De plaatsbeschrijving

Een plaatsbeschrijving omschrijft in detail de ruimtes van de woonplaats en somt alle aanwezige gebreken op. Het is een verplicht document dat aan de huurovereenkomst toegevoegd wordt. Door een plaatsbeschrijving vermijd je discussies over de staat van de woning wanneer je vertrekt.

Wanneer is ze geldig opgemaakt?

Om in regel te zijn, wordt ze opgesteld als de huurder én de verhuurder (of vertegenwoordiger) aanwezig zijn en door beide partijen gedateerd en ondertekend. Natuurlijk moet de plaatsbeschrijving voldoende details bevatten over de verschillende ruimtes en de staat waarin ze zich bevinden.

Ben je voor de eerste keer huurder?

Net voor je intrekt in je nieuwe stekje, of in de eerste maand na je verhuizing, moet een plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Dat doe je in overleg met de verhuurder.
Jullie kunnen samen de plaatsbeschrijving opmaken. Gebruik dan misschien dit model van plaatsbeschrijving.
Ofwel wordt de plaatsbeschrijving opgemaakt door een externe expert (zoals een landmeter). Dan betalen jij en de verhuurder elk de helft van de kosten

Ben je van de ene huurwoning naar de andere verhuisd?

Hopelijk heb je dan de woning in goede staat achtergelaten en was alles nog zoals het in de plaatsbeschrijving stond.
Als de verhuurder tevreden was, hebben jullie samen een document ondertekend waarmee je bij de bank je huurwaarborg kunt vrijmaken.
Dat vrijgemaakte geld compenseert misschien voor het geld dat je gebruikte voor je nieuwe huurwaarborg? Laat in de eerste maand na je verhuizing een plaatsbeschrijving opmaken in je nieuwe woonst.

Voeg toe aan mijn todo lijst
Voeg toe aan mijn agenda
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.