Welke auto kopen?

Een auto kiezen, zo begin je eraan

Welke auto kopen?

Een auto kiezen, zo begin je eraan

Wil je een nieuwe auto kopen? Dan ga je het best niet over één nacht ijs.

Nieuw of tweedehands? Handgeschakeld of automaat? Een compacte stadsauto of een ruime gezinswagen? En dan heb je nog de keuze uit tientallen merken, motoren, afwerkingsniveaus, opties en accessoires.

De mogelijkheden zijn quasi eindeloos, maar denk eraan dat bepaalde keuzes een belangrijke impact hebben op het kostenplaatje. Bovendien houd je van bij het begin ook het best rekening met de bijkomende gebruikskosten.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Nieuw of tweedehands

Een eerste belangrijke keuze is die voor een nieuwe of een tweedehands auto. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Een nieuw voertuig kun je helemaal volgens je eigen wensen samenstellen, maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast. Met een tweedehands wagen kun je dan weer besparen op de aankoopprijs en eventueel ook op de autoverzekering, maar hier bestaat het risico dat de onderhoudskosten sneller oplopen.

Kies je voor tweedehands, zorg er dan alleszins voor dat je de juiste historiek van het voertuig kent. Heeft de wagen regelmatige onderhoudsbeurten gekregen? Zijn er schadegevallen en herstellingen gebeurd? En klopt het aantal kilometers op de teller?

Vraag naar de Car-Pass

Wil je een tweedehands auto kopen, ga dan aan de hand van de Car-Pass na of er niet geknoeid is met de kilometerteller. Dat document geeft de correcte kilometerhistoriek van de auto weer, gebaseerd op gegevens van onder meer garagehouders, koetswerkherstellers, bandencentrales en de autokeuring.

De verkoper van een tweedehands wagen, zowel particulier als professioneel, is wettelijk verplicht jou een Car-Pass te overhandigen. Bovendien mag het document niet ouder zijn dan twee maanden. Zonder Car-Pass is de verkoop ongeldig en mag je als koper je geld terugvragen.

Surf naar car-pass.be om te checken of de Car-Pass van het voertuig niet vervalst is.

De juiste brandstof

Een tweede belangrijke keuze is die voor de juiste brandstof. We denken daarbij in de eerste plaats aan benzine, diesel of gas, maar ook een hybride of een elektrische wagen behoort nu tot de mogelijkheden.

Diesel of benzine

Zowel in aankoop als onderhoud is een dieselauto iets duurder dan een benzineversie, maar die meerprijs werd tot voor kort ruimschoots gecompenseerd door de lagere dieselprijs aan de pomp. De jongste jaren is het traditionele accijnsvoordeel van diesel sterk afgenomen en de verwachting is dat het op termijn zelfs helemaal zal verdwijnen.

Voorlopig blijven dieselwagens nog iets zuiniger en duurzamer dan benzinewagens, maar door de technologische vooruitgang van de benzinemotoren wordt het verschil ook daar alsmaar kleiner. Een dieselmotor rendeert dus vooral als je vaak lange afstanden op de autosnelweg rijdt (volgens VAB minstens 30.000 km per jaar).

Benzine of hybride

Rijd je niet zo vaak op de snelweg of leg je vooral korte trajecten af, dan koop je beter een benzine- of hybridewagen. Een hybrideauto heeft naast de gebruikelijke verbrandingsmotor ook een elektromotor. De hogere aankoopprijs van een hybride wordt gecompenseerd door een aanzienlijk lager brandstofverbruik.

Een 100% elektrische auto is vooral geschikt voor kortere afstanden omdat de accu regelmatig opgeladen moet worden. Die wagens zijn momenteel nog relatief duur in aankoop.

LPG of CNG

Besparen op je brandstofkosten kan eventueel ook door je benzinewagen uit te rusten met een extra gastank. Gas tanken is heel wat goedkoper en milieuvriendelijker dan benzine of diesel, maar de installatiekosten van een LPG- of CNG-tank zijn wel vrij hoog. Het aantal tankstations dat CNG aanbiedt, is in België voorlopig nog heel beperkt.

Bijkomende kosten

De kosten van een nieuwe auto stoppen niet bij de aankoopprijs. Houd ook altijd rekening met een aantal gebruikskosten: brandstof, onderhoud en banden uiteraard, maar denk ook aan belastingen en verzekeringen.

