Studeren en ondernemen?

Studeren en ondernemen?

Wat hebben bedrijven zoals Virgin, Ikea, Microsoft en Apple met elkaar gemeen? Wel, ze werden een voor een opgestart door piepjonge ondernemers. Richard Branson was amper 16 jaar, Ingvar Kamprad was er 17, Bill Gates was 20 en Steve Jobs was 22 jaar. Ook in Vlaanderen kennen we ondernemers die niet kunnen wachten met ondernemen tot ze hun diploma behaald hebben. Denk aan Pascal Vyncke van Seniorennet - 20 jaar, Toon Coppens van Netlog - 22 jaar of Marc Coucke van OmegaPharma - 22 jaar. Zit jij nog met je voeten onder de schoolbanken maar krioelt het in je hoofd nu al van toffe ondernemersideeën?

Vroeg begonnen, is half gewonnen!

zelfstandige en studeren

Jong starten heeft tal van voordelen. Als student denk je eerst en vooral nog niet als een ervaren beroepsuitoefenaar en dat levert vaak creatieve invalshoeken op. Kansen die ervaren ondernemers vaak niet meteen zien. Ten tweede bruis je op die leeftijd van energie en heb je de kracht om te vallen en op te staan. Tot slot ben je financieel niet afhankelijk van een onderneming en kun je het je veroorloven om iets meer risico te nemen. Je grootste investering in ondernemen als jonge persoon is je eigen tijd, maar die is nagenoeg gratis.

Grijp je kans wanneer die zich voordoet

Zo’n gelegenheid doet zich meestal maar een keer in je leven voor. Eenmaal afgestudeerd, lopen de zaken vaak anders, want dan moet er brood op de plank komen. Om die reden grijpen vele studenten op jongere leeftijd naar de kans om te ondernemen. Als student-ondernemer sta je er namelijk ook niet alleen voor

Steun van hogescholen en universiteiten

zelfstandige op school

Verschillende hogescholen en universiteiten hebben binnen hun instelling speciale centra gecreëerd voor de begeleiding en ondersteuning van ondernemende studenten. De Arteveldehogeschool was daarin een van de pioniers en begeleidt vanuit ACCIO (Arteveldehogeschool Centrum voor Creativiteit, Innovatie en Ondernemingszin) jaarlijks een honderdtal studenten met bruisende ideeën. Dergelijke initiatieven worden over heel Vlaanderen, in verschillende hogescholen en universiteiten uit de grond gestampt. Ga ten rade bij je onderwijsinstelling, met wat geluk helpen zij je met de uitwerking van je ondernemersidee!

Statuut ‘student-ondernemer’. Klinkt cool, toch?

Binnen de Arteveldehogeschool is het mogelijk om een statuut student-ondernemer of kandidaat-student-ondernemer (opstart binnen de zes maanden) aan te vragen. Dat statuut is vergelijkbaar met een topsportstatuut en geeft de student heel wat voordelen, zoals flexibiliteit in lessenpakket en examens, coaching, extra publiciteit, enz.

Ook de Hogeschool Gent en de Universiteit Gent (Durf Ondernemen) bieden een gelijkaardig statuut aan hun studenten. Mogelijk heeft ook jouw onderwijsinstelling zo’n aanbod. Check dus zeker even bij je hogeschool of universiteit.

Wat komt er kijken bij ondernemen als student?

student ondernemer

Wil je een eigen bedrijf opstarten als student? Dan moet je aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen, zoals iedereen die zelfstandig wil worden. Twee zaken zijn heel belangrijk als je nog student bent en aan ondernemen denkt:

  • Om te kunnen starten als zelfstandige heb je een attest bedrijfsbeheer nodig en dat attest krijg je in principe pas als je een bachelordiploma behaald hebt. Maar er zijn wel mogelijkheden om dat attest al vroeger te behalen.
  • Als student zijn er bepaalde grenzen aan wat je mag verdienen om je kindergeld te behouden en ten laste te blijven van je ouders.

Ook nuttig om te weten is dat de sociale bijdragen die je driemaandelijks betaalt (om bijvoorbeeld je pensioenrechten op te bouwen) als student-ondernemer iets voordeliger zijn. Je bijdragen als student worden immers gelijkgeschakeld met die van een zelfstandige in bijberoep.

Meer info over hoeveel je mag verdienen en je sociale bijdragen als student kun je krijgen bij een sociaal verzekeringskantoor. Zij kunnen meteen ook je opstart administratief in orde brengen!

ARTEpreneur

Omdat studenten extra alert moeten zijn als ze willen ondernemen, heeft de Arteveldehogeschool recent ARTEpreneur opgericht. Dat is een studentencoöperatie waarin je tijdens je studies via een begeleid en gefaseerd traject kunt experimenteren met het ondernemerschap in de praktijk. Het voordeel is dat je niet het risico loopt dat je je kindergeld, studiebeurs, enz. verliest en dat je ten laste blijft van je ouders.

Student Ghentrepreneur

Ghentrepreneur

Als student-ondernemer is het tot slot ook heel belangrijk om een goed en breed netwerk uit te bouwen. Daarvoor bestaan al heel wat initiatieven en verschillende businessplanwedstrijden. In Gent is Student Ghentrepreneur zeker en vast hét netwerk bij uitstek waarin je als student-ondernemer moet en wil terechtkomen. Het is een unieke samenwerking tussen de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent, Universiteit Gent, Stad Gent, Unizo en iMinds. Via dat netwerk krijg je een hele reeks boeiende (gratis!) events aangeboden en leer je in een informele sfeer heel wat nieuwe mensen kennen (zowel medestudenten als ervaren ondernemers en professionals).

Wil je als student-ondernemer wat extra publiciteit verwerven, dan kun je ook jaarlijks meedingen naar de titel van dé Gentse Student-Ondernemer!

Een zaak starten? Kom met KBC praten.

Heb je een gat in de markt gevonden? Een passie voor je vak? Een straf idee?
Kom eens praten met onze KBC-Startersspecialisten en maak een vliegende start!

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Mogen mijn ouders me geld geven in functie van mijn zaak?

Mogen mijn ouders me geld geven in functie van mijn zaak?

Je gaat je eigen bedrijf starten? Dan krijg je misschien financiële steun van je ouders. Maar mogen zij je wel geld schenken in functie van je zaak?
Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Hoe vraag ik een ondernemingsnummer aan?

Greet Diericx
Het ondernemingsnummer is voor je onderneming zoiets als je rijksregisternummer voor jou als mens. Dit nummer moet je vermelden op alle officiële documenten van de zaak.
Welke competenties heb ik nodig als ondernemer?

Welke competenties heb ik nodig als ondernemer?

Michiel Verhamme
Ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Een gezonde portie zelfkennis kan je erbij helpen. Ook bestaan er tests die peilen naar je vaardigheden en kennis als ondernemer.
Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Michiel Verhamme
Met volledige zekerheid kun je nooit antwoorden op die vraag. Je zult het pas weten als je er volop mee bezig bent. Toch kun je ergens een inschatting maken die je er een idee van geeft of het haalbaar is of niet.