Wat kost een nieuwbouw?

Wat kost een nieuwbouw?

Voordat je kiest voor nieuwbouw zijn er toch heel wat zaken om in overweging te nemen. De prijs van een nieuwbouw is meer dan alleen de som van de bakstenen. We zetten een aantal zaken op een rijtje.

Bouwgrond

Een huis moet uiteraard ergens gebouwd worden. Je gaat dus allereerst op zoek naar een stuk bouwgrond. De prijzen verschillen nogal tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Volgens de website van de Federale Regering is de gemiddelde prijs in België ca. 105 euro per vierkante meter. Dus voor een grond van 10 are moet je toch al minstens 105.000 euro neertellen.

Extra kosten

Bij aankoop van bouwgrond komen er ook nog registratierechten, ereloon van de notaris, aktekosten, kredietkosten en verzekeringspremies bij. Ook de registratierechten zijn weer verschillend naargelang van het gewest. 10% in het Vlaams Gewest, 12,5% in het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Misschien kom je in aanmerking voor vermindering van die belasting, raadpleeg de voorwaarden op de website van de Federale Overheid.

Notarissen werken uiteraard niet gratis. Het ereloon van een notaris wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de grond. Neem het best vooraf contact op met een notaris die een exacte raming kan opmaken.

Kredietkosten en verzekeringspremies kunnen erg uiteenlopen. Neem daarvoor contact op met je bank.

Misschien moet je ook een beroep doen op een landmeter. Zijn diensten kosten al snel 500 euro. En misschien is er ook een grondonderzoek nodig. Ook dat moet betaald worden.

De prijs van je huis

Wat kost een nieuwbouw?

Dan het huis zelf. Om te beginnen moet je huis ontworpen worden door een architect. Uiteraard kan daarvoor de prijs zeer verschillend zijn: een groot huis of een kleine rijwoning, maar ook welke taken je je architect toevertrouwt, het speelt allemaal een rol.

Het honorarium van de architect bestaat uit een forfaitaire prijs of een percentage van de totale kostprijs van de woning. Voor een expertise hanteren de meeste architecten een uurloon. Sommigen doen dat ook bij een adviserende opdracht. Vraag vooraf aan je architect het concrete bedrag van zijn honorarium en welke prestaties hij voor dat bedrag levert. De wijze van betaling wordt bepaald in het contract.

De prijs van het bouwen van de woning zelf hangt uiteraard ook van heel veel factoren af. Niet alleen de grootte, maar ook de gebruikte materialen en dergelijke. Laat alvast meer dan één offerte opstellen door meerdere bouwbedrijven. Vergeet niet dat offertes maar geldig zijn voor een bepaalde duur.

Laat de architect ook controleren of de offertes beantwoorden aan de bepalingen van de plannen en de bestekken.

En ook nog …

Andere kosten zijn onder meer een EPB-studie (isolatiewaarde nieuwbouw) en een stabiliteitsstudie. Ligt je grond in een nieuwe verkaveling of redelijk afgelegen, vergeet dan de bijkomende kosten niet voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas, water en kabel (internet, televisie, telefonie).

Sleutel-op-deur

Vind je het té ingewikkeld of te lastig om dat allemaal vooraf te berekenen, dan kun je uiteraard de sleutel-op-de-deurformule overwegen. Heel wat bouwbedrijven bieden je grond en een volledig afgewerkt huis aan, zonder al te veel kopzorgen.

Meer weten?

Wil je meer weten over kopen, bouwen of verbouwen? Vraag dan volledig gratis de KBC-Woongids aan. Je ontvangt die uitgebreide gids onmiddellijk in je mailbox. In je KBC-bankkantoor of bij je KBC-verzekeringsagent ligt ook een papieren versie voor je klaar.

Altijd en overal je hulp bij de hand!

Heb je een ongeval, schade of werd er iets gestolen? Met KBC Assist doe je vliegensvlug digitaal aangifte.

Schade of diefstal op de kamer van je student: is dat verzekerd?

De laptop van je zoon of dochter wordt uit zijn of haar studentenkamer gestolen. Ben je daarvoor verzekerd?

Zware regenval

Je huis beschermen tegen wateroverlast en waterinsijpeling.

Schuldsaldoverzekering

Bescherm je gezin financieel, mocht je overlijden tijdens de looptijd van je krediet.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.