Een kamer verhuren aan toeristen: hoe werkt dat?

Een kamer verhuren aan toeristen: hoe werkt dat?

Wil je een centje bijverdienen en ben je sociaal aangelegd? Dan is een kamer verhuren aan toeristen beslist een goed idee. Je ontmoet mensen uit alle hoeken van de wereld en dat levert je nog een zakcentje op ook. Zeker als je in een groot huis woont en je kinderen het huis al uit zijn, is kamerverhuur een makkelijke bron van extra inkomsten. Je registreren op een online verhuurplatform (Airbnb is wellicht het bekendste) is een fluitje van een cent.

Hoe kun je online (een deel van) je huis of appartement verhuren?

Een kamer verhuren aan toeristen is dankzij Airbnb heel makkelijk. Deze online marktplaats brengt verhuurders en huurders van kamers en vakantiehuizen met elkaar in contact. Zowel de gastheren en -vrouwen als de gasten kunnen elkaar ook beoordelen via het platform. Handig, want als verhuurder wil je natuurlijk graag weten of de persoon die jouw kamer binnenkort wil huren, bekendstaat als een correct en net iemand.

Het enige wat je moet doen om te starten, is jezelf registreren. Vervolgens geef je in wat voor type kamer je verhuurt (een privékamer, een gedeelde kamer, een studio, een appartement, …). Die gegevens vul je aan met andere nuttige informatie, zoals de ligging, een beschrijving van de ruimte (inclusief de voorzieningen, zoals een badkamer, balkon, garage of wifi), hoeveel personen er terechtkunnen en ook enkele sprekende foto’s. En uiteraard bepaal je ook je huurprijs. Let wel: Airbnb houdt 3 procent af van de totale boekingskost.

Tips voor een correcte gang van zaken

Geroutineerde kamerverhuurders leerden al doende met welke aandachtspunten ze het beste rekening houden. We lijsten er enkele voor je op, zodat jij alvast niet voor deze verrassingen komt te staan.

  • Vermeld of huisdieren al dan niet toegelaten zijn. 
  • Vermeld ook dat roken niet toegelaten is en hang briefjes of stickers op om de huurder daaraan te herinneren.
  • Maak een lijst van alarmnummers, zoals dat van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, en voeg daar ook het nummer aan toe waarop de huurder jou kan bereiken.
  • Bezorg je gasten de huisregels van het gebouw (in het geval van een appartement of studio) en verwittig ze dat ze geen geluidsoverlast mogen veroorzaken.
  • Voorzie een EHBO-set.
  • Zorg dat je kamer of woning aan alle voorwaarden voldoet inzake brandpreventie en -veiligheid.

Het spreekt voor zich dat een kamer verhuren aan toeristen een sociale aangelegenheid is. Als je er niet van houdt om vaak vreemden over de vloer te krijgen of sterk gehecht bent aan je privacy, denk je er misschien maar beter nog eens goed over na. Overleg met je gezinsleden/huisgenoten is uiteraard ook een must.

Verhuren via Airbnb: wat met de verzekering?

Kamer verhuren Airbnb

Wat als je huurder met een zware koffer je trap beschadigt? Of rookschade veroorzaakt in de keuken doordat hij de oven vergat uit te zetten?  Airbnb voorziet zelf een basisdekking voor schade tot 800.000 euro. 

Daarnaast doe je er als eigenaar-bewoner/verhuurder goed aan om je via een brandverzekering te beschermen tegen schade aan je gebouw door bijvoorbeeld storm, waterschade of brand.  

Tip
Wist je dat het ook belangrijk is om een uitbatingsverzekering te overwegen als je (een deel van) je woning of appartement via Airbnb verhuurt en daarbij bijkomende diensten aanbiedt? Zo’n bijkomende dienst kan bijvoorbeeld zijn: een ontbijt serveren aan je gasten. Met een uitbatingsverzekering kun je je indekken tegen schade die je logees oplopen door of tijdens die extra service.

Een woning kopen of huren?

Welke optie is het meest geschikt? Maak de juiste keuze dankzij dit overzicht.
Een woning kopen of huren?

Glasbreuk: een voetbal door het raam. Wat nu?

Enthousiaste voetballertjes trapten hun bal door je raam. Ben je verzekerd voor glasbreuk?
Glasbreuk: een voetbal door het raam. Wat nu?

Je hypothecaire lening digitaal tekenen

Je hypothecaire leinng digitaal tekenen is een fluitje van een cent. KBC zet het voorstel klaar, jij tekent je woonlening op je tablet of computer.
Je hypothecaire lening digitaal tekenen

Ontdek onze Checklist Huren

Een woning huren en verhuizen wordt kinderspel met de handige Checklist Huren
Ontdek onze Checklist Huren