Beurzen in herfstmodus

Oktober blijft een moeilijke maand 

Sedert de beurscrash in 1987 is het elk jaar uitkijken naar die maand. Met uitzondering van 2017 zien we inderdaad telkens een dip in de markten in het najaar. Opmerkelijk is dat die daling de afgelopen vijf jaar niet in oktober maar in november gebeurt. Is er dan telkens slecht nieuws in die periode of heeft het te maken met de herfst en de winter die in aantocht zijn?

Uiteraard is de maand oktober (en een deel nog in november) de maand van de derdekwartaalresultaten. OK, juli is de maand van de tweedekwartaalresultaten en april die van de eerstekwartaalresultaten en dan zien we geen dip.

De derdekwartaalresultaten geven een idee over driekwart van het jaar (en dit na de zomer). Bedrijven krijgen dan een goed zicht op de verwachtingen tot het einde van het jaar. De cijfers worden concreter en realistischer. Die inschatting valt tegen voor bepaalde bedrijven en dat reflecteert zich in een daling van hun beurskoers. Het aantal negatieve ‘earnings revisions ligt hoger in het najaar dan in het voorjaar. Bedrijven maken in die periode al prognoses voor het volgende jaar en het is opmerkelijk dat men vaak in het begin van het jaar heel optimistisch is om nadien de verwachtingen bij te stellen.

Oktober 2018 wordt gekenmerkt door dalende beurzen: de S&P500 daalde op maandbasis met ongeveer 7%, Nasdaq met 7,2% en de Stoxx600 met 6%. De technologieaandelen kregen behoorlijke klappen te verwerken. Er werd risico afgebouwd (risk off) in de portefeuilles en dan komen de aandelen die het sterkst gestegen waren als eerste aan bod. Beleggers kijken dan nauwlettender naar de waardering. Bij de technologieaandelen is het vaak niet eenvoudig een correcte waardering te berekenen.

Macro-economisch gaat het nog steeds heel goed in de VS : de diverse indicato-ren staan behoorlijk groen. Een sterke groei gaat gepaard met stijgende inflatie en dit leidt tot rentevrees, meteen de voedingsbodem voor dalende beurzen. De Fed heeft echter alles onder controle en verhoogt de rente stelselmatig om een oververhitting van de economie tegen te gaan.
Naast de rentevrees was er een vrees voor een verdere escalatie van de handelsoorlog. Het feit dat president Trump aankondigde een deal te willen sluiten met China kon de gemoederen bedaren.
 

 

 

Philippe Delfosse, strateeg KBC Private Banking

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.