Wijzigingen per 1 januari 2022, tenzij anders vermeld

Hier vind je een overzicht van alle wettelijke wijzigingen.

Heb je een vraag over de wijzigingen?
Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt terecht in je KBC-kantoor of -verzekeringsagentschap of bij onze experts van KBC Live.

Nieuwe telefoonnummers vanaf 1 januari 2022
  • Ben je het slachtoffer geworden van phishing, cybercriminelen of ben je bang dat je bent opgelicht? Het nieuwe nummer van Secure4u is + 32 16 432 000. De oude nummers 0800 65 65 0 en + 32 15 63 22 80 zijn vanaf 1 april 2022 niet meer geldig.
  • Kaart verloren, gestolen, ingeslikt of geblokkeerd, of vermoed je misbruik? Bel (zonder bijkomende kosten) naar het nieuwe nummer van Card Stop + 32 78 170 170. Het bestaande nummer + 32 70 344 344 blijft nog een hele tijd in gebruik, om zo een vlotte overgang naar het nieuwe nummer mogelijk te maken.
  • Heb je een klacht en ben je het niet eens met de oplossing die je kantoor of verzekeringsagent voorstelt? Het nieuwe nummer van KBC-Klachtenmanagement is + 32 16 43 25 94.

Zet deze nieuwe telefoonnummers dus zeker in je smartphone of adresboek.

Op 1 januari 2022 wijzigen de reglementen van de KBC-betaalkaarten

We hebben informatie toegevoegd over de nieuwe Bancontact CASH-punten. Je kunt aan deze automaten terecht om geld op te nemen met je KBC-betaalkaarten en om je pincode te wijzigen.

Deze en alle andere wijzigingen lees je hier.

Op 3 januari 2022 wijzigt het “Reglement KBC-Effectenrekening”

We verduidelijken wie het beleggersprofiel kan bepalen bij een opsplitsing tussen blote eigendom en vruchtgebruik.

Deze en alle andere wijzigingen lees je hier.

Op 28 februari 2022 wijzigt de “Globale Serviceovereenkomst KBC Private Banking”

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • Het risicoprofiel werd vervangen door het beleggersprofiel. Zo weten we beter wie je bent als belegger en kunnen we je geschikte beleggingen voorstellen.
  • De beëindiging van de overeenkomst door KBC gebeurt schriftelijk, maar hoeft niet meer via aangetekende brief.
  • We voegen de KBC-Vermogensrekening toe aan de rekeningen die wij kunnen openen zonder bijkomende handtekening. KBC Bank brengt je op de hoogte van nieuw geopende rekeningen, bijvoorbeeld via een opgenomen telefoongesprek.

Je kunt een exemplaar opvragen in je KBC Private Banking-kantoor.

Op 28 februari 2022 wijzigt je optieraamovereenkomst

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • De bepalingen die de verantwoordelijkheid toewijzen om informatie over optiebeleggingen en toepasselijke reglementen te verzamelen, werden beter afgestemd op het wettelijke kader (nieuw art. 1.2).
  • De communicatiemiddelen en -mogelijkheden werden geactualiseerd (aanpassing art. 5.1.2 en 13.1).

Daarnaast hebben we ook de benaming van specifieke optiebeurzen en de verwijzing naar de toepasselijke reglementen van de beurs en de betrokken clearinginstelling aangepast, en de bepalingen voor de verschillende beurzen op elkaar afgestemd en samengebracht.

De volledige versie kun je opvragen in je KBC Private Banking-kantoor.

Op 1 april 2022 wijzigt het reglement van de VAB-Multimerkentankkaart

VAB heeft de voorwaarden verduidelijkt die bepalen hoe je buitenlandse tankbeurten worden afgerekend. Concreet worden je buitenlandse tankkaarttransacties altijd op basis van een adviesprijs per land gefactureerd. De tarieven van de tankkaart blijven onveranderd.

Als je daarover vragen hebt, kun je contact opnemen met je KBC-kantoor.
Deze en alle andere wijzigingen lees je hier.

