Maatschappelijk verantwoord pensioensparen*

7,6 miljard redenen** om voor maatschappelijk verantwoord pensioensparen te kiezen

Maatschappelijk verantwoord pensioensparen*

7,6 miljard redenen** om voor maatschappelijk verantwoord pensioensparen te kiezen

Jaarlijks fiscaal voordeel***

Afhankelijk van welk maximumbedrag je kiest.

Bouw mogelijk een aanvullend pensioen op

Een belegging die kan bijdragen aan een aanvullend pensioen.

Positieve impact op de wereld

Investeer in landen en bedrijven die voldoen aan strenge SRI-criteria.

Waarom maatschappelijk verantwoord pensioensparen?

De kans bestaat dat je wettelijke pensioen niet volstaat om je levensstijl te behouden wanneer je later met pensioen gaat. Door nu al aan pensioensparen te doen, bouw je mogelijk een aanvullend pensioen op dat goed van pas komt op je oude dag.

Bovendien kun je jaarlijks belastingvermindering krijgen op je stortingen, afhankelijk van welke formule je kiest.

Opgelet: maatschappelijk verantwoord pensioensparen is een belegging, waarbij er geen kapitaalgarantie is. Je loopt dus risico op verlies. Daartegenover staat dat je potentieel rendement ook hoger is.

7,6 miljard redenen om voor maatschappelijk verantwoord pensioensparen te kiezen

Als je doet aan duurzaam pensioensparen, krijg je fiscaal voordeel en een jaarlijkse belastingvermindering.

Doe je aan maatschappelijk verantwoord pensioensparen, dan investeert KBC Asset Management als beheerder enkel in effecten en geldmarktinstrumenten uitgegeven door landen en bedrijven die een positieve invloed hebben op onze maatschappij en het milieu.

Da’s goed voor jouw toekomst én voor die van je 7,6 miljard medemensen. Bovendien is KBC een echte pionier als het gaat om duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen, met al meer dan 25 jaar ervaring.

Wat kan ik verwachten van maatschappelijk verantwoord pensioensparen?

 1. Strenge selectie: alleen landen en bedrijven die voldoen aan strenge selectiecriteria voor milieu, sociaal beleid en goed bestuur komen in aanmerking.
 2. Onafhankelijke experts: zij geven advies en houden strikte controles.
 3. Duidelijke communicatie: we houden je op de hoogte van de onderzoeksresultaten van alle bedrijven.
 4. Marktconform rendement: uit verschillende studies blijkt dat duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingen in het verleden zowel qua rendement als qua risico aan de marktverwachtingen voldeden.

Een pensioenspaarfonds belegt in aandelen en obligaties en is dus onderhevig aan de schommelingen op de financiële markten. Daardoor maak je op lange termijn kans op een hoger rendement, maar er is toch een zeker risico aan verbonden: het bedrag van het rendement en de terugbetaling van je belegde kapitaal zijn immers onderhevig aan het marktrisico en bijgevolg niet zeker.

Hoe kan ik maatschappelijk verantwoord pensioensparen?

Stort wanneer je wilt

Automatisch het fiscale maximumbedrag storten.

Maandelijks of jaarlijks ... het maakt niet uit wanneer je stort. Nog makkelijker is een automatische opdracht: zo stort je regelmatig een vast bedrag.

Wil je elk jaar automatisch het fiscale maximumbedrag storten? Dat kunnen we voor je regelen.

Zo mis je geen storting en weet je zeker dat je maximaal van je belastingvoordeel kunt genieten.

Begin vroeg

Hoe vroeger je begint, hoe groter het potentieel eindbedrag is en hoe langer je natuurlijk ook jaarlijks belastingvoordeel krijgt.

Heel wat mensen beginnen al met pensioensparen als ze hun eerste job te pakken hebben. En dat kan ook jouw pensioen aardig aanvullen.

Tip: start met maatschappelijk verantwoord pensioensparen voor je 55e en blijf ook na je 60e verjaardag storten.

Na de eindbelasting worden de stortingen namelijk niet meer belast, terwijl ze je wel nog belastingvermindering opleveren.

Pricos SRI: een maatschappelijk verantwoorde invulling van pensioensparen

Maatschappelijk verantwoord

 • Pricos SRI is een gemeenschappelijk beleggingsfonds naar Belgisch recht, beheerd door KBC Asset Management NV en gepromoot door KBC.
  • SRI staat voor Socially Responsible Investing en is de Engelse benaming voor maatschappelijk verantwoord beleggen.

