Een nieuwe woning kopen

Vind zonder stress je ideale nest

Een nieuwe woning kopen

Vind zonder stress je ideale nest

De kogel is door de kerk. Je wilt een nieuwe woning kopen. Een belangrijke en spannende stap in je leven. Maar hoe pak je de aankoop van een nieuwe woning het best aan? Met dit stappenplan vind je zonder al te veel stress je nieuwe nest.

Wat zijn je verwachtingen voor je nieuwe woning?

Elk project begint met een droom. En om zeker te zijn dat die droom aan al je verwachtingen voldoet, maak je het best een verlanglijstje. Wil je niet te ver van het werk of de school wonen? Heb je graag een park, supermarkt of kinderopvang in de buurt? Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken of trek je liever meteen in een instapklare woning in?

Hoe gedetailleerder je lijstje, hoe groter de kans dat je de juiste keuze maakt.

Bereken de haalbaarheid van je woonplan

Bepaal je budget en zoek een lening voor je nieuwe woning

Hoeveel startkapitaal je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de woning die je wilt kopen. Een gulden regel is zo’n 15% van de aankoopprijs. Je persoonlijke inbreng moet bijvoorbeeld de administratie- en notariskosten dekken. En idealiter ook al een deel van de aankoopprijs.

Hoe meer eigen kapitaal, hoe groter de kans dat je een lening vindt en hoe lager het bedrag van je maandelijkse afbetalingen. Het is verstandig om elke maand niet meer dan een derde van je inkomsten aan je lening te spenderen.

Wist je dat...

Je ook renteloos kunt lenen voor je koop- of renovatieproject? Ontdek hier hoe je je rente terugbetaald krijgt met het Vlaams renteloos krediet.

Wie zoekt, die vindt

Tips nieuwe woning kopen

De jacht is geopend! Om je droomwoning te vinden, speur je best zoveel mogelijk verschillende kanalen af. Immowebsites, vastgoedmakelaars, zoekertjes in lokale kranten, rondwandelen in de buurt waar je wilt wonen, een oproep via social media…

Het lijkt evident, maar koop nooit een woning zonder ze meermaals bezocht te hebben. Heb je zelf niet zoveel ervaring met huizenjacht? Neem dan gerust een vriend of familielid mee die er wat van kent. Of schakel een professional (architect, aannemer…) in. Hoe meer expertise, hoe kleiner het risico op teleurstelling achteraf.

Onderhandel over de prijs

Je nieuwe thuis gevonden? Dan is het tijd om te onderhandelen. Afdingen op de vraagprijs mag, maar houd je openingsbod wel realistisch, zodat de verkoper je ernstig neemt. Doorgaans kan er 10 tot 15% van de gevraagde prijs af, als je de onderhandelingen slim aanpakt.

Tip: zet de negatieve aspecten van de woning in de verf. Is er renovatie nodig? Is de keukenuitrusting wat verouderd? Het kan allemaal helpen om de prijs naar beneden te krijgen. Heb je beslist hoeveel je wilt betalen voor de woning? Breng dan een bod uit, liefst schriftelijk. En vergeet niet dat dat altijd bindend is.

Succes verzekerd!

Heeft de verkoper je bod aanvaard? Proficiat! Vergeet in alle opwinding ook niet te denken aan de nodige verzekeringen voor je nieuwe woonst. De belangrijkste is ongetwijfeld de woonverzekering brandverzekering voor de vrienden – die schade aan je woning en inboedel dekt. Ook een diefstalverzekering is aangeraden. En tot slot is een schuldsaldoverzekering een must om je partner of nabestaanden financieel te beschermen als er iets met jou zou gebeuren.

Ook hier geldt: vergelijk de tarieven van verschillende verzekeraars en check goed of je niet dubbel gedekt bent voor bepaalde risico's.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is inpakken… en genieten. Veel geluk in je nieuwe woning!

Bereken de haalbaarheid van je woonplan

Ben je van plan om een nieuwe woning te kopen? Bereken dan snel de haalbaarheid van je plan met onze handige tool.

Simuleer nu je woonplan