Veelgestelde vragen over KBC DriveSafe (FAQ)

Veelgestelde vragen over KBC DriveSafe (FAQ)

KBC DriveSafe wordt niet meer aangeboden sinds 1 maart 2019.
Deze pagina is enkel bestemd voor klanten die KBC DriveSafe bezitten

Heb je een vraag over de app KBC DriveSafe? Hieronder vind je een reeks vragen. Klik je op de vraag van je keuze, dan word je naar het antwoord geleid.

Strategisch

Waarom biedt KBC deze app aan?
Voor wie is deze app bedoeld?

Algemeen

Ik ben mijn gebruikersnaam vergeten. Wat moet ik doen?
Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?
Wat is telematica?
Zijn er voorwaarden verbonden aan het gebruik van KBC DriveSafe?
Verbruikt de app veel batterij?
Verbruikt de app veel data?
Op welk type toestel kan de app geïnstalleerd worden?
Waar moet ik op letten als ik me registreer?
Waar moet ik op letten als ik ga rijden?
Hoe kan ik een coach toevoegen?

Gegevens

Welke data worden er precies verzameld?
Wat doen we met de data die we verzamelen?
Waar worden de data bewaard?
Hoelang worden de data bewaard?
Is het de bedoeling dat hier ooit een voordeligere verzekeringspremie of andere voordelen aan gekoppeld worden?
Als de app op de achtergrond draait, wat wordt er dan verzameld?
Welke informatie ziet mijn coach?
Hoe worden mijn gegevens beschermd?
Hoe krijg ik toegang tot mijn gegevens? / Hoe kan ik mijn gegevens laten verwijderen? / Hoe kan ik aangeven dat mijn gegevens niet gebruikt mogen worden voor statistische analyses?
Wat gebeurt er bij een schadegeval?
Waar kan ik terecht met vragen over KBC DriveSafe?
Waar kan ik terecht met suggesties over KBC DriveSafe?

Werking van de app

Wat meet de app exact en wat niet? / Geeft de app ook rijtips?
Hoe wordt de snelheidsscore berekend?
Hoe wordt de ecoscore berekend?
Hoe wordt de aandachtscore berekend?
Hoe wordt de totaalscore berekend?
Waar kan ik mijn scores raadplegen?
Hoe kan ik als coach aan de slag?
Hoe maak ik een deal?
Hoe werkt autostart precies?
Hoe kan ik mijn rijstijl verbeteren?
Kan ik aan- en uitzetten dat mijn ouders mijn resultaten zien?
Kan ik ervoor zorgen dat ik alle resultaten van mijn kind zie (als het de app geactiveerd heeft)?

Prijs

Krijg je de app bij een autoverzekering?
Word ik als klant extra gestraft/beloond voor goed of slecht rijgedrag?

Technologie

Wat gebeurt er als ik van smartphone verander?
Sommige van mijn ritten worden niet geregistreerd. Hoe komt dat?
Wat gebeurt er als ik rijd in het buitenland?

Waarom biedt KBC deze app aan?

KBC DriveSafe vervolledigt het aanbod van KBC voor jonge bestuurders: we ondersteunen jongeren en hun ouders van bij het theoretisch rijexamen totdat ze veilig de weg op kunnen.

KBC Verzekeringen draagt preventie hoog in het vaandel en neemt met deze app ook een stukje van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op.

Voor wie is deze app bedoeld?

KBC DriveSafe richt zich op jonge bestuurders die net hun rijbewijs hebben behaald. Onze statistieken wijzen er immers op dat onervaren bestuurders de grootste kans hebben op een ongeval. Via KBC DriveSafe willen we jongeren daarvan bewust maken en feedback geven om hun rijgedrag te verbeteren. De jongeren kunnen ook algemene informatie over hun rijgedrag delen met een coach, bijvoorbeeld hun ouders. Op die manier willen we een dialoog over veilig rijgedrag mogelijk maken tussen ouders en kinderen en een deel van de bezorgdheid van ouders hierrond wegnemen.

Algemeen

Ik ben mijn gebruikersnaam vergeten. Wat moet ik doen?

Ben je uitgelogd en weet je je gebruikersnaam niet meer? Als je een coach hebt, vind je je gebruikersnaam terug in de instellingen van de site van de coach. Heb je geen coach, registreer je dan opnieuw met een nieuwe gebruikersnaam. 

