Artikel

Beleggers op de proef gesteld

Zowel voor de belegger die het risico niet schuwt als voor de voorzichtige belegger is 2022 een moeilijk jaar. De combinatie van stijgende rentevoeten en dalende beurskoersen is de grote boosdoener. In zo’n situatie is het belangrijk om geduld te hebben en belegd te blijven.

Door je beleggingen te spreiden kun je een beleggingsportefeuille opbouwen die een voor jou gepaste verhouding heeft tussen risico en rendement.

  • Aandelen geven het beste rendement op lange termijn, maar de tussentijdse schommelingen kunnen groot zijn. Daarom beperk je het gewicht van aandelen best tot een vooraf bepaald percentage, afhankelijk van je beleggersprofiel.
  • Obligaties zijn doorgaans de stabiliserende factor. Ze schommelen minder in waarde dan aandelen en doen het meestal goed wanneer aandelen het minder goed doen.

2022: geen jaar als een ander

De inflatie staat in veel landen op het hoogste peil in tientallen jaren. De centrale banken bestrijden de inflatie door hun beleidsrente op te trekken. Daarmee zetten ze een rem op de economische groei en dat zet ook de bedrijfswinsten onder druk, met lagere beurskoersen tot gevolg.
De hogere rente doet ook de obligatiekoersen dalen. Een bestaande obligatie met een lage rente wordt namelijk minder interessant als nieuwe obligaties een hogere rente opleveren.
Dit jaar zijn zowel de aandelen- als de obligatiekoersen in waarde gedaald. Dat is best uitzonderlijk. Vooral de daling van de obligatiekoersen is ongezien groot.

De beheerder is alert

Lagere beurs- en obligatiekoersen zetten de waarde van je beleggingen onder druk. Dat wil niet zeggen dat je beheerder lijdzaam toeziet op wat er op de markten gebeurt.

  • In de gemengde fondsen belegt de beheerder minder in aandelen en obligaties. Liquide middelen maken nu een belangrijker deel uit van je belegging. Het rendement ervan is nog altijd laag, maar ze kunnen niet in waarde dalen. Veiligheid is hun grootste troef.
  • Binnen obligaties kiest de beheerder voor korte looptijden. Obligaties met een korte looptijd zullen namelijk minder in waarde dalen als de rente blijft stijgen.
  • In het aandelengedeelte kiest de beheerder voor sectoren die minder afhankelijk zijn van de conjunctuur, zoals de farmasector en de producenten van huishoudproducten.

Belegd blijven en blijven beleggen

Het huidige economische plaatje met hoge energieprijzen, hoge inflatie en een haperende economische activiteit mag dan vrij somber ogen op korte termijn, maar wordt quasi zeker gevolgd door een periode waarin de economie zich herstelt. Dan zullen ook de koersen van aandelen en obligaties herstellen.
Daarom is het belangrijk om belegd te blijven, ook al word je vandaag op de proef gesteld. Stap je nu uit de markt, dan neem je verlies en druk je bovendien de kansen op een herstel de kop in. Het is beter om nu via een periodieke opdracht geleidelijk bij te kopen aan lage koersen. Op die manier verlaagt je gemiddelde aankoopkoers en dat zorgt op lange termijn voor een hoger rendement.

Aarzel niet om je relatiebeheerder te contacteren voor verdere vragen.

Heb je nog vragen na dit artikel?

Contacteer je relatiebeheerder

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.

Ook interessant voor jou