Kan ik financiële steun krijgen voor mijn studies?

Kan ik financiële steun krijgen voor mijn studies?

Bij studeren komt er ook op financieel vlak veel kijken. De inschrijving, je boeken, eventueel een kot: het totale bedrag kan hoog oplopen. Geld lenen bij je bank of andere instanties? We zetten de mogelijkheden op een rij. 

Studiebeurs via de Vlaamse Overheid

Wat?

Vlaanderen helpt je je hogere studies te betalen. Volgens vlaanderen.be heeft naar schatting 1 op 4 jongeren recht op financiële steun. De toegekende studietoelage is een subsidie, en hoef je niet terug te betalen.

Welke voorwaarden?

Hoe je nu weet of je in aanmerking komt voor zo’n studiebeurs? De overheid kijkt naar het inkomen en de situatie van je gezin. Ook je nationaliteit en de opleiding vormen belangrijke criteria. 

Je hogeschool of universiteit

Wat?

De kans bestaat dat ook je hogeschool of universiteit je financiële ondersteuning biedt. Zo kun je aanspraak maken op een speciale toelage. En aanvullende renteloze voorschotten op die studietoelage. Of de school laat je het studiegeld gespreid terugbetalen. 

Welke voorwaarden?

De voorwaarden kunnen verschillen per school. Maak een afspraak met een medewerker van de sociale dienst, en vraag meer info.

Je bank

Wat?

KBC biedt je de kans om je studiekosten te financieren met een persoonlijke lening. Die studielening kun je meteen online aanvragen. Het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt? Dat bepaal jij, dan koppelt KBC daar een looptijd aan. Je blijft gespaard van extra kosten, en betaalt enkel een vaste rente. 

Welke voorwaarden?

KBC geeft je graag een duwtje in de rug om je studies te ondersteunen. Kom gerust eens langs bij het KBC-bankkantoor in je buurt. Met een voorstel op maat start je zorgeloos je studieloopbaan.

Jij

Extra op zeker spelen? Eventueel kun je je subsidies of leningen combineren met een deeltijdse job. Werken en studeren is perfect mogelijk, zolang je je maar aan de spelregels houdt. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Een gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke rekening

De handigste oplossing om als koppel je huur, energiefacturen of boodschappen mee te betalen.
Wat gebeurt er met je spaarrekening als je overlijdt?

Wat gebeurt er met je spaarrekening als je overlijdt?

Bij overlijden is KBC verplicht tijdelijk alle rekeningen te blokkeren. Verneem hoe en wanneer de spaargelden worden vrijgegeven.
Overlijden

Overlijden

Het overlijden van iemand die je dierbaar is, is altijd een moeilijk moment. Wij helpen je de financiële zaken eenvoudig te regelen.
Waarom een zorgplan nemen?

Waarom een zorgplan nemen?

Luister naar de getuigenis van Margot