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Zolang je bent ingelogd is er geen probleem. Als je uitgelogd bent, ga dan naar het loginscherm van de app en duw op ‘Hulp nodig?’. Op basis van je gebruikersnaam en je beveiligingsvraag kan je een nieuw wachtwoord instellen.

Wat is telematica?

Telematica is een nieuwe discipline die telecommunicatie en informatica combineert en zo tal van nieuwe mogelijkheden biedt. Bij KBC DriveSafe gebruiken we telematica in een app op je smartphone. Die app maakt een inschatting van je rijgedrag op basis van bijvoorbeeld je locatie. Bij rijgedrag denken we aan je snelheid, je ecologische rijgedrag en het gebruik van je smartphone.

Zijn er voorwaarden om DriveSafe te gebruiken?

Er zijn geen voorwaarden om KBC DriveSafe te gebruiken. Iedereen kan KBC DriveSafe downloaden in de Google Play store of de iTunes store.

Verbruikt de app veel batterij?

Het verbruik van je batterij wordt vooral bepaald door je gps. Als je gps weinig batterij verbruikt, zal KBC DriveSafe ook weinig batterij verbruiken. Als je toch een hoog batterijverbruik hebt, zet ‘automatisch starten’ dan uit (via Instellingen).

Verbruikt de app veel data?

De app verbruikt niet veel data. Je hebt alleen dataverbinding nodig na de rit, wanneer de rit wordt opgeladen in je smartphone. Wil je dat de data alleen via wifi opgeladen worden? Pas dat dan aan in de instellingen van je app.  

Op welk type toestel kan de app geïnstalleerd worden?

De app is beschikbaar voor:

 • Android-smartphones: versie 4.2 tot en met versie 7
 • Iphone: versie 9 en 11 

Waar moet ik op letten als ik me registreer?

Als je je na registratie aanmeldt in de app, krijg je een bericht met pincode en link naar de site voor de coach (bijvoorbeeld je ouders). Je kunt deze info delen met je coach, zodat hij of zij zich kan registreren op de site voor de coach. Op die manier kies je zelf met wie je informatie deelt.

Tijdens het rijden moet de instelling ‘Locatie’ van de smartphone aanstaan. Hoe zet ik die aan?

 • Android: Instellingen > Locatie: zet op ‘aan’ en kies bij ‘modus’ voor ‘grote nauwkeurigheid’.
 • iOS: Instellingen > DriveSafe: kies bij locatie voor ‘Altijd’.

Zorg er ook altijd voor dat je smartphone zichtbaar ligt in je wagen. Op die manier wordt het gps-signaal zo goed mogelijk gecapteerd. Tijdens het rijden is er geen dataverbinding nodig.

Voor iOS-gebruikers: maak je gebruik van autostart? Zorg dan dat KBC DriveSafe draait op de achtergrond. Dus als je 2 keer op de homebutton klikt, moet KBC DriveSafe tussen de geopende app’s staan.

Waar moet ik op letten als ik ga rijden?

Tijdens het rijden moet de instelling “Locatie” van de smartphone aanstaan. Hoe zet ik die aan?

 • Android: Instellingen > Locatie: zet op ‘aan’ en kies bij ‘modus’ voor ‘grote nauwkeurigheid’
 • iOS: Instellingen > DriveSafe: kies bij locatie voor ‘Altijd’.

Zorg er ook altijd voor dat je smartphone zichtbaar ligt in je wagen. Op die manier wordt het gps-signaal zo goed mogelijk gecapteerd. Zorg dat de batterij van je smartphone voldoende geladen is. Als het batterijniveau onder de 15% zit, wordt een rit normaal niet opgeslagen. Tijdens het rijden is er geen dataverbinding nodig.

Voor iOS-gebruikers: maak je gebruik van autostart? Zorg dan dat KBC DriveSafe draait op de achtergrond. Dus als je 2 keer op de homebutton klikt, moet KBC DriveSafe tussen de geopende app’s staan.

Hoe kan ik een coach toevoegen?

Als je je na registratie aanmeldt in de app, krijg je een bericht met een pincode en een link naar de site voor de coach (ouder). Je kunt deze info delen met je coach, zodat die zich dan kan registreren op drivesafe.kbc.be.

Gegevens

Welke data worden er precies verzameld?

We vragen je leeftijd, geslacht, gebruikersnaam en wachtwoord. Om feedback te kunnen geven over je rijgedrag meten we de afgelegde afstand, het tijdstip, het aantal keren bruusk remmen of optrekken, je locatie, je snelheid, het aantal binnenkomende en uitgaande telefoongesprekken en (alleen voor Android) het aantal verstuurde en ontvangen sms’en per rit. Voor toestellen met het besturingssysteem iOS worden enkel het aantal binnenkomende en uitgaande telefoongesprekken gemeten en niet de verstuurde en ontvangen sms’en per rit.

Die gegevens worden anoniem verwerkt. KBC weet niet wie KBC DriveSafe gebruikt.

Wat doen we met de data die we verzamelen?

Je gegevens worden anoniem verwerkt. KBC weet niet wie DriveSafe gebruikt. KBC gebruikt de gegevens om je feedback te geven over je rijgedrag. Verder worden deze gegevens alleen gebruikt voor niet-gepersonaliseerde statistische analyses. Daarmee proberen we in te schatten welke factoren veilig rijgedrag bepalen en hoe we daarover beter advies op maat kunnen geven. KBC zal deze gegevens nooit delen met externe partijen. 

Waar worden de data bewaard?

De data worden bewaard in een beveiligde cloud (Amazon Frankfurt) gedurende een jaar. We slaan de data ook binnen KBC op gedurende vijf jaar voor statistieken en globale analyses.

Hoelang worden de data bewaard?

In de beveiligde cloud Amazon Frankfurt worden de gegevens een jaar bewaard. Binnen KBC bewaren we de gegevens vijf jaar. 

Is het de bedoeling dat hier ooit een verzekeringspremie of andere voordelen aan gekoppeld worden?

KBC zal de data van DriveSafe nooit koppelen aan je verzekeringspolis. Je gegevens worden anoniem verwerkt. KBC weet niet wie DriveSafe gebruikt.

Als de app op de achtergrond draait, wat wordt er dan verzameld?

Je rit kan op twee manieren starten en stoppen: manueel of automatisch. In je instellingen kun je aanduiden of je een automatische start-stop van je ritten wenst. In dat geval draait de app op de achtergrond. Wanneer de app bepaalde snelheden waarneemt, worden er gegevens geregistreerd. Achteraf kun je dan aangeven of het al dan niet om een echte rit ging.

Bij sommige low-end telefoons is het mogelijk dat de automatische start minder goed werkt. Dit kan je verhelpen door je telefoon te ‘unlocken’ (openen) vooraleer je de rit start. Een andere mogelijkheid is dat je zelf op de start-knop duwt. 

Welke informatie ziet mijn coach?

Je coach ziet alleen algemene informatie over je rijgedrag. Zo ziet je coach bijvoorbeeld niet waar je zoal rijdt. Wel krijgt hij of zij informatie over je rijscores en de duur van je rit. 

Hoe worden mijn gegevens beschermd?

De afscherming voldoet aan de hoge standaarden die we ons als bank-verzekeraar opleggen. De gegevens in deze app zijn daar geen uitzondering op. 

Hoe krijg ik toegang tot mijn gegevens? / Hoe kan ik mijn gegevens laten verwijderen? / Hoe kan ik aangeven dat mijn gegevens niet gebruikt mogen worden voor statistische analyses?

Je recht op toegang, verbetering of verwijdering van gegevens kun je uitoefenen door een e-mail te sturen naar de KBC-Helpdesk. Ook als je liever niet wilt dat we in de toekomst de gegevens gebruiken voor statistieken en globale analyses, kun je een e-mail sturen naar de helpdesk.

Wat gebeurt er bij een schadegeval?

Je kunt de data van KBC DriveSafe niet gebruiken als bewijsmateriaal bij een schadegeval. Omgekeerd kunnen de data van DriveSafe ook niet gebruikt worden als bewijsmateriaal tegen jou.

Waar kan ik terecht met vragen over KBC DriveSafe?

Heb je vragen over DriveSafe en wil je zo snel mogelijk een antwoord? Kijk eens tussen de Frequently Asked Questions (FAQ) of jouw vraag hiertussen zit.

Vind je hier geen antwoord? Niet getreurd! Contacteer dan KBC-Helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag. 

Waar kan ik terecht met suggesties over KBC DriveSafe?