Belastingen

In ons land bestaan er twee vormen van verkeersbelasting

 1. De belasting op inverkeerstelling (BIV) of ‘inschrijvingstaks’, eenmalig te betalen bij de inschrijving van de auto
 2. De jaarlijkse verkeersbelasting of ‘wegentaks’

De jaarlijkse verkeersbelasting is gelijk voor heel België en wordt berekend op basis van de motorinhoud (fiscaal vermogen). De BIV daarentegen verschilt van gewest tot gewest.

Vlaanderen houdt voornamelijk rekening met diverse milieukenmerken van het voertuig, zoals de CO2-uitstoot, het brandstoftype en de euro-emissienorm. Bereken zelf je verkeersbelasting op het Portaal van de Vlaamse overheid.

In Wallonië en Brussel gebruikt men een andere berekeningswijze, gebaseerd op de motorinhoud (fiscaal vermogen), de leeftijd en de CO2-uitstoot van het voertuig. Meer info vind je op het Portail de la Wallonie.

Verzekeringen

Hopelijk overkomt het je niet, maar verkeersongevallen zijn jammer genoeg dagelijkse kost. Daarom is het belangrijk dat je goed verzekerd bent.

Welke verzekeringen zijn er en waar dienen ze voor?

 • De wettelijk verplichte verzekering Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid (BA) vergoedt de schade die je met de auto veroorzaakt aan anderen. Opgelet, met de wettelijke BA-verzekering ben je als bestuurder van de auto zelf niet beschermd.
 • Daarom is een Ongevallenverzekering zeker interessant. De ongevallenverzekering biedt jou en je gezin financiële bescherming bij een ongeval in je privéleven, zowel thuis als op vakantie, in het verkeer, bij het sporten of het klussen.
 • De verzekering Rechtsbijstand helpt bij het recupereren van je eigen schade bij een derde aansprakelijke en draagt de eventuele kosten van een gerechtelijke procedure. Deze polis dekt ook de kosten van je strafrechtelijke verweer, bijvoorbeeld wanneer je een verkeersovertreding betwist of voor de politierechter moet verschijnen.
 • De verzekering Omnium Alle Risico’s is vooral bedoeld voor nieuwe of jonge tweedehandswagens en vergoedt alle schade aan je eigen auto, ook als je schuld had aan een ongeval. Alleen de schade die staat opgesomd in een lijst van uitsluitingen, wordt niet vergoed. Er is altijd een vrijstelling (franchise) die je zelf moet betalen. Het bedrag daarvan kun je binnen bepaalde grenzen zelf bepalen. Hoe hoger de franchise, hoe lager je premie.
 • De verzekering Gedeeltelijke Omnium dekt schade die niet te wijten is aan een aanrijding, zoals brand, diefstal, glasschade of schade ten gevolge van weersomstandigheden.
 • De Bijstandsverzekering verleent bijstand wanneer je met de auto op reis gaat en onderweg problemen krijgt.
Is een omniumverzekering interessant voor jou? En, zo ja, dewelke?
Hier kom je te weten of je een volledige of gedeeltelijke omnium nodig hebt.
 
Twijfel je nog tussen verschillende verzekeraars?
Ontdek hier waarom je je auto zou verzekeren bij KBC.

5 tips bij de aankoop van een nieuwe auto

 1. Neem ruim de tijd om te vergelijken en ga testrijden. Laat je niet onder druk zetten om een snelle (ondoordachte) keuze te maken.
 2. Vergelijk op basis van de nettoprijs (na verrekening van kortingen en premies) en niet op basis van catalogus- en optieprijzen.
 3. Onderhandel over de prijs en/of extra opties. Laat meerdere offertes opstellen door verschillende dealers en speel ze tegen elkaar uit.
 4. Onderhandel pas over de financiering nadat je een akkoord hebt over de prijs en de opties. Als je meteen een goedkope financiering aangeboden krijgt, verlies je waarschijnlijk onderhandelingsmarge op de prijs en de opties.
 5. Een autolening*? Vraag altijd een vergelijkend voorstel autofinanciering aan je bank.

* Kredietvorm: Lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV.

Autoverzekering - rechtsbijstand

Juridisch advies en financiële bijstand bij conflicten.

Pechverhelping en bijstand

Met de KBC-VAB Bijstand geniet je 24/7 van VAB-pechverhelping en van bijstand bij een ongeval of ziekte op reis.

Regel alles voor je auto vanuit je zetel

Nieuwe autolening of autoverzekering? Simuleer en regel ze wanneer het jou past. Ontdek hier meer.

Benieuwd hoeveel je maandelijks kunt lenen?

We zetten je alvast op weg met richtlijnen en tips.