Met vrienden onder één dak

Heb je leuke herinneringen aan je studentenleven op kot? Misschien heb je er al aan gedacht om met enkele vrienden een appartement of een huis te delen? Op tweedehandssites zoeken ook veel mensen roommates.

Tal van voordelen

Als je met meerdere mensen een woning huurt, heb je altijd gezelschap en beschik je meestal over meer ruimte om te wonen. Er zal misschien zelfs een terras of tuintje bij de woning zijn. En je houdt wellicht wat budget over voor een auto of om te sparen voor je volgende stekje.

Goede afspraken maken goede vrienden

Om de huiselijke vrede te bewaren, zorg je het best dat volgende zaken vooraf geregeld zijn:

  • een inventaris waarin staat van wie welke zaken in de woning zijn
  • afspraken over de verdeling van de gemeenschappelijke kosten
  • een beurtrol voor het gebruik van de badkamer
  • een beurtrol voor het poetsen van jullie gemeenschappelijke ruimtes.
Maak je huisgenoten ook duidelijk wanneer je graag wat privacy en stilte wilt.

Alles kan, alles mag?

Om met vrienden samen te wonen moet je vooraf wel de toestemming krijgen van de verhuurder. Er is hiervoor in Vlaanderen geen specifieke wetgeving. De klassieke huurwetgeving is van toepassing. Soms ondertekenen alle bewoners het huurcontract, soms is één bewoner de hoofdhuurder die enkele kamers onderverhuurt. Let op: de persoon die de woning huurt, mag slechts een gedeelte van de woning onderverhuren! Bovendien moet hij zelf nog zijn hoofdverblijfplaats blijven hebben in het deel dat niet onderverhuurd is.
Vraag ook even bij de Dienst Huisvesting van de gemeente of je bepaalde regels moet volgen.

Voeg toe aan mijn todo lijst
Voeg toe aan mijn agenda
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.