Suggesties over onze app zijn meer dan welkom! Stuur een mailtje naar de KBC-Helpdesk en we gaan er bij KBC mee aan de slag. Bedankt!!

Werking van de app

Wat meet de app exact en wat niet? / Geeft de app ook rijtips?

De app meet je snelheid, je ecologische rijgedrag en het gebruik van je smartphone tijdens het rijden. Op basis daarvan wordt een totale score berekend. Over elke score geven we feedback en interessante tips. 

Hoe wordt de snelheidsscore berekend?

We vergelijken je snelheid met de toegelaten snelheid. Op basis daarvan bepalen we je snelheidsscore per rit. 

Hoe wordt de ecoscore berekend?

We meten de G-krachten op je smartphone. Als je hard afremt of optrekt, registreren we dat en heeft dat impact op je ecoscore.

Hoe wordt de aandachtscore berekend?

We meten het gsm-gebruik. Bij Android is dat het bellen en sms's. Bij iOS-gebruikers meten we het bellen. Op basis daarvan berekenen we je aandachtscore.

Hoe wordt de totaalscore berekend?

De totaalscore wordt berekend op basis van je snelheidsscore, ecoscore en aandachtscore. 

Waar kan ik mijn scores raadplegen?

Als bestuurder kun je je resultaten raadplegen in de app: zowel onder ‘laatste ritten’ als onder ‘alle ritten’ en 'historiek'. Je vindt er specifieke informatie over je ritten, maar ook feedback om je rijgedrag te verbeteren.

Als coach kun je de resultaten online raadplegen. Ga daarvoor naar drivesafe.kbc.be. Onder ‘dashboard’ vind je de rijresultaten. Een coach ziet enkel algemene info over het rijgedrag. Zo zie je bijvoorbeeld niet waar de bestuurder zoal rijdt. Wel krijg je als coach informatie over de rijscores en de duur van de rit. 

Hoe kan ik als coach aan de slag?

Als de jonge bestuurder zich na registratie aanmeldt in de app, krijgt hij een bericht met een pincode en een link naar de site voor de coach (ouder). De bestuurder kan deze info delen met de coach, zodat de die zich vervolgens kan registreren op drivesafe.kbc.be.

Als coach kun je de resultaten online raadplegen. Ga daarvoor naar drivesafe.kbc.be. Onder ‘dashboard’ en 'historiek' vind je de rijresultaten. Een coach ziet alleen algemene info over het rijgedrag. Zo zie je bijvoorbeeld niet waar de bestuurder zoal rijdt. Wel krijg je als coach informatie over de rijscores en de duur van de rit.

Een deal kan alleen worden gemaakt door de coach.

 1. Kies eerst welke categorieën voor jou belangrijk zijn. Kies daarna het aantal te behalen credits en de beloning die eraan vasthangt.
 2. Criteria: kies wat jij belangrijk vindt, snelheid, eco of aandacht op de weg. Kies je voor snelheid? Dan kan de bestuurder credits verdienen door niet over de snelheidslimieten te gaan. Vind je ecologisch rijden (eco) belangrijk? In dat geval kan de bestuurder credits verdienen door bijvoorbeeld niet hard op te trekken of af te remmen.Ten slotte kun je ook de aandacht op de weg laten meetellen. Simpel: als de bestuurder geen gebruik maakt van zijn gsm tijdens de rit, verdient hij of zij credits. Je kunt deze criteria natuurlijk ook combineren.
 3. Einddoel: vul hier in hoeveel credits de bestuurder moet behalen in jullie deal. Wanneer verdient de bestuurder credits? Eén perfect afgelegde kilometer volgens jouw gekozen criteria wordt omgezet in één credit.
 4. Beloning: wil je de bestuurder belonen als hij het doel behaalt? Vul dan hier de beloning in!

Hoe maak ik een deal?

Alleen de coach kan een deal maken.

 1. Kies eerst welke criteria voor jou belangrijk zijn. Kies daarna het aantal te behalen credits en de beloning die daaraan vasthangt. 
 2. Criteria: Kies wat jij belangrijk vindt: snelheid, eco of aandacht op de weg. Kies je voor snelheid? Dan kan de bestuurder credits verdienen door niet over de snelheidslimieten te gaan. Vind je ecologisch rijden (eco) belangrijk? In dat geval kan de bestuurder credits verdienen door bijvoorbeeld niet hard op te trekken of af te remmen.Ten slotte kun je ook de aandacht op de weg laten meetellen. Simpel: als de bestuurder zijn gsm niet gebruikt tijdens de rit, verdient hij of zij credits. Je kunt deze criteria natuurlijk ook combineren.
 3. Einddoel: Vul hier in hoeveel credits de bestuurder moet behalen in jullie deal. Wanneer verdient de bestuurder credits? Eén perfect afgelegde kilometer volgens jouw gekozen criteria, wordt omgezet in één credit.
 4. Beloning: Wil je de bestuurder belonen als hij het doel behaalt? Vul dan hier de beloning in!

