Geen studentenjob zonder zichtrekening

Geen studentenjob zonder zichtrekening

Plannen om aan de slag te gaan als jobstudent? Dan kun je maar beter meteen een zichtrekening openen, want het geld dat je met een studentenjob verdient, moet nu eenmaal op een zichtrekening gestort worden. Je werkgever vraagt er al naar bij de contractonderhandeling. Ontdek hier de belangrijkste voorwaarden waarop je moet letten bij studentenwerk.

Studentenjob: de voorwaarden

Vanaf je zestiende

Als je voltijds onderwijs volgt, kun je een studentenjob doen vanaf je zestiende. Of vanaf je vijftiende als je op dat moment al de eerste twee studiejaren van de middelbare school hebt gevolgd. Voor wie deeltijds naar school gaat, gelden er bijkomende voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld niet tegelijk werken als jobstudent en aan de slag zijn met een deeltijdse arbeids- of stageovereenkomst. 

Vijftig dagen verminderde sociale bijdrage

Als jobstudent heb je van de overheid recht op een pakket van vijftig dagen waarin je tegen verminderde sociale bijdrage (2,71% van je brutoloon) werkt. Meer dagen werken mag, maar dan betaal je vanaf dag 51 de gewone bijdrage (13,07%) en houd je op het einde van de rit dus ook minder over. 

 

Flexibele periode

Terwijl je vroeger alleen in bepaalde periodes studentenwerk mocht doen, kun je sinds 1 januari 2012 vrij kiezen wanneer en hoe lang je werkt. De 50 dagen met verminderde sociale bijdrage mag je volgens je eigen voorkeur spreiden over een volledig jaar. Let wel: als je aanspraak wilt maken op kinderbijslag, mag je maximaal 240 uur werken per kwartaal. In de zomer mag je onbeperkt werken, behalve in de laatste zomervakantie van je studie. Ook dan geldt de 240-urenregel. 

 

Belastingen of niet?

Of je al dan niet belastingen betaalt op je studentenwerk, hangt af van je inkomsten. Blijf je onder de bovengrens, dan hoef je geen belastingen te betalen. Die bovengrens verandert elk jaar. Je vindt ze op de website van de FOD Financiën.

En je ouders? Afhankelijk van hoeveel je verdient, ben je al dan niet ‘fiscaal ten laste’. De maximumbedragen vind je ook op de website van de FOD Financiën. 

Wat na je studies?

Als je afstudeert mag je nog één keer als jobstudent werken. In juni je diploma behaald? Dan mag je nog tot 30 september van datzelfde jaar tegen verminderde sociale bijdrage werken.

Geen studentenjob zonder zichtrekening

Geen studentenjob zonder zichtrekening. Want je zuurverdiende centen, die wil je natuurlijk graag gestort zien. Met een zichtrekening heb je de garantie dat de werkgever je loon snel en eenvoudig kan overmaken. Tip: kies voor de gratis KBC-Plusrekening. Het pakket omvat:

  • Zichtrekening met één of twee bankkaarten
  • Gratis je bankkaart pimpen met een leuke foto
  • Gemakkelijke en vooral veilige budgetcontrole dankzij KBC Mobile 

Nog geen 18?

Zolang je geen 18 bent, kun je niet zelfstandig een zichtrekening openen. Maar niet getreurd: je ouders zijn je wettelijke vertegenwoordigers en kunnen dat dus gemakkelijk in jouw plaats doen. Met een volmacht kun je dan zelf je zichtrekening beheren. Vanaf 18 jaar vervalt die volmacht automatisch en ben je zelfstandig aan zet.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen