Je pensioenspaargeld vervroegd opvragen?

Hou hiermee rekening en vermijd kosten

Je pensioenspaargeld vervroegd opvragen?

Hou hiermee rekening en vermijd kosten

Pensioensparen is populair in België. En met reden: het wettelijk pensioen voldoet vaak niet om je levensstandaard te behouden na je loopbaan. Bovendien stimuleert de overheid dit sparen via een mooie belastingvermindering. Die kan in 2017 oplopen tot 282 euro! Maar de fiscus blijft de fiscus en ook dit interessante belastingvoordeel is gebonden aan voorwaarden. En die kunnen kostelijk zijn als je je pensioenspaargeld vervroegd opvraagt.

Vervroegd pensioensparen opvragen – wat kost dat?

pensioensparen, pensioensparen vervroegd opvragen, pensioenspaarpot, kosten vervroegd pensioensparen, gevolgen vervroegd pensioensparen, pensioen sneller opnemen

Ga je sneller dan verwacht met pensioen? Wil je investeren in een vakantiehuisje? Wat ook de reden is, je pensioenspaarpot vervroegd opnemen kost een flinke duit.

In het gewone scenario belast de fiscus je pensioenspaarpot tegen 8% op je 60e verjaardag. Met het gewone scenario bedoelen we pensioenspaarcontracten die voor de leeftijd van 55 jaar werden afgesloten, niet voor de 60e verjaardag werden opgevraagd en waarvan het jaarlijks gespaarde bedrag niet werd verhoogd sinds de leeftijd van 55 jaar.

Vraag je toch vóór je zestigste het gespaarde bedrag op, dan kan de belasting die je moet betalen oplopen tot maar liefst 50%! Een scenario dat je dus liever vermijdt.

Is er een alternatief? Ja, een persoonlijke lening

Heb je in de nabije toekomst geld nodig? Dan kan een persoonlijke lening soelaas bieden. Je kunt een bedrag lenen van 500 euro tot 50.000 euro euro en dat tegen een scherpe prijs. Afhankelijk van je situatie kun je heel wat goedkoper uitkomen. Maak een afspraak met onze experts en vermijd dat een deel van je pensioenspaarpot in rook opgaat. Wij bespreken graag je persoonlijke situatie en mogelijkheden.

Tip: op onze website of in KBC Touch kun je gemakkelijk je lening simuleren. Zo weet je meteen alle details voor jouw situatie.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Pensioenspaarfonds

Pensioenspaarfonds

Een pensioenspaarfonds belegt in aandelen en obligaties. Je maakt op lange termijn kans op een hoger rendement, maar er is een zeker risico.
Spaarrekening voor je baby

Spaarrekening voor je baby

Kindje op komst? Open tijdens je zwangerschap een spaarrekening voor je ongeboren kindje.
Wat brengt pensioensparen op?

Wat brengt pensioensparen op?

Kies je voor een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering?
Een pensioenspaarrekening openen met je app

Een pensioenspaarrekening openen met je app

Starten met pensioensparen was nog nooit zo gemakkelijk. Open KBC Mobile en 5 eenvoudige stappen later ben je klaar!