4 tips voor het perfecte geboortekaartje

4 tips voor het perfecte geboortekaartje

Is de kraamvogel op komst? Wat een geweldig nieuws, alvast proficiat! Als je nog tips of inspiratie kunt gebruiken voor het geboortekaartje, lees dan zeker verder.

Tip 1: niets moet, alles mag

Als het op geboortekaartjes aankomt, kun je letterlijk alle kanten uit. Of je nu een sober kaartje wilt of een uitbundig exemplaar met veel franjes, maak vooral iets dat bij je eigen stijl en smaak past. 't Is natuurlijk handig als jullie je eigen namen en die van het kindje niet vergeten, maar verder heb je vrijheid bij de vleet.

Hetzelfde geldt voor je eventuele cadeautips. Heb je een geboortelijst gemaakt, of een pamperrekening geopend voor de eerste spaarcentjes? Dan kun je die ook vermelden, zo weten de mensen waarmee ze je kunnen verblijden.

Nog voor je kindje geboren is, kun je al een pamperrekening openen. Zo leg je al van bij de start een spaarpotje aan. Meer weten over waarom dat nuttig is? Lees dan deze tips.

Tip 2: door de bomen het bos nog zien

Er is zoveel keuze aan ontwerpen en mogelijkheden dat je keuzestress riskeert. Want er komen tal van onvermijdelijke beslissingen op je af: wil je glanzend, mat of halfmat papier? Met of zonder zijdeglans of parelmoereffect? En welke matchende kleur neem je voor de enveloppen? Wil je enveloppen met of zonder gepersonaliseerde stempel? En heb je al nagedacht over welke doopsuiker je wilt?

Het is goed mogelijk dat het angstzweet je zal uitbreken en je het noorden kwijtraakt in de geboortekaartjesjungle. Maar laat je niet doen! Houd het hoofd koel, en vergeet vooral de essentie niet. Je zou niet de eerste zijn die in het heetst van de strijd vergeet om de naam van je baby op het kaartje te zetten. Of de geboortedatum. Klinkt onwaarschijnlijk, en tóch gebeurt het soms! 

Tip 3: liever te veel kaartjes bestellen dan te weinig

Kaartjes moeten bijbestellen omdat je er tekortkomt is niet zo praktisch. Je zult je handen al meer dan vol hebben met belangrijkere dingen zodra je kleine hoopje liefde er eindelijk is. Maak dus liever een ruime inschatting van hoeveel je er nodig hebt. Desnoods gebruik je de overschot als kerstkaartjes, of knutsel je er een kunstwerkje mee in elkaar voor de kinderkamer.

Tip 4: begin op tijd, maar verstuur ze ook niet té snel

Niemand die je tegenhoudt om de kaartjes pas maanden na de geboorte te versturen. Ook hier geldt 'vrijheid, blijheid'. Maar 't is enigszins gebruikelijk dat ze in de eerste weken na de geboorte verdeeld geraken.

Wil je een roodgloeiende telefoon of overbevolkte kraamkamer vermijden? Dan laat je de postduiven het best ook niet meteen los de seconde dat je kleintje er is. Tenzij je graag veel gezelschap wilt natuurlijk!

En het concept 'geboortekaartje', waar komt dat eigenlijk vandaan?

Wist je dat geboortekaartjes vooral in onze contreien een gewoonte zijn? Buiten België en Nederland is het concept veel minder populair. Maar hé, onbekend is onbemind!

Het alleroudste geboortekaartje in het Nederlandse Museum voor Communicatie dateert van 1900. Een sober wit kaartje zonder foto of tierlantijntjes, met enkel deze tekst: 'Wilhelmina. De Heer en Mevrouw Duijnstee-Gilissen, hebben de eer U kennis te geven van de geboorte eener dochter. Den Haag, 17 September 1900.' Dan toch liever een schattig, iets frivoler 21e-eeuws exemplaar, niet?

Waarom is het nuttig om te sparen voor je kindje? Lees meer