we.trade vereenvoudigt handelstransacties voor ondernemers

we.trade vereenvoudigt handelstransacties voor ondernemers

Gepubliceerd op 2 augustus 2018

In samenwerking met acht buitenlandse grootbanken lanceert KBC in 2018 exclusief voor België het nieuwe platform we.trade.

Dat moet bedrijven toelaten internationale handelstransacties en de financiering ervan efficiënter te beheren, op te volgen en te beveiligen, zodat ze met meer vertrouwen zaken kunnen doen. Om dat te realiseren, wordt gebruikgemaakt van de baanbrekende blockchaintechnologie.

Het consortium van samenwerkende banken (naast KBC ook Banco Santander, Deutsche Bank, HSBC, Natixis, Rabobank, Société Générale en UniCredit) zal we.trade in samenspraak met de klanten verder uitbouwen als een platform dat de partijen in een handelstransactie – namelijk de koper, de bank van de koper, de verkoper en zijn bank en de transporteur – naadloos met elkaar verbindt. we.trade zal vanop elk verbonden toestel toegankelijk zijn.

Hoe werkt het?

we.trade

Laten we een voorbeeld bekijken: een Belgische bierbrouwer wil zijn bier exporteren naar een wijnboer in Frankrijk die hij niet persoonlijk kent. En/of omgekeerd wil die wijnboer graag zijn wijnen slijten aan de bierbrouwer. Probleem: er is geen vertrouwensbasis tussen beiden. De wijnboer wil dat de brouwer eerst het bier toestuurt alvorens te betalen, maar de brouwer wil eerst de centen zien en dan pas het bier laten leveren. Een moeilijke situatie. 

Het internationale handelsproces blijkt vrij omslachtig:

  • De bierbrouwer moet een offerte opmaken voor de wijnbouwer en die bijvoorbeeld per mail of post verzenden.
  • De wijnboer moet de mail nalezen en checken of alles klopt, om vervolgens zijn akkoord te geven. Een proces waar weer wat tijd over gaat.
  • Nadien moeten beide partijen afspreken hoe ze gaan leveren, hoe de betaling zal verlopen en er moet een factuur pro forma worden opgemaakt.

Kortom: om het proces tot een goed einde te brengen, gaan er dagen, zo niet enkele weken voorbij.

we.trade vereenvoudigt het proces

we.trade zal hen in de nabije toekomst toelaten om – zonder tussenpersoon – in vertrouwen concrete afspraken te maken. Het nieuwe platform zal het proces aanzienlijk vereenvoudigen.

Het vertrekt vanuit vier betrokken handelspartijen: enerzijds de koper en de verkoper, en anderzijds KBC en de financiële instelling van de tegenpartij. De toepassing registreert heel het handelsproces – van order tot betaling – in een overzichtelijke digitale flowchart en garandeert de betaling wanneer alle contractuele afspraken gerespecteerd zijn.

De verkoper is zeker dat zijn factuur niet blijft liggen, dankzij het onderliggende smart contract dat de betaling automatisch zal inzetten als aan de afspraken voldaan is. En in het geval van de bierbrouwer kan hij voor het transport gebruikmaken van een geregistreerde transporteur.

Het proces van order tot betaling verloopt dankzij het volledig geautomatiseerde en altijd beschikbare platform veel sneller dan via de traditionele documentenuitwisseling. Het vergt ook veel minder administratie, is zeer transparant én niet fraudegevoelig. Vanaf april 2018 zullen de klanten van de oprichtende banken, waaronder KBC exclusief voor ons land, het kunnen uittesten. Het systeem treedt echter pas echt online in werking in het tweede kwartaal van dit jaar.

Liefst 77% van de Belgische uitvoer van goederen gaat naar Europese landen (meestal de buurlanden). Grote bedrijven beperken het ondernemersrisico met behulp van documentaire kredieten, een oplossing die vaak niet geschikt is voor kleinere bedrijven. Dit platform moet ook dat verhelpen. Want veel van onze kmo’s zijn voor hun groei ook afhankelijk van import en export.

we.trade is ten slotte baanbrekend door de nauwe samenwerking met de klanten. Vanaf de ideefase tot en met het ontwerp van de schermen werden klanten bevraagd én betrokken. Het waren de klanten die beslisten dat er nood was aan dit platform. 

Meer info

KBC Trade Club

Ondernemer of zelfstandige en op zoek naar buitenlandse handelspartners? Dan is KBC Trade Club iets voor u. Met behulp van KBC Trade Club kunt u actief op zoek gaan naar partners. U kunt terecht in een ‘bibliotheek’ voor internationale ondernemers – populair gesteld, de Wikipedia of Tinder voor internationaal ondernemen.

U kunt vlot toetreden tot deze club en uw profiel achterlaten in de bibliotheek. Bijvoorbeeld: ik ben een Belgische bierbrouwer en zoek een exportpartner in Frankrijk. U kunt er ook uw website en brochures posten. Het is eigenlijk een vorm van daten, waarbij het systeem zelf op zoek gaat naar mogelijke matches. Vervolgens krijgt u een aanbod van eventueel voor u interessante partijen.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen