer die zich voordoet

Zo’n gelegenheid doet zich meestal maar een keer in je leven voor. Eenmaal afgestudeerd, lopen de zaken vaak anders, want dan moet er brood op de plank komen. Om die reden grijpen vele studenten op jongere leeftijd naar de kans om te ondernemen. Als student-ondernemer sta je er namelijk ook niet alleen voor

Steun van hogescholen en universiteiten

zelfstandige op school

Verschillende hogescholen en universiteiten hebben binnen hun instelling speciale centra gecreëerd voor de begeleiding en ondersteuning van ondernemende studenten. De Arteveldehogeschool was daarin een van de pioniers en begeleidt vanuit ACCIO (Arteveldehogeschool Centrum voor Creativiteit, Innovatie en Ondernemingszin) jaarlijks een honderdtal studenten met bruisende ideeën. Dergelijke initiatieven worden over heel Vlaanderen, in verschillende hogescholen en universiteiten uit de grond gestampt. Ga ten rade bij je onderwijsinstelling, met wat geluk helpen zij je met de uitwerking van je ondernemersidee!

Statuut ‘student-ondernemer’. Klinkt cool, toch?

Binnen de Arteveldehogeschool is het mogelijk om een statuut student-ondernemer of kandidaat-student-ondernemer (opstart binnen de zes maanden) aan te vragen. Dat statuut is vergelijkbaar met een topsportstatuut en geeft de student heel wat voordelen, zoals flexibiliteit in lessenpakket en examens, coaching, extra publiciteit, enz.

Ook de Hogeschool Gent en de Universiteit Gent (Durf Ondernemen) bieden een gelijkaardig statuut aan hun studenten. Mogelijk heeft ook jouw onderwijsinstelling zo’n aanbod. Check dus zeker even bij je hogeschool of universiteit.

Wat komt er kijken bij ondernemen als student?

student ondernemer

Wil je een eigen bedrijf opstarten als student? Dan moet je aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen, zoals iedereen die zelfstandig wil worden. Twee zaken zijn heel belangrijk als je nog student bent en aan ondernemen denkt:

  • Om te kunnen starten als zelfstandige heb je een attest bedrijfsbeheer nodig en dat attest krijg je in principe pas als je een bachelordiploma behaald hebt. Maar er zijn wel mogelijkheden om dat attest al vroeger te behalen.
  • Als student zijn er bepaalde grenzen aan wat je mag verdienen om je kindergeld te behouden en ten laste te blijven van je ouders.

Ook nuttig om te weten is dat de sociale bijdragen die je driemaandelijks betaalt (om bijvoorbeeld je pensioenrechten op te bouwen) als student-ondernemer iets voordeliger zijn. Je bijdragen als student worden immers gelijkgeschakeld met die van een zelfstandige in bijberoep.

Meer info over hoeveel je mag verdienen en je sociale bijdragen als student kun je krijgen bij een sociaal verzekeringskantoor. Zij kunnen meteen ook je opstart administratief in orde brengen!

ARTEpreneur

Omdat studenten extra alert moeten zijn als ze willen ondernemen, heeft de Arteveldehogeschool recent ARTEpreneur opgericht. Dat is een studentencoöperatie waarin je tijdens je studies via een begeleid en gefaseerd traject kunt experimenteren met het ondernemerschap in de praktijk. Het voordeel is dat je niet het risico loopt dat je je kindergeld, studiebeurs, enz. verliest en dat je ten laste blijft van je ouders.

Student Ghentrepreneur

Ghentrepreneur

Als student-ondernemer is het tot slot ook heel belangrijk om een goed en breed netwerk uit te bouwen. Daarvoor bestaan al heel wat initiatieven en verschillende businessplanwedstrijden. In Gent is Student Ghentrepreneur zeker en vast hét netwerk bij uitstek waarin je als student-ondernemer moet en wil terechtkomen. Het is een unieke samenwerking tussen de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent, Universiteit Gent, Stad Gent, Unizo en iMinds. Via dat netwerk krijg je een hele reeks boeiende (gratis!) events aangeboden en leer je in een informele sfeer heel wat nieuwe mensen kennen (zowel medestudenten als ervaren ondernemers en professionals).

Wil je als student-ondernemer wat extra publiciteit verwerven, dan kun je ook jaarlijks meedingen naar de titel van dé Gentse Student-Ondernemer!

Een zaak starten? Kom met KBC praten.

Heb je een gat in de markt gevonden? Een passie voor je vak? Een straf idee?
Kom eens praten met onze KBC-Startersspecialisten en maak een vliegende start!

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Aan welke administratieve formaliteiten moet ik voldoen?

Aan welke administratieve formaliteiten moet ik voldoen?

Michiel Verhamme
Wil je een onderneming starten? Dan moet je aan enkele administratieve formaliteiten voldoen. Zo zijn er drie basisvoorwaarden om te mogen starten als zelfstandige.
Hoe ga ik op zoek naar personeel?

Hoe ga ik op zoek naar personeel?

Ga je als ondernemer voor het eerst iemand aanwerven? Of heb je al enkele mensen in dienst, en ben je nu op zoek naar een specifiek profiel? Hoe dan ook is alle voorbereiding belangrijk. Dankzij deze tips vind je in een mum van tijd nieuwe werknemers.
Wat is de ideale locatie voor het pand van mijn onderneming?

Wat is de ideale locatie voor het pand van mijn onderneming?

Bart De Waele
Je wilt een bedrijf starten, je weet wat, maar je weet nog niet waar. De locatie is van onnoemelijk belang voor de slaagkansen van je onderneming. En er zijn heel wat factoren die helpen bepalen welk soort pand en vooral waar je dat het best zoekt. Ook de wetgeving en ruimtelijke ordening spelen daarbij een rol.
Hoe vraag ik een btw-nummer aan?

Hoe vraag ik een btw-nummer aan?

Michiel Verhamme
Een van de eerste formaliteiten bij het opstarten van een onderneming is het inschrijven bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Bij die inschrijving krijg je een ondernemingsnummer toegewezen. Dat ondernemingsnummer moet je activeren als btw-nummer.