Een nieuwe of tweedehands auto?

Wat je zeker moet afwegen

Een nieuwe of tweedehands auto?

Wat je zeker moet afwegen

De prijs blijft voor velen de meest bepalende factor in de keuze tussen een nieuwe of een tweedehands auto. Toch spelen nog heel wat andere aspecten een belangrijke rol in je keuze. Ontdek alle voor- en nadelen van een nieuwe en een tweedehands auto.

Is een tweedehands auto altijd goedkoper?

De prijs

Het is natuurlijk waar dat een nieuwe wagen meer kost dan diezelfde wagen tweedehands. Zo verliest een auto na twee jaar gemiddeld 40% van zijn waarde.

Kosten onderhoud

Aan de andere kant ken je de verborgen gebreken van een tweedehands auto niet en wie weet krijg je in het eerste jaar al te maken met heel wat onderhoudskosten. Al wordt dat risico natuurlijk wel beperkt door de verplichte herkeuring bij de verkoop van een tweedehands auto.

Omnium of niet?

Gemiddeld wordt voor nieuwe wagens de eerste drie jaar een volledige omniumverzekering genomen. Dat is geen verplichting, maar wordt aangeraden. Bij een tweedehands auto die al enkele jaren oud is, wordt in de meeste gevallen alleen geopteerd voor de verplichte autoverzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid en/of een mini-omnium.

Lenen is goedkoper voor een nieuwe wagen

Hoewel de aankoop van je nieuwe wagen duurder is, leen je bij KBC voor een nieuwe wagen tegen een beduidend lager tarief dan voor een auto die al enkele jaren oud is.

* Kredietvorm: Lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.

Stel zelf je droomauto samen

In ruil voor een meerprijs krijg je natuurlijk wel de volledige vrijheid om je auto samen te stellen zoals je wilt: een leuke kleur, een vijfdeurs in plaats van een driedeurs, enz… Weet wel dat die personalisatie tijd vraagt en een tweedehands auto in de meeste gevallen meteen beschikbaar is.

Is een tweedehands auto even veilig?

Met een tweedehands auto is natuurlijk al gereden, maar is hij daarom minder veilig is? Nee. Want een tweedehands auto moet altijd opnieuw gekeurd worden om hem te kunnen inschrijven op naam van een nieuwe eigenaar. Als je een tweedehands auto koopt in een professioneel netwerk, geniet je bovendien vaak nog enkele jaren garantie.

Aan de andere kant geniet je bij een nieuwe wagen natuurlijk van de nieuwste snufjes op het gebied van comfort en veiligheid. En krijg je er van de autodealer heel vaak extra jaren garantie bovenop. Of dat de meerprijs waard is, hangt volledig af van jouw financiële ademruimte.  

De conclusie

Bij je keuze voor een nieuwe of tweedehands auto speelt meer dan alleen de prijs. Vergeet beschikbaarheid en veiligheid niet. Zo biedt een nieuwe wagen misschien wel meer opties en blijf je bespaard van verborgen verbreken. Aan de andere kant moet je heel vaak langer op je nieuwe aankoop wachten. Weet wel dat een tweedehands auto niet per se onveiliger is. De verplichte autokeuring biedt je namelijk enkele garanties.

Sneeuwpreventie

Autorijden in de sneeuw. Thuis sneeuwschade voorkomen.

Regel alles voor je auto vanuit je zetel

Nieuwe autolening of autoverzekering? Simuleer en regel ze wanneer het jou past. Ontdek hier meer.

Je auto verkopen

Hoe begin je eraan? En wat mag je zeker niet vergeten? Wij helpen je op weg.

Pechverhelping en bijstand

Met de KBC-VAB Bijstand geniet je 24/7 van VAB-pechverhelping en van bijstand bij een ongeval of ziekte op reis.