Werk zoeken: hoe begin je eraan?

Werk zoeken: hoe begin je eraan?

Je droomjob vinden, dat kan tijd in beslag nemen. Maar hoe begin je eigenlijk aan die zoektocht? Er zijn in ieder geval duizenden vacatures waarvoor bedrijven de ideale kandidaat zoeken. We helpen je graag op weg!

Uitkering als werkzoekende

Net gedaan met school of dreig je zonder werk te vallen? Schrijf je dan snel in bij de VDAB als werkzoekende. Dat is belangrijk om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering of een inschakelingsuitkering. Uiteraard horen daar rechten en plichten bij, die je kunt nalezen op de VDAB-website.

Waar vind je jobaanbiedingen?

De VDAB is een goeie startplaats om werk te zoeken, maar niets houdt je tegen om elders rond te snuisteren. Hier vind je alvast enkele tips!

Vacaturewebsites

Online een job zoeken? Een welgemikte zoekopdracht in Google leidt je snel naar heel wat vacaturewebsites, met daarop tal van jobcategorieën. Voor elk wat wils!

Afhankelijk van wat je zoekt, kun je ook eens een kijkje nemen op de websites van grotere spelers zoals ziekenhuizen, (lokale) overheden of vervoersmaatschappijen.

Sociale media

Maak zeker een profiel aan op LinkedIn, een soort Facebook voor werknemers en -gevers. Je kunt er een netwerk uitbouwen, solliciteren, verwezenlijkingen delen en noem maar op. De kans bestaat zelfs dat werkgevers je op termijn contacteren met een aanbod.

Heb je een voorliefde voor bepaalde zaken of bedrijven? Volg hen dan op sociale media! Misschien stoot je zo vroeg of laat wel op een vacature op Facebook, Twitter of Instagram. Bovendien blijf je op de hoogte over het reilen en zeilen van je potentiële werkgever. Da’s altijd mooi meegenomen.

Ook nog mogelijk: je aansluiten bij relevante Facebookgroepen of de zoekfunctie op Twitter gebruiken met enkele rake zoektermen.  

Starten met werken bij KBC? Dat kan!

Offline

Jawel, er bestaat nog een wereld zonder laptops en smartphones. Zo vind je bijvoorbeeld in kranten regelmatig vacatures, soms zelfs als speciale bijlage. Of misschien stoot je al wandelend door de stad wel op de perfecte jobaanbieding. Heel wat zaken gebruiken maar al te graag hun blinkende etalageraam om vacatures bekend te maken.  

Interimkantoren

Bij een of meerdere interimkantoren aankloppen kan ook lonen. Zo’n interimkantoor werkt in opdracht van bedrijven die – al dan niet tijdelijk – mensen zoeken. Maak je specialisatie bekend en het uitzendbureau kan specifiek op zoek gaan naar jobs die bij jouw profiel passen. Zo eenvoudig kan het soms zijn.  

Familie en vrienden

Uiteraard kan het geen kwaad om eens te polsen bij familie en vrienden. Want wie kent jou uiteindelijk beter dan zij? Door duidelijk te maken dat je werk zoekt, zal er automatisch een belletje gaan rinkelen wanneer zij weet krijgen van aankomende vacatures binnen hun bedrijf. Connecties kunnen dus zeker van pas komen!

Heeft een spontane sollicitatie zin?

Natuurlijk! Het toont aan dat je een gezonde interesse hebt in een bedrijf, zelfs als het op dat moment geen extra werkkrachten zoekt. Je zou lang niet de eerste zijn die na een tijdje gecontacteerd wordt, omdat je spontane sollicitatie opviel.  

Interessante vacature gevonden: wat nu?

Meestal zal je gevraagd worden om een cv en motivatiebrief te sturen. Heb je nog geen cv? Geen nood, zo’n document boks je sneller in elkaar dan je denkt!

Hoe solliciteer ik?