Uitbreiding van de polisvoorwaarden van je hospitalisatieverzekering met terugwerkende kracht vanaf 9 maart 2020

Door een wetswijziging kun je voortaan ook voor een opname in het ziekenhuis voor een medisch begeleide voortplanting (zoals IVF) een beroep doen op je hospitalisatieverzekering.
De uitsluiting voor medisch begeleide voortplanting geldt dus niet langer voor je hospitalisatieverzekering. Ook voor hospitalisaties in het verleden (vanaf 9 maart 2020) kun je nu alsnog terugbetalingen aanvragen. Daarvoor bel je het best naar het nummer + 32 16 24 24 24.

Uitbreiding van de polisvoorwaarden van je hospitalisatieverzekering met terugwerkende kracht vanaf 9 maart 2020

Door een wetswijziging kun je voortaan ook voor een opname in het ziekenhuis voor een medisch begeleide voortplanting (zoals IVF) een beroep doen op je hospitalisatieverzekering.
De uitsluiting voor medisch begeleide voortplanting geldt dus niet langer voor je hospitalisatieverzekering. Ook voor hospitalisaties in het verleden (vanaf 9 maart 2020) kun je nu alsnog terugbetalingen aanvragen. Daarvoor bel je het best naar het nummer + 32 16 24 24 24.

Mogen we je vragen je medewerkers/personeelsleden hierover te informeren?

Op 1 februari 2022 wordt de lijst van dure ziekenhuizen in je KBC-Hospitalisatieverzekering aangepast

Zowel de site Kruidtuin als Middaglijn van de Kliniek Sint-Jan in Brussel wordt geschrapt van de lijst van dure ziekenhuizen.

Je vindt de meest actuele lijst hier. We houden je voortaan op de hoogte van elke wijziging in deze lijst.

Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuw tarief voor de beheerskosten van je kredietopening

Volgens de Algemene Kredietvoorwaarden verhogen we het tarief van de beheerskosten van je kredietopening met 3%. Begin januari 2022 rekenen we het nieuwe tarief voor het eerst aan.

Meer weten over onze tarieven voor 2022?

Een actueel overzicht van onze tarieven vind je hier. Zo weet je op elk moment wat je betaalt voor welke producten.

Op 1 februari 2022 wijzigt de Algemene privacyverklaring van KBC Bank NV en KBC Verzekeringen NV

De privacyverklaringen ondergingen tal van wijzigingen. De meeste zijn toevoegingen ten gevolge van nieuwe of gewijzigde producten en diensten van KBC.
Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen lees je op pagina 3 van de vernieuwde privacyverklaringen onder de hoofding: Vooraf: de belangrijkste wijzigingen aan deze versie van de Privacyverklaring van KBC Bank NV.
De privacyverklaringen vind je hier.

Je spaargeld is goed beschermd bij KBC

Het Belgische Garantiefonds zorgt ervoor dat het spaargeld op je KBC-rekeningen beschermd is tot 100.000 euro per persoon. In de “Informatiefiche over de depositobescherming” staat hoe dat in zijn werk gaat en wat dat voor jou betekent. De tegoeden op je rekeningen zijn beschermd door het Garantiefonds voor financiële diensten.

Meer info vind je hier en op de website van het Garantiefonds.

De informatiefiche vind je hier.

Als je tiener straks 18 is, mag hij of zij zelfstandig bankieren

Er moet eerst nog wat verplichte financiële administratie afgehandeld worden, maar we helpen je tiener graag om dat te regelen. Je tiener heeft 180 dagen tijd om het in orde te brengen vanaf zijn/haar verjaardag. Dat kan via KBC Mobile op de smartphone, of in het kantoor. Hier lees je er alles over.

Als je tiener zijn of haar rekening straks zelf mag beheren, kun je afspreken om er een volmacht op te krijgen. Hier lees je hoe je dat kunt regelen.

Je wordt straks 25 jaar. Kies de rekening die bij je past

Momenteel heb je een KBC-Plusrekening gratis voor jongeren tot 25. Maar omdat je die leeftijd binnenkort bereikt, betaal je vanaf dan een bijdrage van 3,25 euro per maand. Daarvoor krijg je heel wat interessante voordelen die je bijvoorbeeld bij een KBC-Basisrekening niet hebt en waar je dan voor bijbetaalt.

Twijfel je over welke zichtrekening voor jou het meest geschikt is? Onze handige vergelijkingspagina helpt je dat te bepalen. Ben je overtuigd van de KBC-Plusrekening? Dan hoef je verder niets te doen.