Beleg zoals u bent

Benjispringen, over hete kolen lopen of iets van die onleesbare menukaart kiezen tijdens uw vakantie op Sri Lanka? Dan moet u even een drempeltje over. Voor uw beleggingen blijft u beter in uw comfortzone. Maar hoe zorgen wij nu voor uw gemoedsrust?

Lange tijd ging men ervan uit dat beleggers een rationele afweging maken tussen gemiddeld rendement en schommelingen. Hoe hoger het rendement dat u nastreeft, hoe meer tussentijdse schommelingen u moet aanvaarden. Het is al decennialang dé manier waarop banken naar uw profiel als belegger kijken: hoe u met schommelingen omgaat, wordt gebruikt als maatstaf voor de parameter ‘risico’. Die bepaalt dan of u een defensieve of heel dynamische belegger bent, of een gradatie ertussen. Ook de risicoscores van beleggingsproducten worden zo ingedeeld, met een cijfer tussen 1 en 7. Een minimumscore van 1 voor een potentieel laag rendement en laag risico, en een maximumscore van 7 voor een potentieel hoog rendement en hoog risico.

Reactie op marktontwikkelingen

Maar… Twee beleggingsproducten met eenzelfde score kunnen heel verschillend zijn, en dat geldt al helemaal voor twee beleggers met hetzelfde profiel. Beleggers met exact hetzelfde defensieve profiel kunnen anders reageren op marktontwikkelingen. Zakt de beurs enkele dagen na elkaar, dan zal defensieve belegger A meteen zijn private banker bellen. Terwijl defensieve belegger B misschien zijn schouders ophaalt, en pas volgende maand nog even zijn beleggingen nakijkt.

Gemoedsrust

Bij KBC Private Banking vinden we dat de klassieke aanpak – waarbij enkel rendement en schommelingen de criteria zijn – beter kan. Ook uw gemoedsrust mag een volwaardig beleggingscriterium zijn. Zodat u niet alleen een gepersonaliseerde portefeuille hebt, waarbij het rendement aansluit bij uw beleggingsdoelstellingen, maar dat u zich er ook op elk moment comfortabel bij voelt. Als de zon schijnt op de beurs. En ook als het dondert en bliksemt.

Drie invalshoeken

Daarom voerden we de jongste jaren intensief onderzoek naar dat ontbrekende puzzelstukje. Dat deden we in samenwerking met gerenommeerde wetenschappers zoals Dennie Van Dolder en Sanjiv Ranjan Das. Het resultaat? Sinds begin dit jaar onderscheiden we drie invalshoeken die worden toegepast op de vertrouwde aandelen- en obligatiestrategie:

  1. ‘Houden om te groeien’ voor de langere termijn. De verdeling aandelen, obligaties, liquiditeiten blijft binnen deze oplossingen min of meer stabiel. Ook bij tussentijdse schommelingen.
  2. ‘Aanpassen aan de trend’ kijkt naar de tussentijdse prestatie van aandelen ten opzichte van obligaties. Is de trend positief voor aandelen, dan worden aandelen opgebouwd. Is hij positief voor obligaties, dan worden obligaties opgebouwd.
  3. ‘Aanpassen om te beschermen’ geeft comfort bij tussentijdse dalingen. Wanneer de markten dalen, parkeren we ons tijdelijk aan de kant en bouwen we aandelen en/of obligaties af ten gunste van risicoloze oplossingen zoals cash.
    Deze drie invalshoeken worden toegepast in een verhouding die afhankelijk is van uw unieke beleggersprofiel. Ook de mate en snelheid waarmee eventuele veranderingen in uw portefeuille gebeuren, hangt af van uw unieke profiel. Houdt de adrenaline op de markten u ’s nachts ook wakker, dan zullen de aanpassingen snel en omvangrijk gebeuren. Bent u zelfs niet uit balans te krijgen als de markten bokkensprongen maken, dan zullen de aanpassingen eerder miniem zijn.

Beleggen binnen uw comfortzone

Ook het omgekeerde geldt: als de wind in de zeilen zit, zullen we afhankelijk van uw profiel ook meer of minder risico nemen in de portefeuille. Op die manier kunt u in heftige periodes makkelijker uw gemoedsrust bewaren, precies omdat u zich herkent in de wijzigende samenstelling van uw portefeuille. Die nieuwe filosofie noemen we ‘beleggen binnen uw comfortzone’: een combinatie van de drie invalshoeken, in een verhouding die is afgestemd op het profiel van de klant. Zoeken naar rendement zonder nodeloos te moeten piekeren. Zonder te moeten ingrijpen op momenten die ten koste gaan van het toekomstige rendement.

Met KBC Private Banking Strategie Plus volgt een team van experts uw beleggingen integraal voor u op. Wenst u meer informatie? Uw private banker vertelt er u graag meer over. Of vraag een afspraak aan voor een eerste kennismakingsgesprek, volledig vrijblijvend.

Maak een afspraak

 

 

Disclaimer
Dit blogbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.