Is mijn ondernemingsplan haalbaar?

Is mijn ondernemingsplan haalbaar?

Elke ondernemer die van plan is om een bedrijf op te richten, stelt het best een ondernemingsplan op. Je krijgt zelf een duidelijker zicht op je plannen en het is ook noodzakelijk als je externe partners, zoals banken, wilt overtuigen van je concept. Maar hoe weet je nu of het een realistisch plan is? Hoe weet je of je businessplan haalbaar is?

Wat zet ik in een ondernemingsplan?

Het principe van een ondernemingsplan is dat je er alle informatie in opneemt over je onderneming of je plannen.

  • Dat wil zeggen dat je het idee zo concreet en duidelijk mogelijk omschrijft.
  • Daarna onderzoek en beschrijf je hoe je markt eruitziet, wie je toekomstige klanten, concurrenten en mogelijke partners zijn.
  • Zodra je dat weet, kun je omschrijven hoe je die markt wilt benaderen, hoe je mensen wilt overtuigen en uiteindelijk je producten of diensten verkocht wilt krijgen.
  • Maar niet alleen het concept voor een onderneming is belangrijk. Je moet ook met cijfers werken. Bij een businessplan hoort een financieel plan. Daarin bereken je alle kosten die je verwacht te hebben. Dat zijn de kosten die je maakt tijdens de voorbereiding en de opstart, de eerste investeringen dus, maar ook alle vaste kosten die je daarna zult hebben.
  • Vervolgens stel je jezelf enkele vragen: hoeveel eigen middelen zijn er? Kan alles met eigen vermogen of moeten we vreemd vermogen aantrekken via lening of investering? Hoeveel omzet heb ik nodig om uit de kosten te geraken (= break-even)?
  • Ten slotte probeer je een prijs te bepalen voor je producten en diensten en schat je in wat je zult verkopen in welke periode. Dat alles zal je een zicht geven op de haalbaarheid van je plannen.

Tip: Je stelt het best twee scenario’s voor je ondernemingsplan op: een worstcasescenario en een bestcasescenario. 

Hoe weet ik of mijn ondernemingsplan haalbaar is?

De opvallendste indicator is het eindresultaat van je financieel plan. Als dat zelfs in het bestcasescenario niet positief blijkt te zijn, dan is er een probleem. Ofwel met je berekening en plan van aanpak, ofwel met je hele concept. Bekijk ook het geheel. Als je je volledige businessplan doorleest, komt het dan realistisch over? Heb je alles voldoende onderzocht en met alles rekening gehouden? Je kunt je plan ook laten nalezen door ervaren ondernemers, een bankadviseur of door mensen van UNIZO. 

Stel ik zelf mijn ondernemingsplan op?

Stel ik nu zelf mijn ondernemingsplan op? Ja, je doet dat het best zelf, maar weet dat je bij heel wat instanties terecht kunt voor hulp en ondersteuning. Zo kun je een beroep doen op een boekhouder of een adviseur, maar ook op de UNIZO Startersservice, die het Go4Business-traject aanbiedt. Dat is een één-op-één begeleiding van ongeveer drie maanden, waarbij je ondernemingsplan in detail wordt bekeken. Op het einde krijg je een adviesrapport mee en kun je al beter inschatten of je ondernemingsplan haalbaar is of niet. 

Tip: hier vind je een handige tool die je helpt bij het schrijven van een ondernemingsplan.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Welk soort verkooppunt kies ik?

Welk soort verkooppunt kies ik?

Bart De Waele
Je wilt ondernemen, maar je weet niet waar je je bedrijf moet vestigen? Een verkooppunt kiezen is niet zo gemakkelijk, want je moet met zoveel zaken rekening houden. Zowel voor diensten als producten speelt de locatie een belangrijke rol.
Hoe ontdek je een niche in de markt?

Hoe ontdek je een niche in de markt?

Bart De Waele
Als startende ondernemer heb je twee opties: ofwel betreed je een markt waar er al heel wat concurrentie is en probeer je je op een of andere manier te differentiëren. Ofwel zoek je naar een markt waar er nog heel wat ruimte is, of zelfs helemaal nog geen concurrentie, het bekende ‘gat in de markt’ dus. Sowieso kies je het best een duidelijk afgelijnd deel van de markt om te starten. Zo’n deel noemen we een niche.
Hoe stel ik een businessplan op?

Hoe stel ik een businessplan op?

Bart De Waele
Om een eigen onderneming op te starten stel je het best een business plan en een financieel plan op. Daarin geef je aan hoe je de zaken zult aanpakken. Stel jezelf voortdurend kritische vragen om een duidelijk beeld te krijgen van je plannen en zo de haalbaarheid van de onderneming te toetsen.
Wie zijn mijn potentiële klanten? Waar en hoe bereik ik mijn doelgroep?

Wie zijn mijn potentiële klanten? Waar en hoe bereik ik mijn doelgroep?

Michiel Verhamme
Je weet wellicht al wat je wilt verkopen of welke diensten je wilt aanbieden met je nieuwe onderneming. Maar weet je ook al aan wie? Of concreter: weet je al wie bereid zou zijn om jou daarvoor te betalen? Bij het opstellen van een businessplan doe je een marktonderzoek en daarbij zoek je naar jouw doelgroep(en). Hoe doe je dat en hoe bereik je hen nadien?