Een appartement of huis huren?

Ga goed van start met onze huurwaarborg en brandverzekering

Een appartement of huis huren?

Ga goed van start met onze huurwaarborg en brandverzekering

Ook als je geen KBC-klant bent

Je hoeft geen klant te zijn om deze rekening te openen.

In KBC Touch, KBC Mobile of op de website

Met je tablet, telefoon of computer.

Onmiddellijk beschikbaar

Je kunt je rekening meteen gebruiken.

Waarom kiezen voor een huurwaarborgrekening?

Als je van plan bent een huis of appartement te huren, dan is de KBC-Huurwaarborgspaarrekening een goed idee. De verhuurder zal je immers vragen om een huurwaarborg te betalen. Door die waarborg op een geblokkeerde spaarrekening te zetten, kan niemand er tijdens de duur van het huurcontract aan, noch de huurder, noch de verhuurder.  

Ook voor de huur van een studentenkot, een serviceflat, een kamer in een rusthuis of een autostaanplaats, kun je een KBC-Huurwaarborgspaarrekening openen. Voor andere soorten huur (bv. handelshuur) kun je geen beroep doen op de KBC-Huurwaarborgspaarrekening, maar open je een gewone spaarrekening als derdenpand in je kantoor.

De KBC-Huurwaarborgspaarrekening is een gereglementeerde spaarrekening van KBC Bank NV België. Het Belgisch recht is van toepassing.

Hoe regel je als verhuurder de huurwaarborg voor je huurder(s)?

Je wilt je appartement of huis verhuren? Zet je huurder snel op weg om zijn huurwaarborg in orde te brengen. Helemaal digitaal, makkelijk toch?

> Ga nu van start!

Kenmerken van de KBC-Huurwaarborgspaarrekening

 • Rentevergoeding
  0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. Dit zijn bruto-tarieven uitgedrukt op jaarbasis, ze kunnen op elk moment worden aangepast. De actuele percentages vind je altijd hier en in je KBC-bankkantoor. Als de rente wijzigt, informeren we de rekeninghouder via de post of digitale kanalen.
 • Fiscaal voordelig
  Voor natuurlijke personen is de eerste schijf van 980 euro rente per jaar (inkomsten 2022) vrijgesteld van roerende voorheffing, die momenteel 15% bedraagt.
 • Gratis spaarrekening
  Geen kosten om je spaarrekening te openen en te beheren.
 • Product van onbepaalde duur
  De KBC-Huurwaarborgspaarrekening is een product van onbepaalde duur. De huurwaarborgovereenkomst, die is verbonden aan deze rekening, loopt tot de huurwaarborgspaarrekening wordt afgesloten.
 • Risico
  Het geheel van de deposito’s die je bij KBC Bank aanhoudt wordt ten belope van maximaal 100.000 euro per persoon, onder bepaalde voorwaarden gewaarborgd. In geval van insolventie van KBC (vb. faillissement) loop je het risico het bedrag van jouw deposito’s boven 100.000 euro te verliezen of kan dat bedrag verminderd of omgezet worden in aandelen. Je kunt de brochure “Bescherming deposito’s en financiële instrumenten in België” kosteloos bij je KBC-bankkantoor verkrijgen of raadplegen op www.kbc.be/depositobescherming.

Huurwaarborg onmiddellijk beschikbaar

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=TLddNBn_sOg

Je hoeft geen KBC-klant te zijn om deze rekening te openen, maar wel in het bezit zijn van een Belgische identiteitskaart. Je kunt ze gewoon openen op onze website, en ze is onmiddellijk actief. En als je wilt, sturen we een bevestigingsmail naar de verhuurder.

Ben je klant? Dan kun je in 3 stappen je rekening openen in KBC Touch of KBC Mobile. Handig als je huisbaas je de sleutels pas wil overhandigen nadat de huurwaarborg geregeld is.

Huurwaarborg lenen

Heb je het moeilijk om je huurwaarborg voor te schieten? Dan kun je een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het woningfonds van het gewest waar je huurwoning ligt.

 • Vlaams Gewest: in Vlaanderen kun je een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds. Open in dit geval je huurwaarborgrekening niet online. Bij je aanvraag van een huurwaarborglening moet je namelijk een bewijs toevoegen dat je een huurwaarborgrekening op jouw naam hebt geopend bij een financiële instelling. En dat bewijs kun je alleen in je KBC-kantoor krijgen.
 • Waals en Brussels Gewest: ook het Waalse (uitgezonderd de Duitstalige Gemeenschap) en het Brusselse Gewest bieden een huurwaarborglening aan.

KBC Bank is geen betrokken partij bij de overeenkomst huurwaarborglening tussen de huurder(s) en een woningfonds.

Vrijgave huurwaarborg

De KBC-Huurwaarborgspaarrekening open je bij de start van het huurcontract. Het bedrag komt terug vrij bij de beëindiging van het contract

 • Door een schriftelijk akkoord tussen de huurders en de verhuurders over de vrijgave van de huurwaarborg
 • Of door een vonnis van de vrederechter waarin de vrijgave van de huurwaarborg wordt bevolen

Om de vrijgave van je huurwaarborg aan te vragen, hoef je niet meer naar een KBC-kantoor. Je doet dit eenvoudig in onze app. Maak een foto of scan van het ingevulde en ondertekende vrijgavedocument, het huurcontract, de identiteitskaart van de verhuurder(s) en stuur dit door in KBC Mobile of KBC Touch. Als alles in orde is, betalen we de huurwaarborg samen met de interesten terug volgens de overeengekomen verdeling.

Meer info

Lees deze documenten voordat je een spaarrekening opent.

Bij klachten kun je contact opnemen met klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94,  en/of met ombudsman@ombudsfin.be.

Denk ook aan je brandverzekering als huurder

Goed om te weten, een brandverzekering is verplicht in Vlaanderen en Wallonië voor huurders als het gaat om de huur van een woning als hoofdverblijfplaats. Klik hier voor meer info over de brandverzekering.