Je huurt een appartement of huis?

Ga goed van start in je nieuwe huurwoning

Je huurt een appartement of huis?

Ga goed van start in je nieuwe huurwoning

Huurwaarborg online regelen

Je kunt het bedrag onmiddellijk storten, of op een datum die je kiest.

Online openen en afsluiten, ook als niet-klant

Je hoeft geen klant te zijn bij KBC om je huurwaarborg of brandverzekering bij ons te regelen.

Volledig digitaal

Je regelt alles vlot op je telefoon, tablet of computer.

Wat houdt een huurwaarborg in?

huurwaarborg spaarrekening

Een huurwaarborg beschermt de eigenaar tegen kosten als een huurder z’n woning beschadigt en/of het huurgeld niet correct betaalt.

De huurwaarborg is niet wettelijk verplicht. Maar meestal wil de eigenaar die wel. Dan wordt dat in het huurcontract vermeld. Vaak krijg je van de eigenaar pas toegang tot je huurwoning nadat je de huurwaarborg geregeld hebt.

 

Huurwaarborg lenen

Heb je het moeilijk om je huurwaarborg voor te schieten? Dan kun je een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het woningfonds van het gewest waar je huurwoning ligt.

  • Vlaams Gewest: in Vlaanderen kun je een renteloze huurwaarborglening aanvragen bij het Vlaams Woningfonds. Open in dit geval je huurwaarborgrekening niet online. Bij je aanvraag van een huurwaarborglening moet je namelijk een bewijs toevoegen dat je een huurwaarborgrekening op jouw naam hebt geopend bij een financiële instelling. En dat bewijs kun je alleen in je KBC-kantoor krijgen.
  • Waals en Brussels Gewest: ook het Waalse (uitgezonderd de Duitstalige Gemeenschap) en het Brusselse Gewest bieden een huurwaarborglening aan.

KBC Bank is geen betrokken partij bij de overeenkomst huurwaarborglening tussen de huurder(s) en een woningfonds.

Waarom een brandverzekering nemen als huurder?

  • Een brandverzekering dekt je huurdersaansprakelijkheid. Zo moet je niet zelf de kosten dragen bij onopzettelijke schade door bijvoorbeeld brand, water of storm. Want daarvoor ben je als huurder altijd wettelijk verantwoordelijk, tenzij je het tegendeel kunt bewijzen.
  • Ze biedt bescherming bij schade aan je inboedel, zoals je meubelen, kleding, computer of tv. Stel: je komt thuis en je woning is ondergelopen doordat je vergat de kraan dicht te draaien. Dan vergoeden we zowel de schade aan je inboedel, als je aansprakelijkheid voor waterschade aan de woning.
  • Ook je aansprakelijkheid bij materiële schade aan anderen is verzekerd. Als bijvoorbeeld een brand in je huurwoning zich naar het huis van je buren verspreidt, dan verzekeren we je aansprakelijkheid voor de materiële schade die je buren opgelopen hebben.

Goed om te weten, een brandverzekering is verplicht in Vlaanderen en Wallonië voor huurders als het gaat om de huur van een woning als hoofdverblijfplaats.

Hoe regel je als verhuurder de huurwaarborg voor je huurder(s)?

Je wilt je appartement of huis verhuren? Zet je huurder snel op weg om zijn huurwaarborg in orde te brengen. Helemaal digitaal, makkelijk toch?

> Ga nu van start!