Welke looptijd voor mijn hypothecaire lening?

Hiermee hou je best rekening

Welke looptijd voor mijn hypothecaire lening?

Hiermee hou je best rekening

Bij de zoektocht naar een woonlening op jouw maat kies je het aantal jaren waarover je de afbetaling spreidt. Hoe kies je een looptijd die voor jou het meest comfortabel is?

Zo bepaal je de looptijd

De ideale looptijd bestaat niet. Wel ligt ze bij een hypothecaire lening gemiddeld tussen 10 en 25 jaar. Je bepaalt de looptijd het best volgens een aantal criteria.

Levenssituatie

De looptijd hangt samen met je leeftijd. Zo kun je perfect kiezen voor een looptijd van 15 jaar. Nuttig wanneer je binnen exact 15 jaar vrij wil zijn van afbetalingen omdat de kinderen bijvoorbeeld op kot gaan.

Financiële middelen

Bij de aanvraag van een hypothecaire lening zal de expert Wonen je financiële situatie bekijken. Op basis van je maandelijkse inkomsten krijg je meer informatie over de looptijd. Zo betaal je je woning af met financiële gemoedsrust.

Rente en gekozen terugbetalingsformule

De looptijd hangt ook sterk samen met de rente. Elke afbetaling bestaat uit een kapitaalgedeelte enerzijds en een stuk interesten anderzijds. De verhouding? Die heeft te maken met de gekozen terugbetalingsformule.

1.      Kredieten met kapitaalaflossing

De meest gekozen terugbetalingsformule is de gelijkblijvende maandelijkse afbetaling. Je betaalt elke maand een stuk kapitaal en een stuk intrest af. De eerste jaren is het stuk kapitaal kleiner en het stuk intrest groter. De laatste jaren van het krediet is het gedeelte kapitaal groter dan het gedeelte intrest. Maar over de hele looptijd van het krediet betaal je altijd hetzelfde maandelijkse bedrag.

2.    Aflossingsvrije hypotheeklening

Ideaal wanneer je op korte termijn een aanzienlijk bedrag wilt lenen. Gedurende de looptijd van het krediet ben je niet verplicht kapitaal af te lossen. Zolang het kapitaal maar volledig wordt terugbetaald op de afgesproken datum met je bank. Weet wel dat je tijdens de looptijd interesten op het volledige bedrag betaalt. Deze formule komt vaak terug bij overbruggingskredieten. Dat is bijvoorbeeld handig als je de bouw van een nieuwe woning niet kunt financieren, omdat je huidige woonst nog niet verkocht is. 

3.    Andere opties

Weet dat er nog veel meer formules zijn. Zelfs combinaties zijn mogelijk. Bespreek je project gerust eens met een expert Wonen van KBC Live. Zij of hij zal een aflossingsplan op maat voorstellen met een looptijd die bij je past. 

Belastingvoordeel

Kies je een hypothecair krediet, dan kun je een belastingvoordeel genieten. Elk jaar mag je de interesten, kapitaalaflossingen en bepaalde premies fiscaal inbrengen. En dat gedurende de volledige looptijd van je lening. 

Hoe een keuze maken?

Evalueer je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Probeer in te schatten in welke mate een kortere looptijd binnen het budget past. Met een simulatie van je hypothecaire lening kun je perfect die berekening maken. Ook je expert Wonen helpt je met veel plezier bij het maken van een weloverwogen keuze.

Sparen voor een huis

Lijkt een eigen woning financieel niet haalbaar? Tuurlijk wel, je moet gewoon goed voorbereid zijn.

Een gezamenlijke rekening

De handigste oplossing om als koppel je huur, energiefacturen of boodschappen mee te betalen.

Veranderingen in je gezinssituatie?

Je gezinssituatie wijzig je vanaf nu ook online.

Veranderingen in je gezinssituatie?

Je gezinssituatie wijzig je vanaf nu ook online.