Crowdfunding, de nieuwe trend

Crowdfunding, de nieuwe trend

Gepubliceerd op 18 juni 2018 

Crowdfunding is in opmars. Schaatser Bart Swings en het Belgische bobsleeteam haalden er het nieuws mee. Zelfs Barack Obama gebruikte het om zijn verkiezingscampagne mee te bekostigen. Het principe is simpel: u vraagt aan veel mensen (de 'crowd') een beetje geld ('funding'). Met dat geld kunt u uw idee uitwerken.

Aantrekkelijke financiering

Het spreekt voor zich dat crowdfunding niet enkel voor sporters of politici werkt. Elke ondernemer kan op die manier op zoek gaan naar financiering. Zeker voor start-ups, die niet altijd in aanmerking komen voor de klassieke leningen, is crowdfunding een aantrekkelijk alternatief. En de financiers van het eerste uur krijgen iets terug voor hun inbreng: het ontwikkelde product, het ingebrachte geld plus interest of een aandeel in de nieuwe onderneming.

Equity crowdfunding voor start-ups

De vraag naar crowdfunding is de laatste tijd sterk gegroeid, zowel aan de kant van de ondernemers als aan de kant van de beleggers. Daarom lanceerde KBC Bolero Crowdfunding, een online platform waar ondernemers en financiers elkaar kunnen vinden. Bolero kiest voor financiële crowdfunding in de vorm van obligaties of aandelen. Het geld wordt samengebracht in een cvba, zodat de crowd met één stem vertegenwoordigd is in het project.

Er zijn wel beperkingen: met online crowdfunding kan een investeerder in België maximaal 5.000 euro investeren en een bedrijf maximaal 300.000 euro ophalen. Bovendien hanteert Bolero een termijn van 60 dagen. Stel dat een bedrijf 100.000 euro wil ophalen. Als dat bedrag niet wordt gehaald binnen de termijn van 60 dagen, dan gaat de deal niet door en krijgt de investeerder zijn geld terug. Op die manier heeft de investeerder meer zekerheid over wat er met zijn geld zal gebeuren.

Komen alle bedrijven in aanmerking?

In principe kan elk bedrijf uit elke sector een aanvraag voor crowdfunding indienen. Er zijn wel vormvereisten waaraan de kandidaten moeten voldoen. Koen Schrever, CEO van Bolero Crowdfunding, legt uit: "We gaan na of de markt en de concurrentie beschreven zijn en of er een financieel plan is. Wij denken ook dat de ‘crowd’ sneller te overtuigen is als er al een eerste product of klant is, of als er een professionele investeerder aan boord is, maar dat is geen absolute vereiste."

Equity crowdfunding houdt natuurlijk altijd een zeker risico in voor de belegger. Hij belegt immers in een jonge onderneming. Maar het blijft een erg interessante manier om geld te mobiliseren: het gaat rechtstreeks naar ondernemerschap, werkgelegenheid en creativiteit.

Meer informatie via www.bolero-crowdfunding.be

Lening bij KBC?