 • Met het oog op het maatschappelijk verantwoord karakter van dit fonds worden de emittenten beoordeeld aan de hand van een Best-in-Class methodologie. Hierbij belegt het fonds uitsluitend in bedrijven en landen die tot de beste van de klas behoren inzake maatschappelijk verantwoord handelen op verschillende SRI-criteria:
  • Voor aandelen en obligaties van bedrijven houden de criteria onder meer verband met milieu (vb. het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen), samenleving (vb. werkomstandigheden van de werknemers) en deugdelijk bestuur (vb. onafhankelijkheid en diversiteit van de raad van bestuur).
  • Voor obligaties van overheden, supranationale debiteuren en/of aan overheid gelinkte agentschappen houden de criteria onder meer verband met economische prestaties en stabiliteit (vb. kwaliteit van instellingen en overheid), socio-economische prestaties en gezondheid (vb. opleiding en tewerkstelling), gelijkheid en vrijheid van de bevolking, milieubeleid (vb. klimaatverandering) en internationale verhoudingen.

 • Het fonds belegt niet in:
  • Producenten van controversiële wapens, bedrijven die de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties ernstig schenden, overheidsobligaties van bepaalde controversiële landen.
  • Landbouwgewassen en vee, omdat we op geen enkele manier betrokken willen zijn bij speculatie op de voedselprijzen.
  • Tabak, gokactiviteiten, wapens, bont en speciaalleer, en adult entertainment.
  • Fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool, omdat de CO2-uitstoot te groot is.

 • Een gespecialiseerd onderzoeksteam van KBC Asset Management houdt hierop toezicht samen met de SRI Advisory Board. Dit is een groep van KBC Asset Management NV onafhankelijke experts, die uitsluitend belast zijn met het toezicht op de methodologie en de werkzaamheden van de gespecialiseerde onderzoekers van KBC Asset Management. De adviesraad waakt te allen tijde over de toegepaste de toegepaste SRI-methodologie.
 • De spreiding in een pensioenspaarfonds gebeurt binnen welbepaalde wettelijke grenzen. Zo mag maximaal 75% belegd zijn in obligaties, maximaal 75% in aandelen en mag ten hoogste 10% in cash aangehouden worden. Bovendien mag maximaal 20% in een andere munt dan de euro uitgedrukt zijn.

 • Pricos SRI belegt in een mix van aandelen en obligaties, waarbij het accent momenteel op aandelen ligt.

Risico's

 • Risico- en opbrengstindicator: 5 op een schaal van 1 (lager risico en potentieel lagere opbrengst) tot 7 (hoger risico en potentieel hogere opbrengst). De wettelijk voorgeschreven risico- en opbrengstindicator wordt bepaald op basis van de marktgevoeligheid van het fonds.

 • Een belegging in Pricos SRI heeft bovendien een gemiddeld inflatierisico: het obligatiegedeelte biedt geen bescherming tegen een stijging van de inflatie.

 • Productscore 4 op een schaal van 1 (defensiever) tot 7 (dynamischer).
  • Deze productscore werd ontwikkeld door KBC en houdt onder meer rekening met de beweeglijkheid in de markt, de vooropgestelde terugbetaling van kapitaal, de kredietwaardigheid, de spreiding, de blootstelling aan vreemde munten en de liquiditeit.
  • Een lager risico (lagere productscore) zal bij normale marktomstandigheden leiden tot een potentieel lagere opbrengst. Een hoger risico (hogere productscore) zal bij normale marktomstandigheden leiden tot een potentieel hogere opbrengst. Meer uitleg en achtergrond over de verschillende determinanten van de productscore vind je op www.kbc.be/productscore.
    
 • Pricos SRI heeft geen kapitaalbescherming en geen eindvervaldag.

Fiscaliteit en kosten

 • Start je met pensioensparen vóór je 55ste verjaardag? Dan ben je op je 60e verjaardag een eenmalige gunstige eindbelasting van 8% verschuldigd. Die belasting wordt berekend op het totaal van de stortingen, gekapitaliseerd tegen een forfaitaire rentevoet van 4,75%. Daarna heb je de keuze om je pensioensparen op te vragen of nog verder te storten tot in het jaar waarin je 64 wordt.

  Start je met pensioensparen op je 55e verjaardag of erna
  ? Dan betaal je na 10 jaar looptijd van het contract een eenmalige gunstige eindbelasting van 8%. Een vervroegde opname leidt tot een verhoogd tarief van 33%, meer informatie daarover vind je in het prospectus, D. Belastingstelsel.
 • Toetredingskosten: 2% op nieuwe stortingen.

 • Lopende kosten: 1,33%, waarvan 1% beheersvergoeding. Klanten die hun bestaande pensioensparen willen omzetten naar Pricos SRI kunnen dat gratis en zonder veel administratieve formaliteiten. Bovendien behouden ze het opgebouwde rendement en hun fiscaal voordeel.

 • Er zijn geen uittredingskosten of beursbelasting en je kunt gratis overstappen van je huidige pensioenspaarfonds naar Pricos SRI. Het bedrag tot ontmoediging van een uittreding die volgt binnen 1 maand na toetreding is maximaal 5%.

Meer info

 • Het prospectus, het document Essentiële Beleggersinformatie en het laatste periodieke verslag liggen gratis ter beschikking in het Nederlands en het Engels in elk KBC-kantoor, evenals op de website van KBCNeem deze documenten door voor je beslist om in Pricos SRI te beleggen.