Hoe werkt autostart precies?

Je rit kan op twee manieren starten: manueel of automatisch. In je instellingen kun je aanduiden of je een automatische start van je ritten wenst.

Gebruik je autostart? In dat geval draait de app op de achtergrond. Wanneer de app bepaalde snelheden waarneemt, worden er gegevens geregistreerd. Na de rit kun je aangeven of het al dan niet om een echte rit gaat. Let op: de app geeft aan dat hij denkt dat je de rit hebt gestart. Zit je niet achter het stuur? Duw dan op annuleren. Zit je wel achter het stuur? Negeer de pop-up dan. Na je rit moet je wel bevestigen dat je achter het stuur zat.

Kies je voor manuele start? Eenvoudig. Voor je je rit start duw je op ‘start’ (op je dashboard). Na je rit duw je op ‘stop’ (op je dashboard). 

Hoe kan ik mijn rijstijl verbeteren?

Op basis van je rijgedrag krijg je heel wat feedback in KBC DriveSafe. Tik maar eens op je scores. Probeer erop te letten en je zult zien: je rijstijl zal verbeteren en je scores schieten de hoogte in!

Kan ik aan- en uitzetten dat mijn ouders mijn resultaten zien?

Je ouders zien sowieso niet waar en op welk tijdstip je gereden hebt. Wil je dat je ouders geen resultaten kunnen zien? Ga dan naar je instellingen.

Kan ik ervoor zorgen dat ik alle resultaten van mijn kind zie (als hij/zij de app geactiveerd heeft)?

Je kind kan kiezen of hij of zij de resultaten met je deelt (onder ‘Instellingen’). 

Prijs

Krijg je de app bij een autoverzekering?

Nee, de app staat los van je autoverzekering. Je gegevens worden anoniem verwerkt. KBC weet niet wie DriveSafe gebruikt.

Word ik als klant extra gestraft/beloond voor goed of slecht rijgedrag?

De app staat volledig los van je autoverzekering. Je gegevens worden anoniem verwerkt. KBC weet niet wie KBC DriveSafe gebruikt. KBC zal de data van KBC DriveSafe dan ook nooit koppelen aan je verzekeringspolis.

Technologie

Wat gebeurt er als ik van smartphone verander?

Je kunt de app nog altijd gebruiken als je van smartphone verandert. Weet wel dat je als gebruiker niet op meerdere smartphones tegelijk actief kunt zijn. 

Sommige van mijn ritten worden niet geregistreerd. Hoe komt dat?

KBC DriveSafe maakt gebruik van de gps-sensoren in je smartphone en de kaarten van TomTom. Het is mogelijk dat bepaalde ritten niet of foutief geregistreerd worden door gebreken in je smartphone of in de kaarten van TomTom.

Let er wel op dat:

 • De GPS van je smartphone opstaat terwijl je je ritten aflegt
 • Als je kiest voor automatisch starten (in je instellingen), je de rit achteraf bevestigt. Als je niet kiest voor automatisch starten, moet je het begin en het einde van je rit aangeven
 • Je pas ritten kunt opladen als je verbinding hebt via wifi of mobiele data. Kies je voor mobiele data, zorg dan dat dat ook zo in je instellingen staat
 • Als er zich toch problemen blijven voordoen, contacteer dan de KBC-Helpdesk.

Wat gebeurt er als ik rijd in het buitenland?

KBC DriveSafe werkt perfect in de Benelux. Als je buiten de Benelux rijdt, kan DriveSafe geen snelheidsovertredingen registreren.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

KBC gebruikt cookies om je surfervaring aangenamer te maken. Zo kan KBC ook beter inspelen op je behoeften en voorkeuren. Door verder te surfen ga je akkoord met het gebruik van deze cookies. Meer info? Of wil je geen cookies?Klik hier.