Duurzaam bankieren en ondernemen

Duurzaam bankieren en ondernemen

Gepubliceerd op 13 oktober 2017 

Wat betekent duurzaam bankieren en verzekeren voor KBC?

Vic Van de Moortel: “Duurzaamheid betekent voor ons in eerste instantie dat wij als bedrijf al onze engagementen kunnen nakomen, vandaag en in de toekomst, en wel zonder externe hulp. De financiële crisis heeft aangetoond dat dat aspect van onze bedrijfsvoering essentieel is om het vertrouwen van alle belanghebbenden en van de samenleving te kunnen behouden.”

Daniel Falque: “Duurzaamheid is voor elk van onze medewerkers een belangrijke waarde. Dat viel me enorm op toen ik hier zeven jaar geleden begon te werken. Ik kwam toen van een buitenlands bedrijf met een totaal andere bedrijfscultuur. Je zou onze duurzame principes kunnen samenvatten als 'menslievend', hoe raar dat voor sommigen ook mag klinken voor een financiële instelling. Anderen spreken vaak over ons als het warme KBC ... Onze mensen zijn daar fier op en voelen zich oprecht verontwaardigd als die warme aanpak in het gedrang zou komen.”

Bij duurzaam bankverzekeren denken mensen nogal snel aan kredietbeperkingen voor wapenproducenten en efficiënt energieverbruik in de kantoren.

Vic Van de Moortel: “Die elementen vormen, na verantwoord gedrag, een tweede aspect van ons duurzaamheidsbeleid: het beperken van de mogelijk negatieve effecten die onze activiteiten hebben op de samenleving. Zo hanteren we strikte regels voor kredietverlening aan bedrijven die actief zijn in maatschappelijk controversiële domeinen, zoals de wapenindustrie.

Maar ook onze inspanningen om onze eigen ecologische voetafdruk te verkleinen door de CO2-uitstoot te beperken, horen in dit rijtje thuis. Zoals mobiliteitsoplossingen voor onze medewerkers. En onlangs hebben we samen met KBC Asset Management beslist onze duurzame beleggingsfondsen, waar we sterk in zijn, nog uitdrukkelijker voor te stellen aan onze klanten.”

U zegt dat dit een tweede aspect is van duurzaam bankverzekeren. Wat komt er nog bij kijken?

Daniel Falque: “Het stimuleren van ondernemerschap. Door starters te ondersteunen, helpen we individuele ondernemers hun dromen waar te maken, en bovendien dragen we ons steentje bij tot de welvaart en jobcreatie in Vlaanderen. Concrete initiatieven die we op dat vlak al hebben ontwikkeld, zijn bijvoorbeeld Start it @KBC – de grootste incubator in ons land – en het KBC Start it Fund, dat kapitaal kan verstrekken aan doorgroeiende start-ups. Daarnaast vermeld ik ook nog Bolero Crowdfunding. Dat geeft jonge starters, die vaak niet in aanmerking komen voor een traditionele financiering, een duwtje in de rug.

Op het vlak van digitaal ondernemen voerden we al verschillende campagnes. Daaronder de Pop-up Webshop, de KBC-Paypage, Storesquare en FarmCafe. Storesquare is een e-commerceplatform op maat van lokale handelaars en kmo’s, dat loopt in samenwerking met Roularta en Unizo. Voor de land- en tuinbouwers is er het FarmCafe, een digitaal platform waar ze het advies van experts en organisaties kunnen inwinnen en waar ze ook ideeën kunnen opdoen.”

Vic Van de Moortel: “Verder zoeken we ook actief naar oplossingen in het kader van de vergrijzing, zoals een nieuw financieel dienstenpakket waardoor ouder wordende mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen, en nemen we allerlei initiatieven om de financiële geletterdheid van de bevolking te bevorderen.” 

Daniel Falque: “Bij KBC nemen we onze rol als duurzame instelling ter harte. En daar doen we veel voor: we willen de samenleving laten zien dat ‘ethisch handelen’ en ‘financiële instelling’ geen tegengestelden zijn.” 

Meer info: www.bolero-crowdfunding.bewww.storesquare.bewww.farmcafe.be

Duurzaam beleggen

Duurzame fondsen bieden een uitstekend beleggingsalternatief voor beleggers die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. KBC is sinds jaar en dag marktleider in dit soort fondsen en ontwikkelt voortdurend nieuwe beleggingsvormen die hieraan tegemoetkomen.

Een mooi voorbeeld is KBC Eco Fund Impact Investing. Dat belegt in bedrijven die bijdragen tot duurzame ontwikkeling, waarbij de economische en sociale ontwikkeling en milieubescherming centraal staan. KBC Asset Management werkt hiervoor samen met onafhankelijke specialisten. Samen selecteren ze bedrijven die met hun producten/diensten een gunstigste impact hebben op samenleving en milieu.

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.