Fiscaal sparen vergelijken

Met fiscaal sparen bedoelen we pensioensparen en langetermijnsparen. In beide gevallen kun je een mooie belastingvermindering krijgen op het bedrag dat je spaart.

Ook de 2 vormen van fiscaal sparen combineren is mogelijk. Als je genoeg ruimte hebt, kun je zo je fiscale voordeel verhogen. Of fiscaal voordeel mogelijk is en hoeveel het bedraagt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Lees verder onder de foto

fiscaal sparen vergelijken

Pensioensparen of langetermijnsparen: wat zijn de verschillen?

Zowel pensioensparen als langetermijnsparen zijn bedoeld om een extra potje op te bouwen voor later. Ook al denk je daar misschien nog lang niet aan, toch heb je je misschien wel eens afgevraagd wat nu de verschillen tussen die twee zijn. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

Pensioensparen

Als je met pensioensparen start op het moment dat je een inkomen verdient, kun je nog veel jaren sparen en een spaarpotje opbouwen tegen je pensioen.

Het bedrag dat jaarlijks in aanmerking komt voor fiscale vermindering, is een vooraf bepaald maximum. Het maximaal fiscaal aftrekbare bedrag wordt jaarlijks bepaald door de overheid.
Het is gebaseerd op het bedrag dat je hebt gespaard. Je kunt zelf jaarlijks kiezen tussen 2 vastgelegde maximale bedragen. Weet je graag meer over deze bedragen en het fiscale voordeel dat er mogelijk aan verbonden is? Bekijk onze info over pensioensparen in 2022.

Je fiscale vermindering kan tot 30% bedragen. Je kunt kiezen tussen een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering. Om een fiscale vermindering te krijgen, moet je wel belastingen betalen.

Als je fiscaal voordeel hebt genoten, betaal je een eindbelasting. Meestal is dat op 60 jaar. De eindbelasting bedraagt 8%.

Het rendement van pensioensparen varieert, naargelang de gekozen formule. Pensioensparen kan, naargelang het gekozen product, een groter of kleiner risico inhouden.

Langetermijnsparen

Met langetermijnsparen zul je mogelijk ook jarenlang kunnen genieten van een belastingvermindering.

Bij langetermijnsparen is het bedrag dat in aanmerking komt voor fiscale vermindering afhankelijk van je inkomsten en van de ruimte die er is maar altijd met een maximum van 2.350 euro per jaar. De overheid bepaalt dit maximum.

Langetermijnsparen kun je in bepaalde gevallen combineren met je woonkrediet. Of dat mogelijk is en hoe, hangt af van de startdatum van je woonkrediet en je fiscale woonplaats op 1 januari.

Langetermijnsparen doe je met een spaarverzekering of met een beleggingsverzekering.

Je fiscale vermindering kan tot 30%bedragen afhankelijk van je persoonlijke situatie.De fiscale behandeling hangt af van je individuele omstandigheden en van de wetgeving. Beide kunnen in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.

Als je fiscaal voordeel hebt genoten, betaal je een eindbelasting. Meestal wordt die geheven op 60 jaar. Ze bedraagt 10%.

Het rendement van langetermijnsparen varieert, naargelang de gekozen formule. Langetermijnsparen kan, naargelang het gekozen product, een groter of kleiner risico inhouden.

Pensioensparen en langetermijnsparen combineren

Je kunt beide vormen van fiscaal sparen onderling combineren.

Zowel pensioensparen als langetermijnsparen mag je in persoonlijke naam afsluiten. Gehuwde stellen die elk aan pensioensparen én aan langetermijnsparen doen, kunnen zo een mooie fiscale vermindering krijgen. Natuurlijk ook weer afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Lees meer over pensioensparen
Lees meer over langetermijnsparen