Zelfstandig student worden?

Zelfstandig student worden?

Word jij de nieuwe Steve Jobs?

Wat hebben bedrijven zoals Virgin, Ikea, Microsoft en Apple met elkaar gemeen? Wel, ze werden een voor een opgestart door piepjonge ondernemers. Richard Branson was amper 16 jaar, Ingvar Kamprad was er 17, Bill Gates was 20 en Steve Jobs was 22 jaar. Ook in Vlaanderen kennen we ondernemers die niet kunnen wachten met ondernemen tot ze hun diploma behaald hebben.

Denk aan Pascal Vyncke van Seniorennet - 20 jaar, Toon Coppens van Netlog - 22 jaar of Marc Coucke van OmegaPharma - 22 jaar. Zit jij nog met je voeten onder de schoolbanken maar krioelt het nu al in je hoofd van de toffe ondernemersideeën?

Vroeg begonnen, is half gewonnen!

zelfstandige en studeren

Starten als zelfstandig student heeft heel wat voordelen. Eerst en vooral denk je nog niet als een ervaren ondernemer, en dat levert vaak creatieve invalshoeken op. Kansen die ervaren professionals vaak niet meteen zien.

Ten tweede bruis je op die leeftijd van energie en heb je de kracht om te vallen en op te staan.

Tot slot ben je financieel niet afhankelijk van een onderneming en kun je het je veroorloven om iets meer risico te nemen. Je grootste investering in ondernemen als jonge persoon is je eigen tijd, maar die is nagenoeg gratis.

Grijp je kans wanneer die zich voordoet

Zo’n gelegenheid doet zich meestal maar een keer in je leven voor. Eenmaal afgestudeerd, lopen de zaken vaak anders, want dan moet er brood op de plank komen. Om die reden grijpen vele studenten op jongere leeftijd naar de kans om te ondernemen. Als student-ondernemer sta je er namelijk ook niet alleen voor

Steun van hogescholen en universiteiten

zelfstandige op school

Verschillende hogescholen en universiteiten hebben binnen hun instelling speciale centra gecreëerd voor de begeleiding en ondersteuning van ondernemende studenten.

De Arteveldehogeschool was daarin een van de pioniers. Jaarlijks begeleidt ze met Idea Factory een honderdtal studenten met bruisende ideeën.

Dergelijke initiatieven worden over heel Vlaanderen, in verschillende hogescholen en universiteiten uit de grond gestampt. Ga te rade bij je onderwijsinstelling, met wat geluk helpen zij je met de uitwerking van je ondernemersidee!

'Zelfstandig student'. Klinkt cool, toch?

Binnen de Arteveldehogeschool is het mogelijk om een statuut student-ondernemer of kandidaat-student-ondernemer (opstart binnen de zes maanden) aan te vragen. Dat statuut is vergelijkbaar met een topsportstatuut en geeft de student heel wat voordelen, zoals flexibiliteit in lessenpakket en examens, coaching, extra publiciteit, enz.

Ook de Hogeschool Gent en de Universiteit Gent (Durf Ondernemen) bieden een gelijkaardig statuut aan hun studenten. Mogelijk heeft ook jouw onderwijsinstelling zo’n aanbod. Check dus zeker even bij je hogeschool of universiteit.

Wat komt er bij kijken als je zelfstandig student bent?

student ondernemer

Wil je een eigen bedrijf opstarten als student? Dan moet je aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen, net als iedereen die zelfstandig wil worden. Sinds 1 september 2018 ben je alvast niet meer verplicht het attest 'Basiskennis bedrijfsbeheer' voor te leggen en kun je dus zonder aan de slag. 

Toch moet je er aan denken dat er bepaalde grenzen zijn aan wat je mag verdienen, als je je kindergeld niet wilt verliezen. 

Ook nuttig om te weten is dat de sociale bijdragen die je driemaandelijks betaalt (om bijvoorbeeld je pensioenrechten op te bouwen) als student-ondernemer iets voordeliger zijn. Je bijdragen als student worden immers gelijkgeschakeld met die van een zelfstandige in bijberoep.

Meer info daarover vind je bij je sociaal verzekeringskantoor. Zij kunnen meteen ook je opstart administratief in orde brengen!

ARTEpreneur

Omdat studenten extra alert moeten zijn als ze willen ondernemen, heeft de Arteveldehogeschool recent ARTEpreneur opgericht. Dat is een studentencoöperatie waarin je tijdens je studies via een begeleid en gefaseerd traject kunt experimenteren met het ondernemerschap in de praktijk.

Het voordeel is dat je niet het risico loopt dat je je kindergeld, studiebeurs, enz. verliest en dat je ten laste blijft van je ouders.

Student Ghentrepreneur

Ghentrepreneur

Als student-ondernemer is het tot slot ook heel belangrijk om een goed en breed netwerk uit te bouwen. Daarvoor bestaan al heel wat initiatieven en verschillende businessplanwedstrijden. In Gent is Student Ghentrepreneur zeker en vast hét netwerk bij uitstek waarin je als student-ondernemer moet en wil terechtkomen.

Het is een unieke samenwerking tussen de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent, Universiteit Gent, Stad Gent, Unizo en iMinds. Via dat netwerk krijg je een hele reeks boeiende (gratis!) events aangeboden en leer je in een informele sfeer heel wat nieuwe mensen kennen (zowel medestudenten als ervaren ondernemers en professionals).

Wil je als student-ondernemer wat extra publiciteit verwerven, dan kun je ook jaarlijks meedingen naar de titel van dé Gentse Student-Ondernemer!

Een zaak starten? Kom met KBC praten.

Heb je een gat in de markt gevonden? Een passie voor je vak? Een straf idee?
Kom eens praten met onze KBC-Startersspecialisten en maak een vliegende start!

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Welke markt moet ik het eerst betreden?

Een bedrijf opstarten betekent dat je moet kiezen welke markt je wilt betreden. Die keuze maak je zelf, maar we geven je een paar indicaties hoe je een doordachte keuze kunt maken. Daarvoor moeten we eerst even de term ‘markt’ verduidelijken, want dat woord heeft veel nuances.
Welke markt moet ik het eerst betreden?

Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

People, planet, profit: dé drie pijlers van duurzaam ondernemen. Hoe pas je dat concreet toe op jouw onderneming?
Hoe kan ik duurzaam ondernemen?

Waar vind je als start-up kapitaal om je businessidee uit te bouwen tot een heuse onderneming?

Om een onderneming op te starten heb je een startkapitaal nodig en dit is niet altijd even eenvoudig te verkrijgen, zeker niet als starter. Ontdek hier een optimale financieringsmix.
Waar vind je als start-up kapitaal om je businessidee uit te bouwen tot een heuse onderneming?

Hoe start ik als zelfstandig apotheker?

Zelfstandig apotheker worden? Daar komt best wat bij kijken. Ontdek welke administratieve zaken je eerst in orde brengt en ga vlot van start!
Hoe start ik als zelfstandig apotheker?