Energiezuinig bouwen

Energiezuinig bouwen

Wat is het voordeel van energiezuinig verbouwen?

Goed voor het milieu

Duurzaam bouwen en verbouwen betekent rekening houden met mens en milieu. Je bent zuinig met water, energie en grondstoffen én met de ruimte. Dit wil zeggen dat je niet per se streeft naar een groot huis of appartement, wél naar een maximaal benut woonoppervlak.

Dankzij goede isolatie en alternatieve energiebronnen verbruik je ook minder of zelfs helemaal niets, als je bijvoorbeeld met zonnepanelen werkt. 

Lagere energiefactuur

Energiezuinig bouwen is ook vriendelijk voor je portemonnee: je energiefactuur zal beduidend lager zijn. Logisch, je verbruikt veel minder of verbruikt zelf opgewekte energie. 

Woning stijgt in waarde

Op lange termijn verhogen ecologische maatregelen de waarde van je woning. Want misschien heb je het ook al gemerkt? Steeds vaker worden energiezuinige maatregelen, zoals isolatie, verplicht door de overheid. Als jij al verder staat dan hun verplichtingen, dan hoef je niet om de haverklap werken te laten uitvoeren. Je woning is klaar voor de toekomst. 

Premies en fiscale voordelen

De Vlaamse en Federale overheid danken je voor je inspanning. Daar zijn verschillende premies en aanvullende voordelen het bewijs van.  Je kunt voordien al opzoeken voor welke subsidies je in aanmerking komt

Extra voordelig krediet

Ook je bank steunt je bij energiezuinige (ver)bouwwerken. Met een groene lening profiteer je zelfs van een extra voordelige rentevoet. Zolang je minstens de helft van het bedrag investeert in groene maatregelen, kun je hierop een beroep doen. 

Wat houden energiezuinige verbouwingen in?

Er zijn tal van opties die onder de noemer ‘energiezuinig (ver)bouwen’ vallen. Je kunt meer doen dan extra isolatie verwerken in je huis. We geven je een aantal voorbeelden. Maar weet dat deze lijst niet de volledige lading dekt. De technologie staat niet stil, dus sowieso komen er de komende jaren nog heel wat opties bij.

Beschouw dit als een inleiding. Specialisten zoals architecten en aannemers kunnen je ongetwijfeld meer informatie geven. 

De verwarming

Bij de meeste Belgische gezinnen gaat de helft of zelfs meer energieverbruik naar de verwarming van je woning. Logisch dus dat de meeste mensen eerst dit bekijken als ze energiezuinig willen verbouwen.

Een aantal energiezuinige verwarmingssystemen:

  • Condensatieketel
  • Lagetemperatuurketel
  • Pelletketel
  • Houtstookketel
  • Warmtepomp

Degelijke systemen om de temperatuur te regelen, helpen je ook al een stuk verder. Zoals een kamerthermostaat die de verwarming aanpast op basis van jouw gedrag, bijvoorbeeld wanneer je 's avonds thuiskomt. 

Isolatie en luchtdichtheid

Je bent niet veel met energiezuinige verwarming, als die warmte overal kan ontsnappen. Daarom heb je goede isolatie nodig.

Hier voor de goedkopere opties gaan, kan zich tegen je keren. Slecht geplaatste isolatie kan bijvoorbeeld leiden tot schimmel en vochtplekken. Informeer je grondig. 

Beglazing

Niet enkel het type glas kan helpen om energie te besparen. Ook hoe en waar het geplaatst wordt, speelt een rol. Zo kun je ervoor zorgen dat je vrijwel de hele dag met het daglicht voldoende hebt om je huis te verlichten. Dan hoef je geen energie te verspillen aan eigen verlichting. En profiteren van de zon tijdens de winter kan helpen om de verwarmingskosten laag te houden. 

Waar kun je terecht voor meer informatie?

  • Aannemers, architecten, bouwbedrijven en gespecialiseerde vakmannen kunnen je van a tot z uitleg geven over de mogelijkheden.
  • Voor de financiering kun je altijd terecht bij KBC Live. Onze mensen overlopen graag de mogelijkheden om je verbouwingen te financieren.
  • Ten slotte kun je ook bij overheidsinstanties aankloppen als je meer wilt weten over premies en subsidies

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Brandverzekering eigenaar tweede verblijf

Brandverzekering eigenaar tweede verblijf

Bereken de prijs van je brandverzekering voor je tweede woning en sluit online je brandverzekering af.

Hoe je investeringskrediet opnemen?

Hoe je investeringskrediet opnemen?

In enkele klikken gewoon via KBC Touch.

Slim lenen voor je renovatie

Slim lenen voor je renovatie

Welke lening moet je kiezen voor je renovatie? We geven je 5 mogelijkheden met hun voor- en nadelen.

Regel alles voor je auto vanuit je zetel

Regel alles voor je auto vanuit je zetel

Nieuwe autolening of autoverzekering? Simuleer en regel ze wanneer het jou past. Ontdek hier meer.