Artikel

Hoe schenk je het best?

Wil je aan je kinderen, kleinkinderen of iemand anders een som geld of effecten schenken zonder daarbij een notaris te betrekken? Dat kan! Weet wel dat een simpele overschrijving dan niet voldoende is.

Waarom een pacte adjoint opmaken?

Je vermijdt toekomstige betwistingen:

  • Het pacte adjoint bewijst het kosteloze karakter (‘animus donandi’) van de schenking. Noch de schenker, noch andere erfgenamen, noch de fiscus kunnen achteraf beweren dat het eigenlijk een lening was.

  • Erf je als kind, dan bewijst het document dat de schenking een voorschot op je erfenis is of dat je iets extra ontvangt.

  • Schenk je bijvoorbeeld aan je kind, dan bewijst het document dat je de schenking alleen aan je kind deed en niet aan zijn/haar partner. Een simpele overschrijving kan daarin onduidelijk zijn. Loopt het mis in de relatie van je kind, dan ondersteunt het document als bewijs. Het is altijd aan te bevelen dat je kind (en partner) zich informeert over de vermogensrechtelijke gevolgen van hun samenwonen of huwelijk.

Het pacte adjoint bevestigt dat de begiftigde de schenking heeft aanvaard en zorgt ervoor dat je bepaalde voorwaarden aan de schenking kunt verbinden. Zoals een beding van terugkeer als de begiftigde sterft vóór de schenker.

Mag je bij je overschrijving iets (‘schenking’) vermelden in de mededeling? Nee!

Volgens bepaalde rechtsleer en rechtspraak gaat het dan om een ongeldige schenking wegens onjuiste vormvoorwaarden. Om alle discussie te vermijden, vermeld je niets bij de overschrijving en maak je het pacte adjoint pas op de dag na de overschrijving.

Geschenk versus schenking

Moet je dan elke keer een pacte adjoint opmaken als je een storting doet bij een verjaardag of met Kerstmis? Gelukkig gaat het niet zo ver. Voor gewone geschenken of cadeautjes hoef je dat niet te doen.

Wanneer gaat het om een geschenk en wanneer spreken we over een schenking?

Een som geld in een envelop of een overschrijving met vermelding van de gelegenheid (kerst, een verjaardag of een huwelijk) wordt als een geschenk beschouwd.

Dat kan dus zonder betaling van belasting, ongeacht wanneer je overlijdt.

Geef je een dure auto cadeau, terwijl dat niet in verhouding staat met je vermogen, of schrijf je genereuze bedragen over naar je kinderen om erf- of schenkbelasting te vermijden? Dan is de kans vrij groot dat dit als een schenking wordt beschouwd. Met alle juridische en fiscale gevolgen.

Fiscale gevolgen bij schenking

  • Schenker leeft nog langer dan drie jaar na de ‘bankgift’, dan is de begiftigde geen schenk- noch erfbelasting verschuldigd. De start van deze periode kun je aantonen door het pacte adjoint aangetekend te verzenden aan de begiftigde. De poststempel zorgt er namelijk voor dat de datum waarop de driejaarsperiode begint, vastligt.

  • Schenker leeft minder dan drie jaar na de ‘bankgift’, dan is de begiftigde erfbelasting verschuldigd. De erfbelasting is meestal hoger dan de schenkbelasting.

  • Schenker wenst het risico van binnen de drie jaar te overlijden niet te nemen, dan kan de schenker (of de begiftigde) het pacte adjoint registreren in elk registratiekantoor in Vlaanderen. Dat kan meteen na de opmaak, maar ook nog na bv. twee jaar. Dan is de begiftigde schenkbelasting verschuldigd, maar geen erfbelasting meer.

Hoeveel bedraagt de schenkbelasting?

De schenkbelasting is een vlak tarief en bedraagt in Vlaanderen en Brussel 3% tussen partners en voor familieleden in rechte lijn. In Wallonië is dat 3,3%.
Voor verdere familieleden, vrienden of kennissen bedraagt dat 7% in Vlaanderen en Brussel. In Wallonië geldt het tarief van 5,5%.

Heb je nog vragen na dit artikel?

Contacteer je relatiebeheerder

Dit artikel is louter informatief en mag niet als financieel advies beschouwd worden.

Ook interessant voor jou