 • Deze informatie is onderworpen aan het Belgische recht en aan de uitsluitende rechtsmacht van de Belgische rechtbanken. Bij klachten kun je je wenden tot klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94; tel. 0800 62 084 of ombudsman@ombudsfin.be. De financiële dienst wordt verleend door KBC Bank NV en CBC Banque SA. Alle nettoinventariswaardes (NIW) zijn terug te vinden op www.beama.be en/of in de kranten De Tijd/L'Echo.

 • Alle andere praktische informatie vind je op www.kbc.be/fondsenzoeker.

 • Een overzicht met alle financiële en economische termen vind je op www.kbc.be/lexicon.

Hoe start ik met maatschappelijk verantwoord pensioensparen?

Dat doe je makkelijk in KBC Mobile, via KBC Live of in je KBC-kantoor.

Als je met KBC Mobile start met pensioensparen, is dat automatisch met een maatschappelijk verantwoord fonds.

Doe je al aan pensioensparen en wil je je huidige pensioenspaarfonds omschakelen naar een maatschappelijk verantwoord pensioenspaarfonds? Dat kan helemaal gratis!

Opgelet: als belegger kun je slechts 1 pensioenspaarrekening openen in een belastbaar tijdperk. Je mag wel meerdere contracten tegelijkertijd hebben. Heb je in een voorgaand jaar al een contract afgesloten? Dan kun je nu opnieuw een contract afsluiten. Je hebt recht op een belastingvermindering voor slechts één van de twee (of meerdere) contracten.

Klant bij KBC?

Maatschappelijk verantwoord pensioensparen zonder advies****

Scan de QR-code met je smartphone en start met maatschappelijk verantwoord pensioensparen in enkele kliks.

Maatschappelijk verantwoord pensioensparen met advies

In KBC Mobile krijg je advies dat helemaal op jou en je budget afgestemd is. Je kunt er aangeven dat je wilt starten met maatschappelijk verantwoord pensioensparen. Ben je tevreden met ons voorstel? Dan ben je met enkele tikken vertrokken. 

Scan hieronder de QR-code en start met beleggen
.

Geen klant bij KBC?

Word klant! Open online je gratis zichtrekening en krijg toegang tot al onze apps.

Heb je KBC Mobile nog niet?

Klant bij KBC?

Maatschappelijk verantwoord pensioensparen zonder advies****

Start met maatschappelijk verantwoord pensioensparen in enkele kliks met KBC Mobile.

Start met duurzaam pensioensparen

Maatschappelijk verantwoord pensioensparen met advies

In KBC Mobile krijg je advies dat helemaal op jou en je budget afgestemd is. Je kunt er aangeven dat je wilt starten met maatschappelijk verantwoord pensioensparen.

Ben je tevreden met ons voorstel? Dan doe je in enkele tikken aan duurzaam pensioensparen.

Krijg advies in KBC Mobile

Geen klant bij KBC?

Word klant! Open online je gratis zichtrekening en krijg toegang tot al onze apps.

Heb je KBC Mobile nog niet?

Meer info

* Met de term ‘pensioensparen’ bedoelen we op deze pagina een belegging in een pensioenspaarfonds.

** Dat is goed voor jouw toekomst én voor die van je 7,6 miljard medemensen.

*** In 2021 kun je kiezen tussen 2 fiscale maximumbedragen voor pensioensparen: 990 euro of 1.270 euro. Je moet elk jaar je keuze bevestigen als je voor het grotere fiscale maximum kiest. Doe je al aan pensioensparen? Dan blijft je fiscale maximumbedrag standaard 990 euro en geniet je 30% belastingvermindering. Wil je een groter bedrag storten? Dan kun je expliciet kiezen voor 1.270 euro als fiscaal maximumbedrag en geniet je 25% belastingvermindering op het volledige gestorte bedrag. De fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst veranderen.

**** Deze belegging doe je op je eigen initiatief, zonder beleggingsadvies van KBC Bank. KBC Bank beoordeelt dus niet of dit voor jou een geschikte belegging is en kan niet volledig nagaan of je tot de doelmarkt van het beleggingsproduct behoort. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om beleggingsadvies van KBC Bank te krijgen, contacteer dan je KBC-kantoor of KBC Live.

 

 

Hoe pensioensparen vergelijken?

Pensioensparen vergelijken is meer dan rendementen vergelijken.

Pensioenspaarverzekering

Een reserve voor je pensioen opbouwen? Met een pensioenspaarverzekering geniet je van een vast rendement.

Pricos, pensioenspaarfonds bij KBC

Mik op langetermijngroei en leg een basis voor je aanvullend pensioen.

Belastingen op inkomsten uit spaargeld

Hoe worden interesten op de spaarrekening belast? Wanneer moet je roerende voorheffing betalen? Bekijk hier een voorbeeld.