Moeten we schrik hebben van artificiële intelligentie?

Enkele maanden geleden kopte de Standaard : “Elon Musk : artificiële intelligentie is gevaarlijker dan Noord-Korea”. Het Laatste Nieuws blokletterde “Facebook legt experiment stil nadat robots een eigen geheime taal ontwikkelen. President Putin kondigde aan dat ‘whatever country that as the best AI will be the ruler of the world’. Recent was er een ‘Pano’-reportage waarbij Jef Neve sceptisch stond tegenover de computer. Jef Neve speelde gedurende vier uren steeds dezelfde melodie. Die massa datagegevens werden verwerkt door de computer. Jef Neve dacht dat het iets mechanisch zou worden en dat de computer geen gevoelens kon leggen in de muziek. Het resultaat was echter verbluffend en Neve moest toegeven dat hij een dergelijk resultaat niet had verwacht. Meteen voegde hij er aan toe :’Misschien moet ik hiermee iets doen’. Op de technologiebeurs in Berlijn (de IFA-beurs) editie 2017 was de virtuele assistent van Amazon, Alexa, de grote verrassing . De assistent, ingebouwd in een slimme luidspreker Echo, was overal. Fabrikanten van airco’s, slimme lampen konden bediend worden door Alexa. Je zou Alexa kunnen vragen de verwarming hoger of lager te zetten. Anno 2018 zijn we reeds een stap dichter en is het mogelijk luidsprekers met een ingebouwde Alexa ofwel Google Assistant te bedienen. Bang & Olufsen en Harman Kardon kozen voor Google Assistant.

Bij dit alles hebben we te maken met één van de technieken om artificiële intelligentie (AI)-systemen te bouwen, m.n. ‘machine learning’. Op basis van data (ervaring) leert een computersysteem verbanden en patronen zien en neemt hij zelfstandige beslissingen. Anders dan we gewoon zijn, is hier niks op voorhand geprogrammeerd. Een computer slaagt er wel degelijk in gevoel te leggen in muziek.

Een andere techniek van AI, dat gebruikt wordt door Google Translate, heeft te maken met het interpreteren van teksten. Waar machines vroeger niet in staat waren verbanden te leggen (vb. in een tekst), is dit veranderd. Men heeft een techniek ontwikkeld waaruit een systeem bepaalde inzichten kan afleiden op basis van numerieke modellen). Al de technieken die we totnogtoe kennen, kunnen we nog plaatsen onder de noemer ‘zwakke’ AI.

Die AI is toegespitst op specifieke taken en maakt gebruik van grote hoeveelheden data en machine learning. In de toekomst zullen computers nog beter worden in taken die te maken hebben met deductie, voorspelling en analyse door middel van patroonherkenning. We spreken van ‘sterke’ AI wanneer we verschillende systemen combineren tot één geheel, dat qua zich qua intellect kan meten met een mens. Indien dit niet onder controle gehouden wordt, dan vormt het een bedreiging voor de mens. Zover zijn we echter nog niet, dus moeten we AI omarmen…

Ambarella

(geen advies KBC AM, consensus koersdoel Bloomberg : $ 43,38, huidige koers : $ 38,44)

Het bedrijf is actief in de semiconductors voor beeldvorming en video. Het produceert digitale camera’s, camcorders en mobiele telefoons. De camera’s van Ambarella maken gebruik van de ‘crisp’-technolgie voornamelijk voor sportactiviteiten (hoge resolutie, scherp beeld). Die technologie wordt ook gebruikt bij drones, beveiliging. Wanneer bv. een drone over een berg vliegt blijft het beeld haarscherp ‘op de grond’. In de beveiliging slagen de camera’s er in beelden vast te leggen bv. bij valavond.

De chips en de software van Ambarella maken het mogelijk het HD-video signaal sterk de compresseren, waardoor er meer kanalen op een breedband kunnen aangeboden worden. In de videobranche behaalt men een superieure kwaliteit zelfs met ‘kleine’ toestellen.

Ambarella werkt samen met Samsung Electronics, met Global Unichip Corporation en recent ook met Taiwan Semiconductor Manufactoring Company. Het bedrijf heeft vestigingen in China, Hong Kong, Italië, Japan, Zuid-Korea en Taiwan.

Het bedrijf is schuldenvrij, opereert aan hoge marges en heeft een meer dan behoorlijke cashflow.

Intel

(advies KBC AM : houden, koersdoel : $ 50, huidige koers : $ 45.91)

Intel is wereldwijd de grootste producent van halfgeleiders. In heel wat producten (pc’s en servers) zitten de microprocessoren van Intel. Een hele reeks aan overnames moet ervoor zorgen dat Intel nieuwe markten zoals (autonome) voertuigen & artificiële intelligentie kan aanboren. Net zoals Nokia miste Intel de boot van de mobiele telefonie.

Zowel Alphabet (GCP), Microsoft (Azure) als Amazon (AWS) herhaalden onlangs hun voornemen om te blijven investeren in nieuwe serverparken. De impact van deze investeringsgolf is duidelijk zichtbaar in de resultaten én vooruitzichten van Intel.

In het tweede kwartaal steeg de omzet met 15% ten opzichte van een jaar eerder tot $ 17 mld. De processoren (CPUs) van Intel zijn het kloppende hart van de meeste pc's, laptops en servers wereldwijd. De dominantie op deze markten staat in schril contrast met het marktaandeel voor mobiele toestellen. Daar speelt de (energie-)efficiëntie een belangrijke rol naast de rekensnelheid/performantie waar processoren klassiek op beoordeeld worden. Intel werd compleet overvleugeld door het Britse ARM dat zijn ontwerp in licentie gaf aan verschillende chipproducenten (Apple, Qualcomm …) die deze markt nu domineren. Om een herhaling van dat scenario te voorkomen en om de stagnerende pc-markt te compenseren was Intel afgelopen jaren heel actief op de overnamemarkt.

Overnames als Nervana en Movidius moeten ervoor zorgen dat Intel de lucratieve en groeiende markt voor servers kan blijven domineren nu concurrerende bedrijven (AMD) en technologieën (GPUs Nvidia,ARM chips Qualcomm en Cavium) opduiken. Andere overnames zoals Mobileye en Altera moeten dan weer nieuwe markten voor het bedrijf openen zoals autonome voertuigen en intenet of things.
 

Nvidea

(geen advies KBC AM; consensus koersdoel Bloomberg : $ 288,16, huidige koers : $ 266,55)

De ontwikkeling van de zelfrijdende auto is niet meer weg te denken. De veiligheid bij de zelfrijdende auto is van primordiaal belang. Een zelfrijdende auto maakt verbinding met internet. Uiteraard moet die auto wel blijven rijden wanneer hij een tunnel induikt. Het is niet de bedoeling dat een auto op dat ogenblik zelf de rijrichting kiest of de systemen tilt slaan. De auto moet dus snel kunnen reageren op een veranderde situatie. Waar gebeurt dit nog ? In videogames. De chips die gebruikt worden voor computerspelletjes moeten eveneens snel reageren. De grootste producent van chips voor videogames is Nvidia.
Nvidia ontwikkelt en produceert 3D grafische processoren en daarmee gerelateerde software. Nvidia zorgt voor de beste beelden. Waar de processoren van Intel, AMD werken volgens het CPU-systeem, werken de processoren van Nividia met het GPU-systeem.

De GPU-architectuur is zeer belangrijk in de ontwikkeling van de zelfrijdende wagen. De toekomstige zelfrijdende wagen zal een krachtige PC aan boord hebben dewelke in verbinding zal staan met het navigatiesysteem, de camera’s, sensoren en andere rijhulpsystemen. De computer moet de verkregen informatie van de rijhulpsystemen (snel) verwerken en daarop de wagen aansturen. De kans is zeer groot dat deze computer zal draaien op de GPU architectuur. GPU processoren (bekend van de videogames) zijn ideaal om verschillende gegevens tegelijkertijd te analyseren en dus snel te kunnen reageren op veranderende situaties. De kennis van Nvidia uit de spelletjeswereld is een grote troef. In deze niche heeft Nvidia een marktaandeel van maar liefst 72%. Niet enkel in spelletjes zijn de processoren van Nvidia terug te vinden, ook in cloud computing en data center vinden we ze terug.

Nvidia opereert wereldwijd en heeft afdelingen in Australië, Canada, China, Japan, Taiwan en Europa (Zweden, Zwitserland, VK). 70% van de verkopen komen uit de regio Azië (grootste markt daar is Taiwan met 34%, China 16%).

Disclaimer: Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.